Jurbarkiečio psichiatrinė ekspertizė užtruks, pirmas vizitas pas medikus – ketvirtadienį

(9)

Visuomenę pašiurpinusio 16-metės prievartautojo iš Jurbarko Manto Icikevičiaus psichiatrinė-psichologinė ekspertizė užtruks gerokai ilgiau nei planuota.

Iš pradžių manyta, jog išvados bus gautos jau pernai lapkritį, vėliau – šių metų sausį, tačiau tyrimui vadovaujantis Klaipėdos prokuroras Aurelijus Stanislovaitis trečiadienį naujienų portalui lrytas.lt pranešė apie dar vėlesnę datą. Medicinos specialistų atsakymai teisėsaugą tikriausiai pasieks tik vasario pabaigoje.

Lrytas.lt žiniomis, tam įtakos turi dideli medikų darbo krūviai.

Ambulatorinės ekspertizės metu kaltinamasis pas uostamiesčio medikus veikiausiai turės apsilankyti ne vieną kartą. A.Stanislovaičio žiniomis, pirmas vizitas įvyks jau ketvirtadienį.

Klaipėdos apygardos teismas ekspertizę skyrė dar 2021 metų spalį – tuo metu buvo tikimasi, kad ji baigsis per mėnesį ir išvadas pavyks gauti iki lapkričio 24 dieną numatyto posėdžio.

Tačiau laikui bėgant būdavo pranešama apie vis vėlesnes datas.

Ekspertizė buvo skirta prokuratūros prašymu – kol ji nebaigta, byloje paskelbta pertrauka.

Netiki kaltinamojo žodžiais

Dabar jau pilnametis rytų vos menų turnyrų prizininkas M.Icikevičius, kurio tėvai brutalaus išpuolio metu buvo vietos politikais, nurodė neatsimenantis kai kurių nusikaltimo aplinkybių.

„Mes įrodinėjame, jog nebuvo medicininių, psichologinių sutrikimų, dėl kurių jis galėtų jis galėtų neatsiminti įvykių.

Tiesiog, mūsų nuomone, tokia jo taktika, jis nėra nuoširdus. Norime išaiškinti, ar po nusikaltimo iš tikrųjų buvo kokie nors traumuojantys veiksniai, galėję įtakoti jo atminties sutrikimus“, – šiek tiek anksčiau portalui lrytas.lt ekspertizės priežastis įvardijo A.Stanislovaitis.

Prokuroras pabrėžė, jog ekspertizės metu nebus sprendžiamas pakaltinamumo klausimas – abejonių, kad jis nusikaltimo metu nesuvokė savo veiksmų, nekyla.

Kalėjimo išvengė

Paauglę per moksleivių šventinį vakarėlį kaimo turizmo sodyboje išprievartavęs ir itin žiauriai ją sudaužęs M.Icikevičius kalėjimo išvengė, atsipirkęs lygtine bausme, tačiau Aukščiausiasis teismas grąžino bylą iš naujo svarstyti į uostamiesčio teismą.

Moksleivės šeimos ir prokurorų nuomone, bausmė M.Icikevičiui yra akivaizdžiai per švelni, tikslinga būtų skirti realų laisvės atėmimą. Nusikaltimas yra itin brutalus ir ciniškas, sukėlęs merginai sunkias dvasines ir fizines pasekmes.

Rado kraujo klane

2019 metų gegužės 26-osios naktį Tauragės rajone esančioje kaimo turizmo sodyboje vykusiame vakarėlyje dalyvavo apie 15 moksleivių iš Jurbarko ir jo apylinkių, skirtingų mokyklų. Prievartautojas ir jo auka vienas kiti nepažinojo.

Nuo smūgių moksleivė buvo praradusi sąmonę, o paskui buvo paguldyta į Kauno klinikų reanimaciją. M.Icikevičiui tuo metu buvo 17 metų, o nukentėjusiai nuo jo merginai – 16 metų.

Paauglę kraujo klane surado jos klasės draugai, kurie jos pasigedo ir sunerimę ėmė ieškoti po sodybos teritoriją. Mergina atrodė baisiai – veidas visas kruvinas, iki pat kaklo.

Ikiteisminio tyrimo metu iš pradžių M.Icikevičius neigė savo kaltę, tačiau prispirtas įkalčių, prisipažino. Tai jis padarė ir teismuose. Nusikaltimo metu jis buvo neblaivus.

M.Icikevičius buvo pripažintas kaltu dėl dviejų lytinių nusikaltimų epizodų – įvykdyto seksualinio prievartavimo ir pasikėsinimo išžaginti.

Pirmo teisminio proceso metu M.Icikevičius skundė nuosprendį dėl pasikėsinimo išžaginti epizodo, tačiau atnaujinus procesą, tai daryti atsisakė.

Gydosi iki šiol

Mergina patyrė itin sudėtingą ir skausmingą dvigubą žandikaulio lūžį. Daugelį mėnesių kentusi skausmą ir valgiusi pro šiaudelį, ji vėl negalėjo pilnai praverti burnos, skausmas kartojosi. Prievartautojas vieną dantį jai išmušė, o kitus dantis teko specialiai sutvirtinti.

Ilgametis Kauno klinikų profesorius, Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos vadovas Ričardas Kubilius naujienų portalui lrytas.lt tvirtino per savo karjerą dar nematęs kito tokio žiauraus sumušimo.

Po išpuolio moksleivei skirta ir psichologinė pagalba. Merginą ėmė kamuoti dusulys. Nustatyta, jog tai – streso pasekmė. Ji iki šiol jaučia nerimą, bijo viena išeiti iš namų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder