Gabrielius Landsbergis

G. Landsbergis: Rusiją nuo agresijos atgrasytų tik nepakeliamos sankcijos

(11)

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad karinės Kremliaus intervencijos į Ukrainą pavyktų išvengti tik tada, jei Vakarų paskelbtų itin sunkiai Rusijai pakeliamas sankcijas.

„Kremlius apskaičiavo, kad sankcijos gali būti taikomos. Turime labai tvirtai laikytis savo pozicijos ir kalbėdami, kad sankcijos režimui bus nepakeliamos, privalome užtikrinti, kad jos nepakeliamos ir bus. Tik tai gali atgrasyti Rusiją“, – pirmadienį prieš Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos susitikimą Briuselyje žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Jei sankcijos pakeliamos, jos Rusijos neatgrasys“, – pabrėžė ministras.

Anot jo, jei tokių sankcijų Vakarai paskelbti negalės, būtina toliau remti Ukrainą, kad ji pajėgtų apsiginti nuo Rusijos agresijos.

„Turime nuspręsti, ar norime išvengti karo. Jei ne, tuomet turime naudoti kitas priemones – turime ir toliau siųsti Ukrainai amuniciją ir kitokią paramą, kad ji galėtų gintis pati. Būtent tą ir daro Baltijos valstybės“, – tikino G. Landsbergis.

ELTA primena, kad įtampa Ukrainos ir Rusijos pasienyje kilo dar praėjusių metų viduryje, Kremliui pradėjus telkti daugiatūkstantinę kariuomenę pasienyje su Vakarų kaimyne. Tuo Ukraina Rusiją apkaltino dar vasarą.

Sausio 10 d. aukščiausi Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir Rusijos pareigūnai Ženevoje pradėjo savaitę trukusias įtemptas derybas. Po dviejų dienų per NATO ir Rusijos tarybos posėdį išryškėjo dideli NATO ir Rusijos nesutarimai dėl Ukrainos.

Po praėjusią savaitę vykusio JAV valstybės sekretoriaus Anthony Blinkeno ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo susikimo, A. Blinkenas pažadėjo šią savaitę raštu atsakyti į Kremliaus keliamus reikalavimus situacijai deeskaluoti.

Pagrindiniai jų – NATO nebepriimti naujų narių ir išvesti pajėgas iš Rumunijos, Bulgarijos bei kitų po 1997 metų prie Aljanso prisijungusių valstybių.

Sausio pradžioje Kremlių apie „niekada nematytas ekonomines pasekmes“ įspėjo JAV prezidentas Joe Bidenas. Pabrėžusi, kad Rusijai ekonominiai santykiai su ES yra „daug svarbesni“ nei atvirkščiai, reaguoti didžiulėmis ekonominėmis ir finansinėmis sankcijomis ketvirtadienį pažadėjo ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder