Kapinės

Mirusieji be smurto žymių: ką slepia policijos statistika?

(11)

Policijos suvestinėse vis dažniau skelbiama apie rastus žmonių kūnus be išorinių smurto žymių. Platesnio paaiškino, kas gi nutiko nelaimėliui, visuomenė nesužino, todėl nereikia stebėtis, kad internautams kyla minčių, jog tai galbūt yra vakcinacijos aukos. Policija tokių įtarimų irgi neišsklaido.

Nepatogi tiesa

Socialiniame tinkle „Nepatogia tiesa" pasivadinęs publicistas paskelbė niūrią pastarųjų metų Lietuvos mirčių statistiką.

„901 - apie tiek rastų negyvų žmonių kūnų be išorinių smurto žymių buvo pranešta Lietuvos policijos įvykių suvestinėse per praeitus metus. Vien per gruodį tokių pranešimų buvo net 131!

Pastarųjų dienų antraštės - tikra nepatogi tiesa (netikėtai mirę žmonės rasti paplūdimyje, net zoologijos sode). O gal lietuviai keičia mentalitetą? Kaip indėnai eidavo numirti į ramią vietą, taip ir lietuviai pradėjo eiti kažkur ramiai numirti: į zoologijos sodą, į paplūdimį, į laiptinę... Skirtumas tik tas, kad indėnai numirti eidavo jau visai senyvo amžiaus, o lietuviai susmunka dar darbingo, kartais visai jauno amžiaus. „Tai tik sutapimai po sutapimų" - tikriausiai pasakytų „TikTok'o" vyriausybė.

Tik jau nepasakokite apie ką tik policijos paskelbtą statistiką. Nesupratom, kas ten su jais po darbo valandų atsitiko. Ar patys susipainiojo, ar specialiai visuomenę klaidina... Dešimtys žmonių paprašė, kad paskelbtų randamų žmonių kūnų be smurto žymių statistiką, o jie paskelbė, kiek kasmet pradedama tyrimų dėl mirusių žmonių, o į tuos skaičius tikriausiai įtraukta: ir žmogžudystės, ir savižudybės, ir perdozavimai, ir skenduoliai, ir avarijos. O užduotas klausimas taip ir liko neatsakytas. Nors ir jų pateikti skaičiai rodo labai aiškų ir labai didelį tokių tyrimų augimą (turint omeny, kad avarijų ir žmogžudysčių sparčiai mažėja).

O mes nepatingėjome ir suskaičiavome. Ne iš bet kur, o iš tų pačių policijos suvestinių, skelbiamų internete. Peržiūrėjome visas suvestines nuo 2018 metų, ieškodami raktažodžio „kūnas be smurto žymių". Rezultatas - iškalbingas: 2021 metais tokių pranešimų buvo 901, t.y. net 53 proc. daugiau negu 2020 m., per kuriuos pranešimų buvo - 589, 2019 metais - 595, o 2018 m. dar mažiau. Statistika - aiški, konkreti ir kol kas nepaneigta.

Ar skaičius didelis? Taip, labai.

Kur skaičiaus įrodymai? Internete viešai skelbiamos apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų įvykių suvestinės - prieinamos kiekvienam.

Nuo ko jie mirė? Niekas nežino, nežinome ir mes. Bet faktas yra toks: praeitais metais įvairaus amžiaus žmonės ėmė netikėtai susmukti netikėčiausiose vietose ir daug dažniau, nei tas būdavo anksčiau. Kodėl? Nežino niekas, niekas viešai to nesiaiškina, televizija nerodo, spauda nerašo, niekas apie tai nekalba."

Jie nežino

Mirčių, kurių priežastis ir toliau gaubia paslapties šydas, daugėjant vos ne kasdien, „Vakaro žinios" pasidomėjo, ar tiesiogiai su visuomenės įtarimais susiduriančios institucijos turi tikslesnę statistiką? Policijos departamento ir Sveikatos apsaugos ministerijos buvo užklausta, ar vedama mirusiųjų statistika, suskirstant juos pagal lytį ir pagal gautų skiepų skaičių bei laiką. Taip pat buvo prašoma patikslinti, ar kur nors skelbiamos vėliau paaiškėjusios mirčių priežastys.

Policijos departamentas pateikė tą pačią, kiek anksčiau socialiniame tinkle Lietuvos policijos paviešintą, informaciją. Tik ji buvo ne apie tai, ko buvo klausta: „2018 m. pradėta 4940 ikiteisminių tyrimų mirties priežasčiai nustatyti. 2019 m. - 4579 tyrimai; 2020 m. - 4859 tyrimai; 2021 m. - 5003 tyrimai."

Visgi buvo patikslinta, kad į šį skaičių nepatenka nužudymai. Čia fiksuojami rasti kūnai, kai neįmanoma nustatyti asmenybės, nėra aiškių smurto žymių, o medikai atsisako išduoti mirties liudijimą. Kitokios informacijos, policijos atstovų teigimu, ji nekaupia.

SAM atstovai atsiuntė nuorodas į Statistikos departamento svetaines. Vienoje jų informacija apie mirusius paskiepytus asmenis pateikiama bendrai, neišskiriant jų lyties, nepatikslinant mirties priežasties, galimų sąsajų su vakcina ir t.t. Viskas, ką joje buvo galima atsekti, tai - kokio amžiaus buvo mirusysis ir kiek laiko prieš mirtį jis buvo skiepytas.

Kitoje buvo išskirtos mirtys pagal amžiaus grupes ir vakcinacijos statusą. Tiesa, buvo nurodyti tik du variantai - neskiepyti ir pilnai paskiepyti. Kiek iš priskirtų „neskiepytiems" buvo gavę vieną ar dvi preparato dozes, patikslinta nebuvo.

SAM pabrėžė, kad miršta žmonės ne nuo vakcinų: „Pažymime, kad Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba per visą vakcinacijos laikotarpį yra gavusi 32 pranešimus apie žmonių mirtis, įtariamas po vakcinacijos (dėl vieno dar yra aiškinamasi, ar tai įvyko Lietuvoje), tačiau nė vienu atveju priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder