„Ignitis“ taikoma skirtinga elektros energijos kainodara supainiojo klientus

(3)

Vienu metu kaip visuomeninis ir nepriklausomas elektros tiekėjas veikiančios bendrovės „Ignitis“ klientams parduodamos elektros kaina skiriasi iki 60–80 proc.

Valstybės kontroliuojamos „Ignitis grupės“ įmonė taiko žemesnę elektros kainą klientams, kurie liko reguliuojamoje rinkoje, ir kartu siūlo brangesnę elektrą tiems, kurie renkasi „Ignitis“ kaip nepriklausomą tiekėją.

Bendrovė teigia, kad elektra tiek visuomeninio, tiek nepriklausomo tiekimo atveju yra įsigyjama toje pačioje elektros rinkoje – nesvarbu, ar elektrą perka valstybė, ar nepriklausomas tiekėjas.

Kainos skirtumas tarp dviejų tiekimo rūšių esą susidaro dėl taikomos skirtingos metodikos. Nepriklausomi tiekėjai į elektros rinkos pokyčius reaguoja greičiau, valstybė – lėčiau.

Nustebino tos pačios bendrovės kainų skirtumas

Naujienų portalo Alfa.lt skaitytojas – „Ignitis“ klientas – teigia visiškai sutrikęs, kai pabandė susigaudyti, kodėl ši įmonė vartotojams siūlo dvi skirtingas kainodaras.

„Aš pasimečiau elektros tarifuose ir nepriklausomų elektros tiekėjų kainose, o nuo 2022 m. liepos mėn. jau reikės būti pasirinkus nepriklausomą elektros tiekėją“, – prisipažįsta valstybės kontroliuojamos įmonės klientas.

Pasak jo, „Ignitis“ nuo 2022 m. sausio 1 d. nustatė naujas plano „Standartinis“ kainas: 0,189 Eur/kWh dieninį tarifą ir 0,124 Eur/kWh – naktinį, šeštadienio ir sekmadienio.

Kartu „Ignitis“ kaip nepriklausomas tiekėjas siūlo kainodarą, labai panašią į kitų nepriklausomų tiekėjų: 0,311 Eur/kWh dieninį tarifą ir 0,223 Eur/kWh – naktinį, šeštadienio ir sekmadienio.

„Tai yra 60–80 proc. brangiau nei dabartiniai „Ignitis“ įkainiai kaip visuomeninio tiekėjo. Jeigu bandau rinktis nefiksuotas kainas, gaunu dar 30 didesnę sumą mėnesiui“, – stebisi elektros vartotojas.

Jis teigia nesuprantantis, kodėl taip žymiai skiriasi dvi vienos įmonės kainodaros.

„Iš kur toks kainų neatitikimas? Kodėl dabar tokie „Ignitis“ įkainiai? Iš to, ką matau, dabar niekaip neskatina rinktis nepriklausomą tiekėją, o palikti viską, kaip yra, iki kol būsiu priverstas daryti pakeitimus. Kas savo noru gali sugalvoti mokėti dvigubai didesnes sąskaitas?“ – stebisi „Ignitis“ klientas.

Nepriklausomi tiekėjai greičiau reaguoja į rinką

„Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovas Lukas Zadarackas aiškina, kad nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojusias naujas visuomeninio elektros tiekimo kainas praėjusių metų lapkričio gale paskelbė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

„Elektra tiek visuomeninio, tiek nepriklausomo tiekimo atveju yra įsigyjama toje pačioje elektros rinkoje – ir nesvarbu, kas tai daro, ar valstybė, ar nepriklausomas tiekėjas. Kainos skirtumas tarp dviejų tiekimo rūšių susidaro dėl kainų prognozavimo ir atnaujinimo principų“, – dėstė „Ignitis“ atstovas.

L. Zadarackas paaiškino, kad nepriklausomi tiekėjai ateities kainų prognozes atnaujina itin dažnai – kas dieną, kas savaitę ar kas mėnesį. O valstybė tai padaro kas pusmetį ar metus – jei prognozė nesutampa su faktiniu kainų lygiu, skirtumas yra įtraukiamas į ateities kainodarą.

„Nepriklausomi tiekėjai tokiu metodu veikti negali, todėl jų kainos daug greičiau atspindi ateities elektros energijos kainas, tiek jų padidėjimą, tiek sumažėjimą“, – aiškino L. Zadarackas.

„Ignitis“ atstovas kartu pabrėžė, kad nepriklausomo tiekimo sutartį su „Ignitis“ klientai gali sudaryti jau dabar, o tiekimas jiems prasidėtų tik nuo liepos 1 d., kada į antrą etapą patekusiems gyventojams jau privalu būti pasirinkus nepriklausomą tiekėją.

„Tokią galimybę klientams pasiūlėme pirmieji rinkoje, nes matėme, jog, rinkdamasis tokią įsigaliojimo datą, klientas gauna geriausią įmanomą kainą. Tuo atveju, jeigu elektros kaina iki liepos 1 d. nukris rinkoje, o sudaryta nepriklausomo tiekimo sutartis bus neįsigaliojusi, tada sutartį su didesne kaina klientas galės nutraukti ir sudaryti mažesne, jam palankesne kaina“, – teigė „Ignitis“ atstovas.

Elektra brangs ir liekantiems visuomeniniame tiekime

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius sako, kad elektros kainų augimas rinkose antrąjį šių metų pusmetį gali branginti elektrą ir tiems vartotojams, kurie liks visuomeniniame tiekime, tai yra mažiausiems reguliuojamiems vartotojams.

Mat vartotojams nustatomą visuomeninės tiekimo kainos viršutinę ribą VERT pakoreguos, atsižvelgdama į rinkos situaciją.

„Dabar matome, kad rinkos kainos gan ženkliai auga. Tikėtina, kad ir visuomeninė tiekimo kaina nuo liepos 1 d. vartotojams, kurie liks prie reguliuojamų kainų, pasikoreguos į didesnę pusę“, – teigė R. Pocius.

Tai paliestų mažiau nei 1 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) elektros per metus suvartojančius vartotojus, kurie nepriklausomą elektros tiekėją turės pasirinkti iki gruodžio vidurio.

Tokių vartotojų yra apie 600 tūkstančių. Elektra Lietuvoje pirmąją sausio savaitę pabrango 29 proc. – iki 143,6 euro už megavatvalandę.

Seimui pernai rudenį priėmus įstatymų paketą, skirtą amortizuoti drastišką energijos išteklių brangimą vartotojams, 1–5 tūkst. kWh per metus suvartojantys buitiniai vartotojai, kurių yra beveik pusė milijono, nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti pusmečiu vėliau – iki liepos 1 d.

Galutinė elektros rinkos liberalizavimo data – 2023 m. sausis – nesikeičia. Elektra daugumai reguliuojamų vartotojų nuo sausio pabrango apie 10 proc. Naujos kainos taikomos maždaug milijonui buitinių vartotojų. Neatidėjus tiekėjo pasirinkimo, elektra būtų brangusi apie 20 proc.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder