Vidas Blekaitis, Žydrūnas Savickas

Galiūnų Vido Blekaičio ir Žydrūno Savicko valdininkai neužčiaups

(48)

Vieni stipriausių ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio žmonių - Vidas Blekaitis ir Žydrūnas Savickas - dėl dalyvavimo sausio 13-ąją prie Seimo vykusiame mitinge sulaukė puolimo. Ne iš gerbėjų, ne iš kaimynų ar draugų, daugiausiai - iš valdžios atstovų. Tačiau abu sportininkai sutartinai atsako - jų taip lengvai nei užčiaupsi, nei išgąsdinsi.

Turbūt taip būtų galima pavadinti puolimą, kurio šiuo metu sulaukia Sausio 13-osios mitingo prie Seimo dalyviai. Neseniai jie buvo išvadinti jedinstvininkais ir fašistais, o kai kurie sulaukia ir dar rimtesnių signalų.

Štai mitinge dalyvavęs stipriausias pasaulio žmogus Žydrūnas Savickas išgirdo, jog svarstoma atimti jam suteiktą Biržų rajono garbės piliečio vardą.

Šis titulas Ž. Savickui už visus jo gyvenimo pasiekimus garsinant savo gimtąjį Biržų kraštą ir Lietuvą buvo suteiktas 2011 m. Pasirodo, kad titulą suteikę politikai panorę gali jį ir atimti.

Pavyzdžiui, už nepalankią pilietinę poziciją. Tokia diskusija viešojoje erdvėje kilo po to, kai sportininkas pasirodė Sausio 13-osios mitinge.

Apie tai, kad tokios diskusijos vyksta savivaldybėje, žurnalistams neseniai patvirtino ir Biržų rajono savivaldybės tarybos narys Almantas Bružas.

Tiesa, neseniai A. Bružas suskubo pasiteisinti viešai ir savo žodžių iš dalies išsižadėjo, teigdamas, esą diskusija dėl Ž. Savickui suteikto titulo buvo neoficiali ir be jokių konkrečių išvadų.

Organizatorių nuotr.

- Ar jums žinoma, kam kilo tokia iniciatyva? - „Vakaro žinios“ paklausė Ž.Savicko.

- Biržai yra mažas miestas ir jau žinoma, kad tokia iniciatyva kilo nedidelėje draugų grupelėje, kurioje yra savivaldybės vicemerė ir kelios jos draugų šeimos.

Idėjos iniciatorius, kiek suprantu, galėjo būti tarybos narys A.Bružas. Viename interviu jis tai patvirtino, tačiau vėliau nuomonę pakeitė.

Manau, kad taip nutiko, kai pamatė žmonių reakcijas. Gal jiems, gyvenant savame konservatoriškame burbule, atrodo, kad mane žmonės tikrai pasmerks. Bet dauguma vietinių mane palaiko.

Gal tokiems politikams gatvėje tapo nejauku, nebėra, kur akių dėti. Todėl labai greitai A.Bružas paskelbė, kad neva žurnalistė neteisingai jį pacitavo. Nors mačiau, kad komentaruose žurnalistė nepritarė tam ir nurodė, kad turi pokalbio įrašą. Kiek žinau, pastarasis tarybos narys paskelbė ketinantis atsisakyti mandato po šios istorijos.

- Žmonės stojo jūsų pusėn?

- Taip, biržiečius vienijančiose grupėse socialiniame tinkle dauguma krašto žmonių mane palaiko. Kuo labiau mane puola, tuo didesnio palaikymo sulaukiu. Vietiniai žmonės rašo ir prašo, kad kandidatuočiau į Biržų mero postą. Žmonės pavargo nuo valdžios, kuri nedirba, o tik rezga intrigas.

- Ar svarstote pasukti į politiką?

- Kol kas nesvarstau tokios galimybės. Žinoma, nereikia sakyti „niekada“. Gyvenime gali susiklostyti situacijų, kai privalai imtis vienokių ar kitokių sprendimų. Bet kol kas to tikrai neplanuoju.

Džiaugiuosi, kad kiekvieną kartą po panašių situacijų sulaukiu labai daug palaikymo, žinučių, skambučių ne tik iš paprastų, bet ir žinomų žmonių. Tokio palaikymo nesulaukdavau net tada, kai varžybose pelnydavau didžiausius titulus.

Daug žmonių palaiko mane privačiomis žinutėmis, nes viešai negali to parodyti, kadangi patys bijo būti užpulti. Įsivaizduokite, kokioje šalyje gyvename.

Žmonės dėkoja, kad esu drąsus. Man atrodo, kad jeigu esi stiprus, turi būti ir drąsus. Tikiuosi, kad savo pavyzdžiu galėsiu įkvėpti daugiau žmonių atvirai reikšti savo nuomonę.

Organizatorių nuotr.

- Ką jums reiškia Biržų rajono garbės piliečio titulas? Ar tai jums brangus įvertinimas?

- Man jokie titulai nėra svarbiau už žmonių palaikymą ir pagarbą. Gerbia tave žmonės, o šis titulas yra daugiau simbolinis. Jį suteikia savivaldybės taryba - politikai. Tad jie gali ir suteikti, ir lengvai iš tavęs tai atimti.

- Bet nepadarėte jokio nusikaltimo, dėl kurio būtų galima svarstyti apie titulo atėmimą.

- Taip, preteksto atimti šį titulą nėra, tačiau vien tokios kalbos yra šantažas. Tik įsivaizduokite, kaip į Biržus atvažiuoja žmonės, norintys apsilankyti mieste, kuriame gimė stipriausias pasaulio žmogus.

Manau, jie labai nustebtų, sužinoję, kad mano kraštas atėmė iš manęs Biržų rajono garbės piliečio titulą už tai, kad esu drąsus ir sakau tiesą.

Negalima atimti šio apdovanojimo už pilietines pažiūras. Tai pažeistų patvirtintas nuostatas. Tai buvo daroma tik tam, kad parodytų Biržų ir Lietuvos žmonėms, kaip bus elgiamasi su tais, kurie sako tiesą ir kritikuoja valdžią.

Taip bandoma parodyti, kad jeigu ir kitiems kils noras garsiai kalbėti tai, ko nenori girdėti valdžia, tai ir jų laukia puolimas.

- Turbūt tokia griežta pozicija nėra jums labai naudinga?

- Šis puolimas man pridarė nemažai nuostolių. Esu prie to pripratęs, bet galiu pasakyti, kad yra mano aplinkos žmonių, kurie dėl to patyrė tiesioginių finansinių nuostolių.

Kuo labiau mane puola, tuo labiau tai mane motyvuoja netylėti, tad manęs tikrai neužčiaups.

Nes jeigu nutilčiau, tik parodyčiau, kad pralaimėjau. Ne kaip sportininkas, o kaip žmogus. Netylėjau ir netylėsiu niekuomet.

Kiekvienas galime labai daug. Kai suprasime, kad mes ir esame galia, viskas pasikeis. Nes galvojimas, kad nieko negaliu pakeisti, yra pati blogiausia nuostata.

- Tiesa, kad laukiate mero atsiprašymo?

- V.Landsbergis jau tarsi atsiprašė žmonių už tai, kad pavadino juos jedinstvininkais. Gal tai motyvuos merą ir tą nedidelę grupelę žmonių, sukėlusių šią diskusiją, atsiprašyti. Arba jiems teks pakeisti Biržų garbės piliečio suteikimo nuostatas, nurodant, kad šį statusą galima atimti už politines ar pilietines pažiūras.

Informacija

„Vakaro žinios“ bandė susisiekti su Biržų rajono tarybos nariu A.Bružu ir paklausti, ar tikrai politikas ketina atsisakyti mandato ir kaip kilo diskusijos dėl Ž.Savickui suteikto titulo. Deja, nei jis, nei rajono meras Vytas Jareckas buvo nepasiekiami. Beje, pastarajam dabar didesnį galvos skausmą kelia korupcijos byla, kurioje pats figūruoja.

Sulaukia puolimo, bet tylėti neketina

Minėtame Sausio 13-osios minėjime, kurio metu vyko mitingas, dalyvavo ir kitas žinomas Lietuvos galiūnas - Vidas Blekaitis. „Vakaro žinių“ kalbintas sportininkas stebėjosi kilusia iniciatyva iš Ž.Savicko atimti jam skirtą garbės titulą. „Vertinu tai neigiamai. Manau, kad nei Lietuvoje, nei pasaulyje tokių situacijų dar nėra buvę.

Tai yra baisiau už absurdą“, - sakė V.Blekaitis.

Organizatorių nuotr.

Sportininkas neslepia, kad ir pats sulaukė neigiamų reakcijų dėl dalyvavimo vykusiame mitinge: „Be abejo, sulaukiau. Nors nerėkavau ir neskandavau.

Tiesiog dalyvavau, kaip tai darau ir kiekvienais metais. Kasmet aplankau tas vietas, nes ir pats dalyvavau sausio įvykiuose. Šie metai buvo išskirtiniai tuo, kad šių metų renginyje dalyvavę žmonės, tarp jų ir aš, sulaukė neigiamų reakcijų. Labai nemalonu, kad valdžia taip atsiliepė apie savo žmones.

Beje, tai, ką parodė sisteminė žiniasklaida, labai skyrėsi nuo to, kaip iš tiesų viskas vyko.

Buvo jaučiama vienybė, pakilimas. Žmonės buvo geros nuotaikos, nemačiau nė vieno nemandagaus ar išgėrusio. Buvau sužavėtas šių žmonių, todėl labai nustebau, kaip tai buvo pateikta vėliau.“

Vertindamas mitinguotojams skirtus epitetus, tokius kaip jedinstvininkai ir fašistai, V.Blekaitis sakė, kad tai parodo taip kalbančių žmonių mentalitetą: „Tiesiog šie žmonės jau labai žemai puolę.

Girdėjau, kad jau kažkiek gailisi dėl savo žodžių. Bet tai yra daugiau negu negražu. Grįžtame į sovietinius laikus, nebėra žodžio laisvės. Tie, kas kritikuoja valdžią, paverčiami valstybės priešais ir išvadinami baisiausiais žodžiais.“

Sportininkas ketina dalyvauti renginiuose ir Vasario 16-ąją, ir Kovo 11-ąją. „Tikrai neišsigandau ir neišsigąsiu. Tai mūsų valstybei svarbios datos ir, jeigu mes išsigąsime į mus nukreipto puolimo, nežinia, kur nusirisime.

Manau, kuo labiau bus bandoma užgniaužti mitingus, kuo daugiau bus kuriama bylų prieš jų dalyvius, tuo daugiau žmonės tam priešinsis“, - sakė V.Blekaitis.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder