Sankcijos smogs ir Klaipėdos geležinkelininkams

(4)

Pasirodžius informacijai, kad „Lietuvos geležinkelių“ grupė dėl abipusių sankcijų su Baltarusija gali atleisti apie 300 žmonių, aiškėja, kad šis skaičius dar nėra patvirtintas, o labiausiai nukentėtų Klaipėdos ir Vilniaus padalinių darbuotojai. Aukščiausią kvalifikaciją turinčius specialistus tikimasi išsaugoti.

Lietuvos geležinkelininkų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Artūras Černiauskas „Vakarų ekspresui“ sakė, kad iš tikro nelabai supranta, iš kur atsirado tas skaičius - 300.

„Buvo kalbama apie 3 procentus darbuotojų, kurie gali netekti darbo, tai - 240 žmonių“, - pradinę informaciją pateikia A. Černiauskas. Anot jo, dar ir dabar nėra aiškus tikslus skaičius galimų atleidimų, nes atskiri „Lietuvos geležinkelių“ grupės padaliniai dar tik teikia duomenis.

„Šiuo metu aišku, kad “LTG Cargo„ gali būti atleidžiama apie 90 žmonių. Tai palies Vilniaus ir Kauno padalinius, kurie dirba su Baltarusijos tranzitu“, - sako A. Černiauskas. Anot jo, daugiausia tai aukštos kvalifikacijos mašinistai ir vagonų tikrintojai.

Siūlo išsaugoti

„Streikuoti, kaip “Achemoje„, dar neplanuojame“, - sako A. Černiauskas.

Tačiau jis pažymi, kad tokia galimybė neatmetama, jei konstruktyvus dialogas su administracija nevyks.

„Specialistus paruošti kainuoja brangiai, o jei situacija pasikeistų, naujų žmonų taip greitai rasti nepavyktų. Todėl kalbamasi, kad likusiems be darbo būtų pasiūlytos kitos darbo vietos, prastovos arba darbas mažesniu krūviu“, - variantus vardina A. Černiauskas.

Anot jo, aukštą kvalifikaciją turintys darbuotojai turi būti išsaugoti. O štai pensijinio amžiaus darbuotojai, ir taip planavę išeiti iš darbo, tik apsidžiaugs galimybe pasitraukti iš darbo darbdavio iniciatyva, nes tokiu atveju gaus didesnę išeitinę kompensaciją.

MAŠINISTAI. Sankcijos „Belaruskalij“ tiesiogiai palies Klaipėdoje dirbančius lokomotyvų mašinistus. Jie bus priversti arba persikvalifikuoti, arba ieškoti kito darbo.

„Reikia vertinti kiekvieno darbuotojo situaciją individualiai, tačiau dar neturime visos informacijos, artimiausiu metu ją gausime iš infrastruktūros padalinio“, - sako A. Černiauskas. Jis nesiryžo prognozuoti, kiek realiai bus atleista geležinkelininkų. Tai priklausys ir nuo to, ar pavyks įgyvendinti planus dėl alternatyvių krovinių gabenimo maršrutų per Lenkiją ar Latviją.

Kol kas dėl Baltarusijos tranzito sustabdymo atleidimo lapelio negavo nė vienas „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojas.

„Laiko dar turime apie 2 mėnesius, vien apie atleidimą darbdavio iniciatyva reikia įspėti prieš mėnesį“, - procesą paaiškina A. Černiauskas.

Metinis planas

AB „Lietuvos geležinkeliai“ ryšių su visuomene vadovė Laura Gabrilavičiūtė „Vakarų ekspresui“ sakė, kad sprendimas dėl atleidimų atsiras po to, kai bus įvertintos visos įmanomos alternatyvos.

„Skaičius 300 susidaro vertinant galimą etatų sumažėjimą iki šių metų pabaigos visose LTG grupės įmonėse kartu sudėjus“, - sako L. Gabrilavičiūtė.

Anot jos, sprendimai, apimantys konkrečias pareigybes, konkrečius regionus ir kt., dar bus priimti aptarus juos su darbuotojų atstovais.

„Siekiant užtikrinti grupės įmonėms svarbius procesus, šiuo metu įvairių sričių specialistams siūloma daugiau nei 100 atvirų pozicijų“, - sako „Lietuvos geležinkelių“ atstovė.

Anot jos, tiems komandos nariams, kurių darbo vietas palies ši situacija, pirmiausia bus siūloma užimti kitas pagal kompetenciją tinkančias pareigas.

Tačiau su „Lietuvos geležinkeliais“ susijęs asmuo tikino, kad jei per metus ir bus atleista apie 100-200 žmonių, tai nebus išskirtinė situacija.

„Kiekvienais metais įmonėje, kurioje dirba 8 000 žmonių, atleidžiama ir priimama šimtai darbuotojų“, - pažymi „Vakarų ekspreso“ šaltinis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder