Vytautas Landsbergis nebuvo nubaustas už pažeidimus

Vytautas Landsbergis nebuvo nubaustas už pažeidimus

(1)

Praėjo mėnuo nuo tada, kai Seimo spaudos konferencijoje patriarchu besivadinantis Vytautas Landsbergis sėdėjo netinkamai dėvėdamas apsauginę veido kaukę. Už tai jis buvo apskųstas policijai. Gal ji pagaliau priėmė sprendimą? Žinoma. Ilgai delsusi, rado priežastį V.Landsbergio nenubausti.

Beje, vien šiais metais policijos pareigūnai dėl karantino pažeidimų jau skyrė baudų už 3,6 mln. eurų. Dėl kaukių dėvėjimo baudų protokolai dažniausiai išrašomi gatvėje ar miške pareigūnams pastebėjus, kad asmuo nedėvi kaukės arba ją dėvi netinkamai. Įprastai už kaukių nedėvėjimą skiriama pusė minimalios baudos - 250 eurų. Tik ne V.Landsbergio atveju.

Nors konferenciją, kurioje šalia Seimo nario Emanuelio Zingerio sėdėjęs V.Landsbergis buvo nuleidęs kaukę ant smakro, galėjo stebėti visa Lietuva, policijai prireikė nemažai laiko aplinkybėms įvertinti.

„Vakaro žinios" nuo to laiko du kartus kreipėsi į policiją su klausimu, ar priimtas sprendimas, bet jo vis nebuvo. Kai kovo 9 d. pasiteiravome, per kiek laiko tyrėja turėtų priimti sprendimą, paaiškėjo, kad nuspręsta pradėti administracinę teiseną, o šis procesas gali užtrukti iki dvejų metų.

Rado priežasčių nebausti

Tiesa, jau kitą dieną apie V.Landsbergio pažeidimą policiją informavęs kaunietis Antanas Kandrotas gavo policijos sprendimą. Jame rašoma, kad pagrindo nubausti V.Landsbergį nėra: „atlikto patikrinimo metu nėra gauta duomenų, kad 2021-02-11 Lietuvos Respublikos Seime vykusiame renginyje būtų pažeistos kitų renginio dalyvių teisės, jų pranešimų ir skundų nėra gauta."

Kad Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto trečiojo poskyrio tyrėja priėmė sprendimą V.Landsbergio nebausti, „Vakaro žinioms" patvirtino ir policijos atstovas Ramūnas Matonis.

A.Kandrotas sako, kad šiuo sprendimu gali pasinaudoti visi, sulaukę policijos dėmesio dėl netinkamai dėvimų kaukių. „V.Landsbergiui sėdint kartu su E.Zingeriu ir netinkamai dėvint kaukę, policija negavo iš renginyje esančių dalyvių pranešimų ar skundų. Kadangi E.Zingeris nepasiskundė dėl V.Landsbergio elgesio, bauda jam nebus skirta.

Kyla klausimas, kaip tuomet policija gali paaiškinti, kai nubaudžia žmogų miške ar pamiškėje dėl to, kad jis nedėvėjo kaukės? Kas jį paskundė policijai: medžiai, voverės? O kiek turime už tai nubaustų žmonių. Tūkstančius. Tačiau vienam seneliui V.Landsbergiui sugalvojama taisyklė ir išimtis.

Taigi, jeigu jūs esate kažkur ir dėvite kaukę netinkamai arba nedėvite iš viso, kai bus nagrinėjamas jūsų administracinis nusižengimas, rodykite šį pranešimą kaip pavyzdinį. Ir prašykite pareigūnų pateikti medžiagą, ar yra kitų asmenų pranešimų, ar skundė dėl to, kad jūs tuo metu buvote be kaukės.

Jeigu nėra jokių skundų, nėra pagrindo ir jus bausti. O jei policija nesutiks, eikite į teismą.

Aš turiu du protokolus už kaukės nedėvėjimą, pabandysiu ateiti su šiuo pranešimu ir paprašysiu policijos pateikti medžiagą, kokie asmenys turi skundų man asmeniškai. Negali būti dvejopų standartų.

Seneli, Landsbergi, ačiū, kad buvai be kaukės", - sakė A.Kandrotas.

Išimtis po išimties

„Vakaro žinioms" susisiekus su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstove spaudai Julija Samorokovskaja, ji nurodė, kad nebausti V.Landsbergio buvo nuspręsta ne tik todėl, kad kartu buvę nesiskundė. „Teisena nebuvo pradėta, nes nebuvo nustatyta Administracinio nusižengimo kodekso 45 str. požymio.

Šiuo atveju V.Landsbergis buvo pranešėjas proginės spaudos konferencijos metu, kuri buvo transliuojama tiesiogiai. Jos dalyviai laikėsi saugaus atstumo, pranešėjo kalba buvo skirta Lietuvos piliečiams. Pareigūnai pažymėjo, kad nebuvo nustatyta jo tyčios. Todėl jam nebuvo paskirta jokia bauda", - sakė J.Samorokovskaja.

Paprastai sakant, patriarchui buvo pritaikyta išimtis, pagal kurią Vyriausybė leidžia kaukių nedėvėti renginių vedėjams, atlikėjams, šokėjams, profesionaliems sportininkams pasirodymų ir varžybų metu. Kas tą dieną buvo patriarchas - šokėjas ar sportininkas - spręskite patys.

Galima ne visiems

Beje, daugeliu atvejų policijos sprendimo skirti baudas taip ilgai laukti nereikia. Protokolas parašomas vietoje. Viešojoje erdvėje gyventojai dalijosi patirtimis, kai policija suraitė baudą net ir tuomet, kai sukelti pavojų nedėvint kaukės nelabai yra kam.

Pavyzdžiui, vasario mėnesį socialiniame tinkle viena moteris pasidalijo savo mamos istorija, kai pareigūnai moterį, vedžiojusią šunį prie miško, apdovanojo bauda. „Vasario 6 dienos rytą mama išėjo pasivaikščioti su šunimi į mišką.

Nebuvo nė vieno žmogaus! Laikantis visų karantino reikalavimų - dėvėjo kaukę. Pasilenkus atsegti šuns pavadėlio, kaukė nusmuko. Tą pačią akimirką „išdygo" policijos pareigūnai. Jie pareiškė, kad skiriama 250 eurų bauda už kaukės nedėvėjimą. Mama pradėjo gintis, kad yra su kauke, tik ji - nusmukusi. Juolab miške nėra nė vieno žmogaus ir ji niekam nekelia pavojaus!

Mama dar pridūrė, kad „jūsų kolega mašinoje pats sėdi be kaukės, o jūs - dengiatės veidą šaliku".

Pareigūnai pareikalavo moters duomenų, ji atsisakė juos pateikti, nes nesijautė pažeidusi įstatymą. Tada pareigūnas pagrasino moterį surakinti antrankiais ir nuvežti į komisariatą. Perspėjo, kad už asmens duomenų nepateikimą, bauda gali išaugti iki 500 eurų.

„Smagus pasivaikščiojimas miške mamai baigėsi tuo, kad šiomis dienomis turi sulaukti dovanėlės - 250 eurų baudos! Labai pikta ir skaudu! O gal čia karantino padariniai? Kai žmonės „nužmogėja", arba šalutinis vakcinos poveikis. Turbūt neturi svarbesnių reikalų... Ginti. Saugoti. Padėti", - rašė moteris.

Tokių istorijų yra ir daugiau. Savąją socialiniame tinkle papasakojo Šakių gyventoja, policijos dėmesio sulaukusi pavasarį išėjusi pabėgioti. Moteris pasakoja, kad kaukę laikė rankoje, kadangi aplink ją nebuvo kitų žmonių.

Pro šalį vykęs policijos ekipažas sudrausmino moterį, o ši atkirto, kad pareigūnai ir patys nedėvi kaukių tinkamai. Vėliau to paties ekipažo ji buvo sustabdyta ir nubausta.

Tokios ir panašios žmonių istorijos sulaukia daug dėmesio socialiniuose tinkluose, internautai jomis dalijasi ir stebisi, kad policija bausti gyventojus linkusi labiau, nei jiems padėti.

Žinoma, kad visais šiais ir panašiais atvejais policijos pareigūnai oficialiai patvirtino, kad tik vykdė Vyriausybės sprendimą, pagal kurį net įspėjimo gyventojams be kaukės skirti negalima, reikia iš karto rašyti baudą. Mat pagal įstatymą privalu traktuoti, kad taip keliamas pavojus aplinkiniams.

Respublika.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder