Ingrida Šimonytė

Briuselis galvoja, ką daryti su lietuviais, įsteigusiais Taivaniečių atstovybę

(7)

Lietuvos užsienio politikos formuotojų, tiksliau, Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir jo komandos sprendimas pavadinti Vilniuje įsteigtą Taivano atstovybę ne Taipėjaus, bet Taivaniečių vardu, jau atsiliepia mūsų politiniams bei ekonominiams santykiams su Kinija.

Todėl susigriebta ieškoti Lietuvai užtarimo Briuselyje! Ar toks užtarimas realus? Tiesa, Europos Komisijos pirmininkė Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) skambino premjerei Ingridai Šimonytei. Ką apie pagalbą žino ir galvoja Lietuvos europarlamentarai?

Europos Parlamento Žaliųjų frakcijos/Europos laisvojo aljanso grupės narys Bronis ROPĖ

Organizatorių nuotr.

Kaip vertinu? Vienas dalykas - niekas su EP nederino šio klausimo, tai niekas jo EP ir nesvarsto.

O tai, kad Europa pasisako už žmogaus vertybes, - tai tiesa.

Bet jei Lietuva norėjo išsakyti bendrą ES poziciją, turėjo ją derinti su ES institucijomis, o ne vienašališkai nuspręsti, o paskui gelbėti savo kailį.

Reikėjo iš pradžių ES institucijose aptarti šį klausimą ir paskui siūlyti savo sprendimą, bet Lietuvoje politika Kinijos atžvilgiu net su valdančiosios koalicijos partneriais nebuvo derinama.

Gabrielius Landsbergis turėtų paaiškinti, kodėl tokį išsišokimą padarė, su niekuo nederintą vienintelį pasaulyje. Ar dabar ieško ES pritarimo, kad tas sprendimas būtų visų?

Kitos ES šalys, nors ir palaiko Lietuvą mandagiai, dar nereiškia, kad su Lietuva solidarizuosis bei keis savo santykius su Kinija.

Reikėjo G.Landsbergiui ne namie dvi savaites sėdėti, bet važiuoti į ES institucijas ir ten galvoti, ką daryti, o ne smukdyti mūsų verslą.

Bus baisiau, kai pagrindinės įmonės išsikels iš Lietuvos, visas pajamas iš čia iškels, žmonės neteks darbo.

Tuos klausimus reikėjo spręsti per kelias dienas, o ne per dvi savaites.

Nežinau, ką G.Landsbergis galvojo. Gal norėjo pasirodyti, kad yra vienas toks pasaulyje, bet kaip pilietis tegul tai daro, o kaip valstybės pareigūnas turi galvoti apie pasekmes.

Niekas pasekmių neprognozavo, paprasčiausiai išsišoko be patirties ir nežino, ką daryti. Reikia prisiminti ir tai, kad ambasados tarp Kinijos ir Lietuvos panaikintos. Tai - didžiulis smūgis.

Ką daryti? Daryti nieko nereikia, tik eiti kitų šalių pavyzdžiu - ir viskas.

Žaliųjų frakcijos/Europos laisvojo aljanso grupės narys Stasys JAKELIŪNAS

Organizatorių nuotr.

Briuselis yra didelis miestas, nėra kaip kaime, kai visi žino, kas ką kalba. Vienas dalykas, ką išorėje Briuselis sako, o kaip iš tiesų žmonės galvoja, nelabai ką pasako.

Kalbėti apie Lietuvos „karą" su Kinija, Baltarusija ar su Putinu yra geopolitinis populizmas.

Lietuva negali padaryti jokios įtakos. Koks Lietuvos ir Kinijos „karo" rezultatas - paklausykite Vokietijos pramonininkų, ar jie linkę padėti Lietuvai, kai komplektuos savo folksvagenus. Deklaracijos yra tik žodžiai. Politikoje deklaracijos realiai nieko nereiškia.

Derybos yra realių jėgų derybos, o ne malimas liežuviais.

Lietuva su tuščiomis kišenėmis ir kiaura siena bando su imperijomis kariauti.

Manau, šis konfliktas (dėl Taivaniečių atstovybės - aut. past.) pamažu pritils ir išblės. Nes ir G.Landsbergis su Mantu Adomėnu jau stengiasi likti nuošalėje.

Gal kabės ta iškaba, bet pamažu viskas nurims.

Tačiau geopolitiniai populistiniai dalykai kerta per mūsų ekonomiką. Gal atsibus ši Vyriausybė, bet daug vilties neturiu. Ar Lietuvos dabartinė politika Kinijos atžvilgiu yra palaikoma EP?

Aš kol kas priklausau Žaliųjų frakcijai/Europos laisvajam aljansui. Žinote, kiekvienoje politinėje grupėje yra po vieną, kitą „vanagą" ar „vanagėlį", kuris eina kartu su Andriumi Kubiliumi, Rasa Juknevičiene, bet didžioji dalis europarlamentarų atsargiai žiūri, bet viešai neprieštarauja. Viešai „vanagėlių" nekritikuoja, bet viešomis kalbomis negalime remtis.

Dabar daug svarbiau, kad šios pandemijos kontekste diktatoriams labai patogu griežtinti priemones. Kinija tuo naudojasi, ir ES demokratiniai suvaržymai dėl pandemijos yra didžiuliai.

Pati pandemija yra didžiulė apgaulė. Vieni daro biznį, 750 milijardų eurų skolinasi ES vardu, o kiti federalizuoja Europą, prisidengę karu su virusais. Konfliktas su Kinija bent iš mūsų, Lietuvos pusės, yra vaikų žaidimai.

Taivanas yra ta pati Kinija. Tegul G.Landsbergis eina ir išvaduoja Tibetą, nes jis tikrai yra Kinijos okupuotas.

Frakcijos „Renew Europe" narys Petras AUŠTREVIČIUS

Organizatorių nuotr.

ES imsis bendrų priemonių. Tiesiog neabejoju, kad taip ir bus. Kokių?

Perspėjamųjų priemonių, stabdančių Kinijos priešišką nusiteikimą prieš atskiras ES valstybes nares.

Tai galėtų būti atsakomosios priemonės prekybos srityje, investicijų reguliavimo srityje ir intelektinės teisės srityje, kai apribojamos prieigos prie ES patentų.

ES vykdo vieningą užsienio politiką. Tai nėra vienos ES valstybės narės interesų pažeidimas, bet visos ES interesų pažeidimas. Nematau esminio prieštaravimo.

Reikia daugiau analizuoti Kinijos interesus. Nemanau, kad Lietuvos žingsnis (dėl Taivaniečių atstovybės Vilniuje - aut. past.) buvo ypač drąsus. Tai žingsnis, kuris turėjo būti žengtas.

Kinijos politika taip pat keičiasi. Kinija turi resursų, interesų, kurie mums iki galo nesuprantami, deja.

Kiti europarlamentarai

Organizatorių nuotr.

Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų grupės) narės Rasos Juknevičienės požiūris, išreikštas „Facebook", yra toks:

„Situacija tikrai nėra paprasta, bet su JAV ir kitų pagalba dėl Taivano yra įmanoma toliau laikytis strateginės kantrybės (čia Andriaus Kubiliaus terminas) ir laimėti. Na ką, turim ką turim."

O ką turim, pakomentavo Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos narė, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Politikė valdančiųjų sprendimą kovoti su Kinija pavadino klaidingu ir neapgalvotu. Už šį neapgalvotą sprendimą, kaip teigė V.Blinkevičiūtė, mokės visi Lietuvos žmonės.

Organizatorių nuotr.

O kaip valdančiųjų, ypač G.Landsbergio, klaidą ištaisyti? V.Blinkevičiūtės manymu, užsienio reikalų ministras turėtų atsistatydinti, o Lietuva, bendradarbiaudama su ES ir kitais tarptautiniais partneriais, galėtų svarstyti Taivaniečių atstovybės vardo pakeitimą į Taipėjaus.

V.Blinkevičiūtė teigė, kad dabartinė Lietuvos užsienio politika neatitinka nacionalinių Lietuvos interesų.

O sėkmingai kovoti su paprastai neoficialiai taikomomis Kinijos priemonėmis galima tik jungtinėmis ES ir JAV pastangomis.

Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos narys Juozas Olekas patikslino, kad Briuselis visada padeda Lietuvai, todėl ir šiuo atveju padeda jau vien tuo, kad visas EP priėmė rezoliuciją, remiančią Lietuvą:

Organizatorių nuotr.

„Europos Parlamentas savo rezoliucijoje teigia, kad remia Lietuvą ir bandys visokiais būdais padaryti, kad mūsų ekonominiai nuostoliai būtų kuo mažesni.

Bet visko už mus Briuselis nepadarys.

Reikia patiems priimti sprendimus ir kad Briuselis būtų informuotas, prieš tuos sprendimus priimant.

Briuselis tada būtų pasiruošęs iš anksto ir labiau pamalonintas, kad su juo sprendimai derinami. O Lietuva iš pradžių užsiritina akmenį sau ant galvos, o tik paskui ima galvoti, kaip tą akmenį nuo galvos nuritinti."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder