Klaipėdos senamiestis

Butų pardavimai sumušė dešimtmečio rekordus

(8)

Praėję metai Klaipėdos nekilnojamojo turto rinkai buvo rekordiniai. Nors butų kainos augo kaip ant mielių, jų parduota daugiausia per keliolika pastarųjų metų.

Portalas untu.lt (leidžia sužinoti preliminarią būsto kainą einamuoju momentu) praneša, kad paskutinį praėjusiųjų metų mėnesį Klaipėdoje įvyko 293 butų pardavimo sandoriai.

Brangiausiai gruodį uostamiestyje parduotas Turgaus gatvėje esantis 82 kvadratinių metrų ploto butas. Už jį nepagailėta 205 tūkstančių eurų.

Kiek mažiau kainavo butai Žvejų (96 kv./m) ir Panevėžio (90 kv./m) gatvėse - atitinkamai 182 tūkst. ir 170 tūkst. eurų.

Šių sandorių ne iš tolo negalima lyginti su sudarytu pernai rugsėjį. Prie jūros, Girulių plente, stovinčiame name 64 kv./m ploto butas parduotas net už 350 tūkst. eurų.

Daugiausiai butų Klaipėdoje pernai parduota birželio mėnesį (348). Nedaug nusileido balandis (338), liepa (325) ir kovas (320).

Pasak nekilnojamojo turto specialistų, pavasarį įregistruojama net 30 procentų daugiau butų pardavimo sandorių nei žiemą ir apie 10 proc. daugiau nei vasarą ar rudenį.

Iš viso per praėjusius metus uostamiestyje sudaryti 3403 butų pardavimo sandoriai. Tai ne tik 33 procentais daugiau nei užpraėjusiais metais.

2021-ieji tapo rekordiniai pagal butų pardavimo skaičių per pastaruosius keturiolika metų.

Visas nekilnojamojo turto paslaugas teikiančios įmonės „Ober-Haus“ teigimu, bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 22,4 proc.

Vidutinis metinis butų kainų augimas pernai pasiekė 14,2 proc.

Per metus labiausiai butų kainos augo Vilniuje (23,3 proc.) ir Kaune (23,0 proc.).

Klaipėda (19,4 prc.) užėmė penktąją vietą, praleidusi į priekį Šiaulius (20,7 proc.) ir Panevėžį (21,2 proc.).

Apskaičiuota, kad 2021-aisiais butams ir gyvenamiesiems namams šalyje išleista apie 3,2 milijardo eurų.

„Stabiliai spartų būsto kainų augimą visoje šalyje stebėjome visus praėjusius metus. Pirkėjai kaip niekada aktyviai pirko įvairų būstą, o jam įsigyti išleido rekordinę pinigų sumą.

Todėl nenuostabu, kad stebėjome spartų būsto kainų augimą ir 2021 metais pasiektas 14,2 proc. vidutinis metinis butų kainų augimas šalies didmiesčiuose buvo išties ženklus.

Pastarąjį kartą spartesnis vidutinis metinis butų kainų augimas šalies didmiesčiuose buvo fiksuotas 2004 (25,7 proc.), 2005 (47,8 proc.), 2006 (36,9 proc.) ir 2007 (26,9 proc.) metais.

2016-2020 metais butų pardavimo kainų augimas šalies didmiesčiuose buvo daug kuklesnis ir siekė 3,3-5,7 proc.„, - sakė “Ober-Haus" rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

Brangiausi butų pardavimo sandoriai sudaryti sostinėje. Už du butus sumokėti 3,8 mln. eurų, už vieną - 2,75 mln. eurų.

R. Reginio teigimu, šiais metais jau galima tikėtis nuosaikesnių nuotaikų būsto rinkoje bei lėtesnio nekilnojamojo turto kainų augimo nei pernai.

"Didžioji dalis būsto rinką kaitinančių veiksnių - sparčiai augančios gyventojų pajamos, žemos būsto paskolų palūkanos, naujo būsto pasiūlos trūkumas, noras apsaugoti santaupas aukštos infliacijos aplinkoje, jas investuojant į nekilnojamąjį turtą - bus aktualūs ir 2022-aisiais metais.

Tačiau šiais metais taip pat gali atsirasti veiksnių, kurie gali sumažinti tiek rinkos aktyvumą, tiek sulėtinti būsto kainų augimo tempą.

Besiformuojanti nepalanki geopolitinė situacija gali turėti neigiamų pasekmių Lietuvos ekonomikai ir lemti prastėjančius gyventojų lūkesčius dėl savo finansinės padėties ir šalies ūkio raidos perspektyvų.

Galima tikėtis nuosaikesnio kainų augimo tempo, o sykiu ir mažesnio rinkos dalyvių optimizmo nei anksčiau.

Būsto rinką užvaldę teigiami lūkesčiai daugiausia prisidėjo prie spartaus būsto kainų augimo praėjusiais metais, kuomet pardavėjai, matydami stabiliai ir sparčiai augančias kainas, turtą stengėsi parduoti dar brangiau už tuo metu buvusį rinkos kainų lygį", - prognozavo R. Reginis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder