Kanadoje prasideda revoliucija?

(2)

Pasaulyje kasdien auga žmonių pasipiktinimas, jog gyventojai verčiami skiepytis nuo COVID-19. Vilnija streikai, mitingai, demonstracijos. Nes nepasiskiepijusieji negauna Galimybių pasų ar kitaip valdžios pavadintų visuotinio gėrio mandatų, „indulgencijų".

Leidžiančių dirbti, lankytis viešose vietose, išlikti oriems ir nesijausti valdžios medžiojamiems. Kantrybė trūko ir kanadiečiams.

Neramumus buvo galima numatyti

Dar praėjusių metų lapkritį Kanados vyriausybė perspėjo, kad netrukus sieną su JAV kertantiems tolimųjų reisų vairuotojams teks rinktis - arba vakcinuotis, arba po kiekvienos kelionės dvi savaites praleisti karantine.

Dirbantys transporto sektoriuje, teigdami, kad tokie reikalavimai gali neigiamai paveikti krovinių pristatymą, šiuos reikalavimus bandė užginčyti.

Kanados krovinių vežėjų aljanso atstovai, patikinę, kad dauguma vairuotojų yra pasiskiepiję, atkreipė dėmesį į tai, jog šis reikalavimas gali tapti problema nuolat į JAV keliaujantiems 26 tūkst. vairuotojų. Iš viso aljansas vienija maždaug 160 tūkst. vairuotojų.

Nepaisant visuomenės nepritarimo, naujoji tvarka Kanadoje įsigaliojo sausio 15-ąją. Sausio 22-ąją pažymų apie pilną vakcinacijos kursą pradėjo reikalauti ir JAV pasienio pareigūnai.

Tikėtina, būtent tai tapo paskutiniuoju lašu, perpildžiusiu Kanados vairuotojų kantrybės taurę, ir jie patraukė į sostinę.

Užkliuvo žmonių skirstymas

Šiuo metu Kanados keliais į Otavą rieda tūkstančiai vilkikų ir lengvųjų automobilių, nes įsigaliojusi naujoji tvarka daugeliui kanadiečių nebepaliko pasirinkimo.

Atsisakę skiepytis eksperimentiniais preparatais, jie rizikuoja prarasti darbą, nors būtent kelionės į JAV sudarė didžiąją pervežamų krovinių dalį.

Beje, iki sausio 15-osios tolimųjų reisų vairuotojai buvo priskirti gyvybiškai būtinų sričių darbuotojams, todėl nuo privalomos vakcinacijos buvo apsaugoti.

Visi puikiai suprato, kad prievarta lems masinius išėjimus iš darbo. Taip nutikus, parduotuvėse netrukus pradės trūkti prekių, o esamos smarkiai pabrangs.

Nepaisant to, šalies valdžia nusprendė surizikuoti ir... apsiriko - užuot klusniai susibadę, Kanados žmonės išėjo į gatves.

„Mano teisės nesibaigia ten, kur prasideda tavo baimė", - taikliai vykstančią akciją apibūdino vienas šalies internetinių portalų „Western Standard". Šiai minčiai pritarė ir didesnė dalis kanadiečių. Jie per porą dienų surinko daugiau negu 2 mln. Kanados dolerių. Pinigai bus skirti į Otavą važiuojančių vairuotojų degalams.

Nemažo palaikymo „Laisvės konvojaus" (akcijos pavadinimas) dalyviai sulaukia ir socialiniuose tinkluose. Vienas populiariausių pastarojo meto komentarų skamba taip: „Didžiuojamės jumis!"

Miestų ir miestelių, per kuriuos vyksta konvojus, gyventojai akcijos dalyvius pasitinka ir palydi pritarimo šūksniais.

Beje, akcijos dalyvių teigimu, jie protestuoja ne prieš skiepus, o prieš žmonių skirstymą.

Pasak vieno vairuotojo, jiems nusibodo, kad valdžia įsijautė ir aiškina ne tik tai, kaip jie turi gyventi, bet ir kokius medikamentus vartoti.

Jis pats nėra nusiteikęs prieš vakcinas, tačiau jam užkliuvo prievartos politika. Vairuotojas atkreipė dėmesį ir į tai, jog nuolat kartojama, kad kiekvienas turi teisę į darbą, tačiau valdžia pati jį iš žmonių atėmė.

Vilkiką vairuojanti Pamela Rouz vietos žurnalistams taip pat teigė, kad protestą iššaukė ne skiepai: „Problema slypi ne vakcinose, o žmonių segregacijoje.

Mano šeima nuolat per televiziją girdi, kaip premjeras Džastinas Triudo (Justin Trudeau) mane ir tokius kaip aš vadina ekstremistais.

Apstu šeimų, kurios prarado darbą. Dabar žiema, o jie neturi pinigų ne tik maistui, bet ir šildymui, taip pat prisiimtoms paskoloms. Noriu žinoti, kodėl vieniems kanadiečiams leidžiama dirbti, o kiti yra pasmerkiami mirti iš bado?"

Liūdniausia tai, kad moteris teisi. Per pastaruosius porą metų milijonai Kanados gyventojų prarado darbus, žlugo turėti verslai.

Žmonės buvo priversti gyventi iš valdžios skiriamų išmokų, tačiau praėjusių metų spalį jų mokėjimas buvo nutrauktas.

Protestams pritaria ne visi

Tūkstančiams kanadiečių judant link šalies sostinės, tolimųjų reisų vairuotojų profsąjungos „The Canadian Trucking Alliance" išreiškė nepritarimą vykstančiai akcijai.

Pasak jų vadovo, kadangi absoliuti dauguma vairuotojų yra vakcinuoti, normalu, jog „norint kirsti sieną reikalaujama skiepo".

Jis netgi paragino vairuotojus keliuose nesudaryti spūsčių, tačiau liko neišgirstas.

Jeigu artimiausiu metu situacija nepasikeis radikaliai, sausio 29-ąją visi „Laisvės konvojaus" dalyviai susirinks Otavoje į bendrą protesto mitingą.

Žmonių pasitikėjimą praradęs premjeras Dž.Triudo buvo įsitikinęs, kad priverstiniai skiepai didelės įtakos pervežimams neturės, nes „beveik 90 proc. vairuotojų - skiepyti".

„Belieka apgailestauti, kad konservatorių partija ir konservatyvūs politikai sėja sumaištį tarp paprastų kanadiečių ir gąsdina juos tiekimo grandinių trikdžiais.

Realybė tokia, kad vakcinacija atspindi, kaip mes išgyvename dabartį (pandemiją ir su ja susijusias problemas)", - pabrėžė jis.

Informacija iš vietos

Kaip „Vakaro žinioms" telefonu iš Kanados papasakojo dabar šioje šalyje su šeima gyvenantis buvęs kaunietis sportininkas Artūras M., dirbantis čia vairuotoju (pavardė redakcijai žinoma - red. past.), apie 50 tūkst. automobilių, kuriais važiuoja apie 2 mln. žmonių, antradienį pajudėjo iš Kanados jūrų uosto Vankuverio.

Protestuotojai per visą Kanadą juda į valstybės sostinę Otavą. Artūras, pats važiuojantis protestuotojų kolonoje, pasakojo:

„Oficialiai niekas nepripažįsta, kad mūsų, protestuotojų, tiek daug. Jau 170 km vilkikai važiuoja vienas paskui kitą, „bamperis" į „bamperį".

Važiuoja ir lengvieji automobiliai. Prie kolonos prisijungia nauji protestuotojai. Iš Vankuverio vykstame į Hamiltoną, kur prisijungs protestuotojų kolonos iš kitų Kanados vietų.

Pasiekęs Hamiltoną, toliau nevažiuosiu, nes mano didelė šeima - trys vaikai, - reikia grįžti namo, negaliu palikti vaikų. Iš Hamiltono visa kolona judės į Otavą, kurią turėtų pasiekti sausio 29-osios vakare."

Artūras M. pasakojo, kad protestuotojai patys surinko ir jiems buvo paaukota 7 mln. Kanados dolerių, kartu važiuoja cisternos su benzinu, mechanikai čia pat vietoje nemokamai taiso mašinas, žmonės pakelėse sveikina koloną, aukoja pinigus.

Protestuotojų tikslas, anot Artūro M., yra nuversti valdžią, kuri kalta dėl „kovidinių" suvaržymų.

Protestuotojų kolonoje esanti buvusi žurnalistė Olga Bisigirskienė taip pat teigė važiuojanti, kad padėtų traperiams nuversti valdžią.

Paklausus, kas šią akciją organizuoja, Olga atsakė, kad akcija prasidėjo savaime, kai žmones buvo pradėti per prievartą skiepyti nuo COVID-19. Anot Olgos, leisti mirties injekcijas.

„Jie nori mus nužudyti! - piktinosi Olga. - Jie yra satanistai, okultistai! Mano draugų vaiką paskiepijo dviem „Pfizer" vakcinos dozėmis ir jis mokykloje nualpo, nors buvo stiprus.

Regbį žaidė. Žmonės turi žinoti tiesą. Visur tik melas. Reikia sakyti garsiai, kad skiepytis rizikinga, nes per televiziją - vien melas.

Tai, kas vyksta - žmonių skiepijimas nuo COVID-19, - yra didžiausia niekšybė. Sukurtas totalus lageris."

Protestuotojai tikisi Otavoje susitikti su Kanados premjeru Dž.Triudo (Justin Trudeau) ir, jei premjero neįtikins, ketina jį „versti".

Kanadoje gyvena 38,1 mln. gyventojų. Sausio 26 d. duomenimis, iš jų visiškai pasiskiepiję yra 78,8 proc., o gavę trečiąją vakcinos dozę - 38 proc. Savaitės užsikrėtimų vidurkis - 13 540 žmonių.

Anot Dž.Triudo, protestuotojai yra mažuma, kuri nepritaria daugumos požiūriui, jog reikia tikėti mokslu ir saugoti save bei kitus.

Organizatorių nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder