Pacientai pašiurpę nuo medikų darbo: ieško antigenų - randa antikūnus

(2)

Tokia situacija nuo praėjusių metų gruodžio pradžios buvo Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centre. Nuo gruodžio 1 d. Lietuvoje įsiteisėjus mokamam darbuotojų testavimui, čia atsivėrė kabinetas, kuriame atliekami greitieji COVID-19 testai.

Organizatorių nuotr.

Iki „Vakaro žinioms“ susidomėjus situacija, Marijampolėje greitąjį testą atlikę žmonės gaudavo antikūnų testo rezultatus. Eltos nuotr.

Bet paaiškėjo, kad vienokį testą atlikusiems pacientams atsakymas pateikiamas, lyg jiems būtų atliktas kitas tyrimas.

Gydymo įstaigos administracija tuo nesusirūpino, kol tuo nesusidomėjo žiniasklaida. Pacientai šiurpsta, kaip jie gali pasitikėti tokia gydymo įstaiga savo mieste?

Į „Vakaro žinias" kreipėsi žmonės, Marijampolėje apsilankę pasitikrinti dėl COVID-19 ligos, atliekant greitąjį antigeno testą, kuris parodytų, serga žmogus koronavirusu ar ne. Toks testas atliekamas paimant mėginėlį iš nosiaryklės.

Tokį testą vieni turi pristatyti į darbovietę, kiti atlieka norėdami išvykti iš šalies, kai priimanti šalis nereikalauja PGR tyrimo.

Tačiau Marijampolės poliklinikos pacientai nustemba, kai po tyrimo gautame atsakyme nurodoma, kad jie neturi antikūnų.

Nors antikūnų jie nesityrė, o ir toks testas turėtų būti atliekamas laboratorijoje, kadangi tam reikalinga paimti kraujo mėginį.

Nesupranta, ką tiria?

„Tai yra labai grubi klaida arba visiškas situacijos nesuvokimas. Kiek žinau, tokį prieštaringą tyrimo atsakymą gavau ne tik aš, yra ir daugiau žmonių.

O gal net ir visi, kurie testavosi? Darbdaviui pateikus šią pažymą, niekas per daug gal ir nekreips dėmesio, bet norint išvykti iš šalies toks protokolas netinka, nes rezultate nurodoma, kad antikūnų nėra.

O keliaujant reikia įrodyti ne antikūnų kiekį, o ar šiuo metu nesergi.

Nesuprantu, kaip įstaigos administracija gali to nesuvokti. Kaip pasitikėti tokiais medikais, kurie, nesupranta, ką daro? Gal jie taip ir kitus tyrimus atlieka, gal ir vėžio nesugeba tinkamai nustatyti", - stebėjosi į „Vakaro žinių" redakciją kreipęsis skaitytojas.

„Vakaro žinios" susisiekė su Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiąja slaugos administratore Irena Moliušiene, kuri ir atlieka pacientams minėtus greituosius testus.

Medikė niekaip nenorėjo sutikti, kad darbą, tikėtina, atlieka neteisingai. „Antikūnų testas atliekamas laboratorijoje, nes tam reikalingas tyrimas iš kraujo.

Organizatorių nuotr.

O antigeno testas atliekamas imant mėginėlį iš nosiaryklės. Tai du skirtingi testai.

Aš atlieku greitąjį testą, kuris vertinamas po 15 min., o į sistemą atsakymą suvedame po valandos.

Gal žmonės patys supainioja.

Jeigu jie ateina į laboratoriją ir jiems paimamas kraujas, tai yra antikūnų tyrimas", - sakė I.Moliušienė.

Tik patikslinus, kad pacientas, apsilankęs jos kabinete ir atlikęs greitąjį testą, po valandos gavo atsakymą, jog neturi antikūnų, medikė sutiko prisijungti prie sistemos ir patikrinti, ar teisingai suformuluoja atsakymų protokolus pacientams.

Po kurio laiko susisiekus su I.Moliušiene ši vis tiek tikino, jog viskas atliekama gerai, tačiau nurodė, kad dėl platesnės informacijos su žurnalistais susisieks įstaigos vadovė.

Žurnalistai privertė pasitaisyti

Tuo metu „Vakaro žinios" kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu įvertinti, ar Marijampolėje pacientui išduotas greitojo testo protokolas yra teisingas.

Ministerijos atstovas nurodė, kad protokole pateikiama viena kitai prieštaraujanti informacija.

Nurodoma, kad atliekamas greitasis antigeno testas iš nosiaryklės, tačiau rezultate pateikiama informacija, kuri pildoma atlikus antikūnų testą.

Pasiteiravus, kaip elgtis, jeigu įstaiga nepripažįsta suklydusi, ministerija nurodė, kad pacientams reikėtų kreiptis į gydymo įstaigą, jog ši ištaisytų klaidą.

„Jeigu pacientui buvo suteiktos nekokybiškos paslaugos, pirmiausiai reikėtų raštiškai kreiptis į gydymo įstaigos administraciją.

Jeigu paciento netenkina įstaigos skundo nagrinėjimo rezultatai, toliau reikėtų kreiptis į gydymo įstaigos steigėją ir į Akreditavimo tarnybą, kurie pagal kompetenciją kontroliuoja, kaip laikomasi teisės aktų, reglamentuojančių sveikatos priežiūros paslaugų kokybę, reikalavimų, bei vykdo pacientų teisių priežiūrą ir asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės kontrolę", - nurodyta ministerijos atsakyme.

Apie tai „Vakaro žinios" informavo Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centro direktorę Dženitą Sabašinskienę.

Ši suskubo informuoti, kad „Vakaro žinioms" pradėjus domėtis situacija, jau kitą dieną poliklinikoje buvo susirūpinta klaidą ištaisyti.

„Dėkojame už pateiktą informaciją, iš tiesų įsivėlė techninė klaida.

Jūsų pateikta informacija perduota atsakingiems darbuotojams išsiaiškinti. Jau nuo sausio 13 d. (į tyrimo protokolą - aut. past.) įvedamas „Greitasis SARS-CoV-2 antigeno testas (SARS-CoV-2 Ag) Mokamas tyrimas (Rapid SARS-CoV-2 Antigen)", - nurodė direktorė.

Pasiteiravus, kiek tokių testų buvo atlikta nuo gruodžio pradžios, paaiškėjo, kad gali būti, jog visiems 220 pacientų, atlikusių greitąjį testą, galėjo būti suformuoti neteisingi tyrimų atsakymų protokolai.

Organizatorių nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder