Kęstutis Černeckas

Taivano milijonai Lietuvos verslo nežavi: gali tekti gamybą perkelti į kitas valstybes

(7)

Šimtus darbo vietų Lietuvoje sukūręs verslininkas Kęstutis Černeckas kasdien skaičiuoja finansinius praradimus, nes kinai jam ir kitoms su Kinija dirbančioms įmonėms nebesiunčia reikalingų prekių. Jas reikia atsivežti darant lankus per kitas valstybes. Nuostoliai – šešiaženkliai ir didėjantys su lyg kiekviena diena.
 

Organizatorių nuotr.

Plačiau apie susidariusią situaciją domėjosi laidos „Karštai su tv3.lt“ žurnalistai.

Verslą ruošiasi perkelti į kitas šalis?

Verslininkas K. Černeckas kaltina valdžią ir neslepia, kad jei situacija nesitaisys, teks savo apšvietimo komponentų verslą perkelti į kitą valstybę. Su visomis darbo vietomis ir mokamais mokesčiais į biudžetą.

„Aš nežinau, kas atsitiko su šita Vyriausybe.

Tie sprendimai padaryti nesitariant ir nenumatant, kokios aplinkybės ir kokios bus to pasekmės, tai labai vaikiškas ir neprofesionalus požiūris“, – neslėpė pasipiktinimo K. Černeckas.

Organizatorių nuotr.

Tačiau Lietuvos politinėje padangėje vietoje aiškumo, didesnės pagalbos kenčiančiam verslui ir bendros pozicijos, verda intrigos ir konfliktai tarsi vaikų smėlio dėžėje.

Mat dabar lieka neaišku, kuris meluoja – prezidentas Gitanas Nausėda ar ministras Gabrielius Landsbergis.

G. Landsbergis mušasi į krūtinę, kad meluoja prezidentas, nes jis esą su G. Nausėda derino Taivano atstovybės pavadinimą.

„Taivano atstovybės pavadinimo klausimas dabartiniame kontekste, manau, yra per daug stipriai sureikšminamas, jis buvo žinomas tikrai jau labai seniai ir apie jį buvo kalbėta viešumoje“, – teigė G. Landsbergis.

Organizatorių nuotr.

Visgi prezidentas laikosi savo, esą Taivano atstovybės pavadinimas derintas su juo nebuvo. Bandymas pademonstruoti, kas kietesnis ir svarbesnis užsienio politikoje Kinijos ir Taivano klausimais, jau garsiai skamba ir visame pasaulyje. Galvas kraipo partneriai ir sąjungininkai.

„Prezidentas, mano įsitikinimu, pasidavė tai populistinei isterijai ir padarė milžinišką žalą Lietuvos užsienio politikai“, – įsitikinęs politologas Marius Laurinavičius.

Dėl vidinių pykčių katutėmis iš džiaugsmo ploja Rusijos ir Kinijos propagandistai, teigdami, kad Lietuva turi pakeisti Taivano atstovybės pavadinimą, nes to nori Lietuvos prezidentas.

Organizatorių nuotr.

„Rusija į tai šiandien labai smarkiai yra įsijungusi ir rodo Lietuvą kaip visiškai nepatikimą valstybę“, – pridėjo M. Laurinavičius.

Tuo tarpu konservatorių oponentai piktinasi dėl sugriautų santykių su Kinija ir siūlo keisti Taivano atstovybės pavadinimą.

Opozicija piktinasi sugriautais santykiais su Kinija

„Tai be abejo, kad grįžimas prie to pavadinimo, kuris Europoje naudojamas, būtų protingas žingsnis suvokiant, kad anksčiau ar vėliau reikės bandyti atstatyti ekonominius santykius su Kinija įvertinus tai, kokio dydžio tai yra rinka ir kokią įtaka ji daro“, – tvirtino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Agnė Širinskienė.

Organizatorių nuotr.

Buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis šioje painioje situacijoje mato vienintelę išeitį: jei G. Nausėdai ir G. Landsbergiui Lietuvos interesai yra svarbesni už asmenines ambicijas – metas sėstis prie vieno stalo ir iškelti taikos vėliavas.

„Ministras, kuris suinteresuotas užsienio politikos vykdymu normaliu, turi nueiti pas prezidentą, nes tai, kaip bebūtų, yra ir jūsų, ir mano, ir pono Landsbergio prezidentas, kurį mes galime gerbti, galime negerbti kaip asmenį, bet prezidento institucijos ignoravimas, negerbimas yra kiekvieno iš mūsų negerbimas ir mūsų valstybės negerbimas“, – teigė A. Valionis.

Organizatorių nuotr.

Taivanas jau tiesia pagalbos ir draugystės ranką Lietuvai

Taivanas pažadėjo Lietuvai milijardą paskolų, 200 milijonų verslo skatinimui ir atsiversiančias galimybes, kurių jau dabar mums pavydi daugelis pasaulio valstybių.

„Uždarius vieną langelį, atsidaro kitos durys. Tai aš noriu tikėti, kad čia mes einame būtent tokiu keliu“, – tokia padėtimi verslininkams siūlo naudotis G. Landsbergis.

Visgi verslininkas K. Černeckas tikina, kad Taivanas negali pasiūlyti to paties, ką gali Kinija.

„Man susidaro tokia nuomonė kalbantis su politikais, dalyvaujant diskusijose, kad jie geriau išmano verslą negu patys verslininkai. Ir jeigu jie galvoja, kad Taivano rinkos verslas nematė prieš 10-15 metų, tai yra visiškas nesusigaudymas situacijoje.

Jeigu iš tos rinkos ir būtų galima realizuoti, ir vystyti tą pačią prekybą, tai ir būtų daroma...“, – pastebėjimais dalijosi verslininkas.

Organizatorių nuotr.

Straipsnis parengtas pagal TV3 televizijos laidą „Karštai su tv3.lt“.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder