Gabrielius Landsbergis

Gabrielius Landsbergis socialdemokratams: ar teisinga, kad iš milijardinio „Belaruskalij“ uždarbio pelnytųsi ir pats A. Lukašenka

(4)

Ketvirtadienį opozicinės Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos posėdyje dalyvavęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sulaukė klausimų dėl galimos sankcijų žalos, kurią gali patirti Lietuvos ekonomika, nutraukus Baltarusijos valstybinės įmonės „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą.

Vis tik ministras ne tik pažymėjo, kad finansuoti nedemokratinius režimus, jo nuomone, yra neteisinga, bet retoriškai pasiteiravo ir pačių socialdemokratų vertinimo šiuo klausimu

„Reikia būti nuoširdiems. Iš tikrųjų aš norėčiau ir iš jūsų išgirsti, ar jūs manote, kad yra teisinga, jog milijardinis uždarbis būtų skirtas Lukašenkai, kai jis laiko kariuomenę prie mūsų sienos, prie Ukrainos sienos yra pasiruošęs atakai, grasina ukrainiečių gyvybei, infrastruktūrai, nepriklausomybei ir mes padedame jiems uždirbti?“, – LSDP frakcijos posėdyje klausė G. Landsbergis.

Pats politikas dar kartą akcentavo palaikąs Ministrų Kabineto sprendimą, kuriuo baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą buvo nutrauktas.

„Nežinau... aš manau, kad tai (režimo finansavimas – ELTA) nėra teisinga. Dėl to aš palaikiau sprendimus, kurie buvo padaryti Vyriausybėje. Jeigu jūs manote kitaip, tai vėlgi turbūt reikėtų labai aiškiai kalbėti. Ir to aiškaus kalbėjimo mes labai dažnai pasigendame“, – pažymėjo jis.

Ministras taip pat pabrėžė, kad trąšų gamintojos „Belaruskalij“ pajamos keliauja tiesiai į Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimo rankas.

„Aiškiai nustatyta tiek ES, tiek JAV, kad trąšų įmonė tiesiogiai remia ir finansuoja režimą. Tą patį agresyvų režimą, kuris turi daugiau kaip tūkstantį žmonių kalėjime dėl politinių priežasčių. Tą patį režimą, kuris įleido Rusijos kariuomenę ir leidžia jai būti laikomai Baltarusijoje“, – tvirtino G. Landsbergis.

ELTA primena, kad praėjusių metų pabaigoje įsigaliojusios Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sankcijos valstybinei Baltarusijos kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“ inspiravo ir Lietuvos Vyriausybės sprendimą šių metų sausio viduryje pripažinti, kad „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) sutartis su „Belaruskalij“ kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Konstatuota, kad kalio trąšų tranzitas vasario 1 d. turi būti sustabdytas. Sutarčiai nutrūkus, Baltarusijos įmonei tenka ieškoti alternatyvių, tačiau perimti kalio trąšų tranzitą atsisako Latvija, Lenkija, Ukraina.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder