Grigeo Klaipėda

„Grigeo Klaipėda“ valymo įrenginiai lieka areštuoti, bendrovė jais nesinaudos

(3)

Kuršių marių tarša kaltinamai kartono gamybos įmonei „Grigeo Klaipėda“ teismas panaikino dalį draudimų naudotis katiline ir siurbline, tačiau valymo įrenginiai Dumpiuose lieka areštuoti. Bendrovė jais ateityje naudotis neketina.

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį paskelbė, kad draudimai naudotis šiais statiniais yra neproporcingi.

„Laikinas nuosavybės teisės apribojimas „Grigeo Klaipėdos“ nekilnojamajam turtui paskirtas pagrįstai, vis dėlto, kai kuriam nekilnojamajam turtui buvo nustatytas neproporcingas apribojimų mastas. Dėl to nesant pagrindo uždrausti minėtais statiniais naudotis, užtenka tik apriboti bendrovės teisę jais disponuoti“, – teigiama nutartyje. 

Prokurorai bendrovės nekilnojamąjį turtą areštavo 2020-ųjų sausį, pradėjus tyrimą dėl galimos taršos, arešto terminai buvo pratęsiami, o paskutinį kartą Šiaulių apygardos teismas areštą penkiems mėnesiams pratęsė gegužės 30 dieną.

Būtent šį spendimą  bendrovė skundė Apeliaciniam teismui.

„Šiaulių teismas buvo uždraudęs naudotis bendrovės veiklai svarbiais ir būtinais įrenginiais – siurbline ir katilinėmis“,  – BNS sakė bendrovei atstovaujantis advokatų kontoros „Glimstedt“ partneris Linas Sesickas.

„Grigeo Klaipėdos“ vadovas Tomas Eikinas sako, kad ši nutartis yra klaidos atitaisymas.

„Ten buvo įsivėlusi klaida, mes tais įrenginiais turėjome teisę naudotis, o pratęsiant terminus buvo įvelta klaida, ji ir buvo atitaisyta. Tie įrenginiai yra gamykloje, jie naudojami“,  – BNS sakė jis.

Apeliacinis teismas paliko galioti Dumpių valymo įrenginių areštą, tačiau bendrovė jau yra priėmusi sprendimą jais nesinaudoti, teigė T. Eikinas.

„Kalbant apie Dumpius apskritai, tai mes jau esame nutarę, kad veiklos ten nebevykdysime, savo gamybines nuotekas atiduodame „Klaipėdos vandenims“, o pirminį valymą atliksime įmonės viduje“,  – sakė bendrovės vadovas.

Pasak T. Eikino, ateityje, kai bendrovės teritorijoje Nemuno gatvėje bus pastatytas taršos mažinimui skirtas anaerobinis reaktorius ir kita įranga, su „Klaipėdos vandenimis“ bus sudaryta ilgalaikė sutartis. Kada tai įvyks, jis nesiryžo įvardinti.  

„Mūsų tikslus riboja procedūros, mes norėtume iki metų pabaigos, tačiau dėl tam tikrų apribojimų mums gali ir nepavykti. Be to, rinkoje yra daug permainų, susijusių su Ukrainos įvykiais, metalo kainos išaugo, todėl gali prireikti daugiau laiko“,  – sakė T. Eikinas.

Bendrovės turto areštą teismas skyrė siekiant užtikrinti Aplinkos apsaugos departamento baudžiamojoje byloje bendrovei pareikštą 48,3 mln. eurų ieškinį dėl aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo.

Balandį Šiaulių apygardos teisme turėjusi prasidėti Kuršių marių taršos byla dėl „Grigeo Klaipėdos“ advokatų prašymu buvo atidėta iki rugsėjo. 

Pagrindinis „Grigeo“ grupės akcininkas Gintautas Pangonis, T. Eikinas ir dar trys ankstesni „Grigeo Klaipėdos“ vadovai kaltinami tuo, kad veikdami organizuotoje grupėje piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, sistemingai pažeidinėjo aplinkos apsaugos taisykles bei klastojo dokumentus.

Už taršą atsakingiems asmenims gali grėsti iki septynerių metų nelaisvės, o „Grigeo Klaipėdai“ gali būti apribota veikla, įmonė gali būti likviduota, jai gali grėsti iki 5 mln. eurų bauda.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder