Piketavo „Klasco“ darbuotojai: per mažai didinami atlyginimai

(7)

Ketvirtadienį prie AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Klasco“ vartų susirinko piketuotojai, norintys atkreipti bendrovės valdžios dėmesį. Didžioji dalis nepatenkintųjų - dokininkai. Jeigu jie nebus išgirsti, žadama imtis drastiškesnių priemonių. Bendrovės vadovybė tikina, kad dedamos visos pastangos stabiliai veiklai užtikrinti, darbo vietoms išlaikyti.

„Klasco“ dokininkų profsąjungos pirmininkas Romas Liaudanskis pasakojo, kad prieš dvejus metus buvo rengiamas panašus piketas, bet neįvyko. Tąkart žadėta išpildyti reikalavimus, bet darbuotojai buvę apgauti.

Apie šiemet sausio 20 d. valandą trukusį piketą Klaipėdos miesto savivaldybė buvo informuota prieš 10 dienų.

Jame laikantis įstatymo reikalavimų dalyvauti turėjo 15 aktyvių darbuotojų. Buvo atstovaujamos visos trys „Klasco“ profsąjungos. Be dokininkų, kuri yra didžiausia, vienija daugiau kaip 250 žmonių, dar yra darbuotojų ir jūrininkų profsąjungos.

Norėta parodyti nepasitenkinimą

"Piketavimo priežasčių daug. Atlyginimai didinti nesitariant su profesinėmis sąjungomis ir neatspindi darbuotojų norų. Dabar, kai viskas brangsta, jie didinami tik 4-6 proc.

Nebuvo išmokėta metinė premija, nors pelno gauta. Įmonės savininkai žada išmokėti vėliau. Mūsų tikslas - parodyti darbuotojų nepasitenkinimą vadovybės bendravimu su jais.

Pirmiausia reiškiame nepasitenkinimą, o paskui mėginsime eiti toliau. Galbūt kreipsimės į Darbo ginčų komisiją. Kai kurie žmonės sako, kad turime streikuoti, ir viskas.

Bet mūsų Streikų įstatymas toks sudėtingas, gali organizuoti tik įspėjamąjį, o pačiam streikui reikia daug laiko„, - “Vakarų ekspresui„ sakė R. Liaudanskis, “Klasco" dirbantis 34 metus, o dokininkų profsąjungos pirmininko pareigas einantis 5 metus.

Pernai buvo pasirašyta kolektyvinė sutartis, bet, pasak jo, iki tol daug vargta. „Įtikinti, kad reikia kolektyvinės sutarties darbuotojams, turime ne mūsų vadovus, bet ponią Lidiją Lubienę. Mes vieninteliai iš visos “Achemos grupės" turime tokią sutartį.

Darbdavys turi derėtis su darbuotojų atstovais. Ko gero, nors šiek tiek padidinti atlyginimus nuspręsta dėl to, kad jau nebežinau, kiek raštų buvo parašyta vadovybei. Dėl to, kad vadovybė nenori derėtis, visus klausimus sprendžia vienpusiškai, ir kilo nepasitenkinimo banga", - sakė R. Liaudanskis.

Vadovybės pozicija

Redakcijos gautame „Klasco“ pranešime spaudai teigiama, kad sprendimas didinti atlyginimus buvo priimtas atsižvelgiant į bendrovės finansines galimybes, susiklosčiusią nepaprastą geopolitinę situaciją, kuri daro įtaką ne tik bendrovės, bet apskritai ir viso Klaipėdos uosto bei Lietuvos ekonominei situacijai, siekiant užtikrinti bendrovės veiklos tęstinumą artimiausiu metu.

Darbo užmokesčio didinimas yra nukreiptas į darbininkų bei specialistų kategorijas. Nuo 2022 m. sausio 1 dienos atlyginimai yra pakelti daugiau nei 90 proc. bendrovės darbuotojų ir atskirose kategorijose išaugo iki 14 procentų. Iš viso darbo užmokesčio fondo padidinimui 2022 m. bendrovė skiria 1,2 milijono eurų.

Bendrovė pasisako už bendradarbiavimą ir socialinio dialogo palaikymą su bendrovėje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis. Nuolat vyksta formalūs ir neformalūs susitikimai tarp bendrovės ir profesinių sąjungų atstovų.

Didindama atlyginimus darbuotojams „Klasco“ laikėsi visų bendrovėje galiojančių teisės aktų. Darbo užmokesčio sistemą nustato su profesinėmis sąjungomis suderinti ir kolektyvine sutartimi patvirtinti darbo apmokėjimo nuostatai.

Peržiūrėdama darbuotojų darbo užmokestį, bendrovė būtent ir vadovavosi darbo apmokėjimo nuostatuose nustatytomis procedūromis.

Pranešime spaudai rašoma, kad „Klasco“ siekia išlaikyti darbuotojus, pritraukti geriausius specialistus.

Todėl darbuotojams užtikrinamos papildomos socialinės naudos: papildomas sveikatos draudimas, išmokos artimųjų netekties atveju, kitos išmokos, nustatytos kolektyvinėje sutartyje. Bendrovė remia ir darbuotojų sportinę veiklą.

„Dar kartą pažymime, kad vertiname kiekvieną darbuotoją ir tikimės, kad bendras susitelkimas ir kryptinga mūsų visų veikla padės bendrovei išgyventi šį sudėtingą laikotarpį“, - sako „Klasco“ vadovas Vytautas Štumbergas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder