„Barca Academy Baltic“ projekto vadovas Robertas Poškus: „Jeigu šiuo šansu mes nepasinaudosime dabar, įgyvendinti šį projektą ateityje bus nerealu“

(3)

Jau birželio pabaigoje Klaipėdoje startavo pirmosios Lietuvoje prestižinės sporto ugdymo organizacijos Barca Academy futbolo stovyklos-turnyrai jaunimui. Kaip teigia projekto iniciatoriai, šios stovyklos gali tapti tvirtu pamatu ir nuolatinei visame pasaulyje garsios sporto organizacijos veiklai mūsų šalyje.

Pasak projekto vadovo, praeityje garsaus Lietuvos futbolininko Roberto Poškaus, šiemetinės Barca Academy stovyklos-turnyrai yra sunkaus ir ne vienerius metus trukusio darbo rezultatas, kuris gali ženkliai prisidėti prie šviesesnės visos Lietuvos sportinio ugdymo sistemos ateities.

Išskirtinė galimybė Klaipėdai

Kaip teigia ilgametis Lietuvos nacionalinės rinktinės puolėjas ir Barca Academy Baltic organizacijos projekto vadovas R. Poškus, reikėjo įdėti itin daug pastangų, kad šios stovyklos-turnyrai šiemet vyktų būtent Lietuvos uostamiestyje.

Ne vienerius metus vyko ilgos derybos. Kilo daug diskusijų būtent dėl tokių stovyklų organizavimo Klaipėdoje. Tačiau pagaliau mums pavyko Barca Academy atstovus įtikinti, kad mes padarysime viską, kad išpildytume visus reikalavimus.

Šios stovyklos-turnyrai yra mūsų šansas ir pirmas žingsnis link nuolatinio Barselonos sporto akademijos padalinio buvimo Klaipėdoje.

Jeigu šiuo šansu mes nepasinaudosime dabr, įgyvendinti šį projektą ateityje bus nerealu, - teigė R. Poškus.

Pasak Barca Academy Baltic projekto vadovo, šioms stovykloms-turnyrams yra keliami itin aukšti reikalavimai, tačiau svarbu, kad Barca Academy vadovybė itin vertina mūsų šalies atstovų rodomą iniciatyvą platesniam bendradarbiavimui ir ateityje.

Archyvų nuotr.

Barselonos atstovai yra atlikę išsamią Lietuvos ir Klaipėdos sporto aplinkos analizę. Todėl reikės dar atlikti ne vieną ir ne du žingsnius dėl ilgalaikio bendradarbiavimo.

O tolimesnė bendradarbiavimo eiga priklausys nuo pirmojo žingsnio – šios vasaros futbolo stovyklų.

Barca Academy veiklos strategija yra viena stipriausių pasaulyje ir tam, kad atitiktume visus jų reikalavimus, mes privalome labai gerai pasirengti.

Tačiau džiugu, jog jie itin vertina mūsų išreikštą norą dėl ilgalaikio bendradarbiavimo ir rodomą iniciatyvą tinkamai dirbti bei tobulėti visose jiems aktualiose srityse, - teigė R. Poškus.

Ispaniško futbolo pamokas gavo dar jaunystėje

Buvęs Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės puolėjas R. Poškus prisiminė, jog su ispaniško futbolo pamokomis jam teko susidurti dar itin jauname amžiuje.

1998 m. Lietuvos U18 futbolo rinktinė įveikė atranką ir papuolė į Europos čempionatą. Lietuva pateko į grupę kartu su Vokietija, Portugalija ir Ispanija.

Paskutiniame ture susitikome būtent su Ispanijos rinktine, kurioje žaidė dabartinis FC Barcelona treneris Havier Hernandezas Creusas ir tokios šių laikų Barselonos bei Madrido “Real” komandų žvaigždės, kaip vartininkas Ikeras Casillas Fernandezas.

Mūsų rungtynės su Ispanija buvo kova dėl kelialapio į pasaulio jaunimo futbolo čempionatą.

Kova buvo labai įtempta, Kipre tuomet buvo 40 laipsnių karščio. Klaipėdos futbolo mokyklos auklėtinis Vidas Alunderis pelnė įvartį, kurį daugelis atsimins visą likusį gyvenimą. Iš 30-ies metrų kaip strėlę kamuolį pataikė tiesiai į devynis.

Deja Ispanijos rinktinė rezultatą išlygino 96 min., o 98 min. pelnė įvartį, kuris suteikė Ispanijai kelialapį į pasaulio čempionatą.

Jame ispanai 1999 m. Nigerijoje tapo pasaulio čempionais, - prisiminimais dalinosi R. Poškus

Iš šio čempionato Lietuvos futbolo legenda prisiminė ir nuotaikingą situaciją, po kurios mūsų rinktinė pasigailėjo, kad neatsivežė daugiau sportinių aprangų komplektų.

Visi buvo labai nustebinti Lietuvos dalyvavimu Europos čempionate ir labai domėjosi, kur ta Lietuva yra. Įdomiausia tai, jog visos rinktinės norėjo keistis marškinėliais tik su Lietuvos nacionaline rinktinė.

Tokiuose čempionatuose nuolatos dalyvauja tos pačios futbolo šalys, o Lietuva buvo egzotiška naujovė.

Gaila, kad tuo metu neturėjome daug rungtynių aprangų komplektų, tad vėliau teko keistis paprastais treniruočių marškinėliais, - prisiminė R. Poškus.

Dabartinei ugdymo sistemai reikia pokyčių

Kaip teigia Barca Academy Baltic projekto vadovas, dabartinė Lietuvos sportinio ugdymo sistema nėra prasta, tačiau jai taip pat reikalingi tam tikri reikšmingi pokyčiai.

Pasak R. Poškaus, norinčių sportuoti vaikų Lietuvos futbolo mokyklose netrūksta, tačiau norint juos tinkamai ugdyti būtina tobulinti sporto mokyklų infrastruktūrą ir daugiau investuoti į trenerių kompetencijų ugdymą.

Lietuvos futbolo rezultatai pastaruoju metu tikrai nedžiugina. Esame labai sunkioje situacijoje, tačiau sunku pasakyti, jog konkrečiai trūksta vieno ar kito dalyko.

Turime tikrai daug vaikų, kurie nori sportuoti ir siekti aukštų tikslų šiame sporte. Tačiau mums tikrai trūksta tinkamos futbolo infrastruktūros, žiemą vaikai negali treniruotis salėse.

Taip pat trūksta ir geros kokybės futbolo aikščių bei, žinoma, daugiau reiktų investuoti į trenerių parengimą, jų nuolatinį tobulėjimą, - mintimis dalinosi R. Poškus.

Pasak ilgamečio futbolininko, bendradarbiavimas su Barca Academy” organizacija Lietuvos futbolui gali suteikti reikalingų pokyčių ir ženkliai prisidėti prie gerosios šiuolaikiškos sporto ugdymo praktikos perdavimo ne tik mūsų šalies jaunimui, bet treneriams bei kitiems šios sporto šakos specialistams.

Archyvų nuotr.

Lietuvai artima organizacija

Pirmoji penkių dienų trukmės „Barca Academy“ organizacijos stovykla- turnyras Klaipėdoje šią vasarą startavo birželio 27-ą dieną., antroji – liepos 4-ąją.

Šiemetinės stovyklos-turnyrai bus skirtos berniukams ir mergaitėms nuo 8-ių iki 16-os metų amžiaus, o dalyvauti jose galės vaikai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų Baltijos šalių.

Šiuo metu visame pasaulyje jau veikia beveik pusšimtis „Barca Academy“ padalinių, organizuojama daugiau nei 180 stovyklų, o po akademijos vėliava sportuoja daugiau nei 45 tūkst. vaikų penkiuose pasaulio žemynuose.

„Barcelona“ sporto organizacijos istorijoje netrūksta ir lietuviškų akcentų.

Per savo sportinė karjerą pagrindiniame „BC Barcelona“ vyrų krepšinio klube yra rungtyniavę tokie garsūs Lietuvos krepšininkai, kaip Artūras Karnišovas ir Šarūnas Jasikevičius, kuris šiuo metu eina ir vyriausiojo šio klubo trenerio pareigas.

„BC Barcelona“ klube šiuo metu tobulėja ir Lietuvos krepšinio viltis Rokas Jokubaitis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder