Kas slepiasi po „Šeimos gynimo maršu“ ir Partnerystės įstatymu?

(1)

Apie „Didįjį šeimos gynimo maršą“ ir Partnerystės įstatymą laidoje „Alfa taškas“ pokalbis su Centro partijos-tautininkų vicepirmininku Kristupu Krivicku ir Laisvės partijos frakcijos Seime nariu Mariumi Matijošaičiu.

K. Krivickas teigia, kad pagrindinis maršo tikslas yra garsiai pasakyti, kad homoseksualių porų santykius reglamentuojantys įstatymai jiems yra nepriimtini.

„Po trisdešimties metų tylos susivienijus, garsiai pasakyti dabartinei valdžiai, Seimo daugumai, kad tai ir taip, kaip jie priima įstatymus ir kokius įstatymus jie priima, sakykim, vertybinius, šeimos santykius, tradicijas, tautiškumą paliečiančius, yra nepriimtina, ir mes pasisakome už kitokius sprendimus ir kitokias formuluotes.

Pagrindinė idėja Lietuvos žmonėms susirinkus tą garsiai ir aiškiai valdžiai parodyti ir pasakyti.“

M. Matijošaitis mano, kad Partnerystės įstatymo pataisa niekaip nesikėsina į tradicines šeimas. Įstatymo projektu siekiama teisiškai sureguliuoti tiek tos pačios, tie skirtingų lyčių porose gyvenančių, bet nesusituokusių porų santykius. 

„Yra iniciatyvos, kurios praplėstų ir sureguliuotų teisinę bazę, kad ir partnerystės įstatymo pataisa, jos tiesiog sureguliuoja tiek heteroseksualių, tiek homoseksualių porų bendro ūkio, būvio statusą, kurio nėra. Tai niekaip nesikėsina į tradicinių šeimų gerovę.

Suteikdami orų gyvenimo klimatą mažumoms mūsų visuomenėje, mes niekaip nepažeidžiame tradicinių šeimų gerovės ir statuso.

Tie tikslai yra kvestionuotini, trūksta konkretumo, kas yra užpultas ir kur ta grėsmė. Būtų tikslingiau rašyti peticiją, rašyti savo siūlomus įstatymus Seimo nariams.“

Anot K. Krivicko, Partnerystės įstatymo projektu, kuris dar nėra registruotas Seime, siekiama pakloti pamatus tam, kad tos pačios lyties poros turėtų tokias pat teises, kaip ir skirtingų lyčių:

„Kaip ten viskas yra sudėliota, tai panašu į planą, kaip prisidengiant Konstitucinio Teismo ekvilibristika ir išplėsta šeimos sąvoka, kuri išeina už Konstitucijos ribų, bet jie tą išaiškinimą pateikė, žodis į žodį įdedant tą tekstą į partnerystės įstatymą yra planuojami kiti žingsniai.

Nepamirškit, kad jau dabar Partnerystės įstatyme yra parašyta, kad du vyrai galės vienas kito pavardę paimti, kad registruojamas jų santykis bus registruojamas vedybinių sutarčių registre.“

Laisvės partijos atstovas įsitikinęs, kad šia įstatymo pataisa yra siekiama suteikti teises tos pačios lyties asmenims ir traktuoti juos kaip visaverčius visuomenės narius. Jo manymu, tai yra vienas iš klausimų, kuriuo Lietuva pasirinks diskursą – ar eis Vakarų valstybių keliu, ar suks link totalitarizmo.

„Ar mes savo tautiečius, kurie turi kitokią seksualinę orientaciją arba dar kitus su lytimi susijusius aspektus, mes laikome savais žmonėmis, ar jie yra mums nepriimtini net būti lietuviais, piliečiais, turėti tokias pat teises.

Prieš 30 metų, dar Sovietų Sąjungos laikais, homoseksualūs santykiai buvo prilyginti baudžiamajai atsakomybei.

Fašistinės Vokietijos laikais homoseksualai buvo šaudomi kartu su žydais ir neįgaliaisiais. Pagalvokime, kokį kelią mes renkamės. Ar mes kalbame apie liberalios demokratijos ir tarpusavio pagarbos kelią, kur mes būtume moderni Vakarų valstybė, ar mes renkamės kelią į totalitarinius režimus ir XX a. vidurio standartus.“

Plačiau apie tai – laidoje „Alfa taškas“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder