Arūnas Valinskas, Gitanas Nausėda

Valinskas – apie Nausėdą: galiu lažintis, kad tai yra pirmoji, vienintelė ir paskutinė jo kadencija

(26)

Prezidentas Gitanas Nausėda, regis, rimtai įjunko į visuomenės nuomonės apklausas, kurias verčia vienu iš pagrindinių savo politikos įrankių. Anksčiau tautos klausinėjęs, ką ji mano apie pandemiją, karantiną ir vakcinaciją, dabar prezidentas už biudžeto pinigus jos teiraujasi nuomonės, ar reikia atšaukti tiesioginius merų ir prezidento rinkimus, ratifikuoti Stambulo konvenciją bei įteisinti partnerystę ne tik heteroseksualioms, bet ir homoseksualioms poroms.

Skirtingu mastu, tačiau visais atvejais įtikinamai tauta (tiksliau, sociologų kalbinti apie tūkstantis tautiečių) atsakė neigiamai. Kaip vertinti tokius šalies vadovo veiksmus ir ką jie sako apie jį patį? Vieni tvirtina, kad tai – normalus demokratiško politiko elgesys, o demokratija ir yra daugumos nuomonė. Kiti kerta, jog tuo G. Nausėda rodo esąs neryžtingas politikas ir linkęs dangstytis inertiška dauguma bei jai pataikauti – taigi, net ne lyderis ir ne politikas apskritai.

Iš Valinsko – itin griežta kritika

Buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas laidoje „Iš esmės“ nepagailėjo kritikos prezidentui ir net svarsto, kad šiuo atveju „geriau jokio prezidento nei toks“.

„Aš galiu išsakyti ir šiek tiek griežtesnę savo poziciją. Prisiminkime, ką prieš prezidento rinkimus yra labai aiškiai pasakiusi ponia Maldeikienė, ir dabar prezidentas tik įrodo, kad vis dėlto yra visiškas nulis. Aš sakyčiau šiek tiek kitaip: jis yra kaip gražaus kostiumo pakaba, juk lyderis turi eiti ir rodyti kelią, o pakaba užsakinėja apklausas, kad žinotų, iš kurios pusės vėjas pučia ir į kurią pusę reikės palinkti.

Čia pats baisiausias dalykas ir yra, kad žmogus, kuris turi būti lyderis, imtis lyderystės, rūpinasi tik tuo, kaip gražiai atrodo, kaip gražiai žiūrisi. O tam gražumui pasitikslinti jis užsakinėja apklausas, kad darytų viską taip, kaip reikia didžiajai daugumai. Įsivaizduokite – valstybei reikia priimti sprendimus, o mes puolame klausinėti, pavyzdžiui, ar kaukes jau nuimti, ar palikti privalomas, kas už tai, kad būtų didinamos algos.

Visi nubalsuos už. Tada prezidentas tokią apklausą turės teikti Seimui sakydamas, kad štai, yra žmonių reikalavimai. Didinti? O iš ko? Žinote, tokie dalykai yra elementarus prezidento nesuvokimas. Jau prabėgo beveik dveji metai, kai jis yra šiame poste. O nelabai supranta, ką jis dabar daro, ką turi daryti. Man tiesiog gaila. <…>. Geriau jokio prezidento šiuo atveju, nei toks, koks yra šiuo metu, – užsakinėjantis apklausas. Čia cirkas be pinigų“, – sako A. Valinskas.

Tikina, kad tai paskutinė Nausėdos kadencija

Pasiteiravus, gal visgi prezidentas klausia tokių klausimų, kurie kelia didžiausią ažiotažą, A. Valinskas sako, kad jeigu jam reikėtų lažintis, tai net neabejoja, kad ši G. Nausėdos kadencija prezidento poste yra pirmoji ir paskutinė.

„Aš tikrai negąsdinu. Lietuva gyveno turėdama vienokius prezidentus ar Seimo narius, bet kai prezidentas davė priesaiką ir įsipareigojo būti lygus visiems... Tą priesaiką jis akivaizdžiai sulaužė, kai stojo kunigo Toliato pusėn ir pasirodė, kad jam yra lygesnių už kitus. Suprantate, tai tik simbolinis veiksmas, bet jis tą priesaiką moralinę sulaužė, nes jam atsirado lygesnių. Lyderis turi nebijoti eiti į priekį, o jis dabar klausia tautos – tai kur einam? Lyderis turi parodyti kelią, sprendimus, o ne sėdėti ir laukti.

Aš labai puikiai pamenu vieną dalyką – grįžkime į prezidento inauguraciją. Vienas buvęs jo kolega iš banko pasakė tokiame individualiame pokalbyje kaip paslaptį: „Ačiū dievui, atsikratėm.“ Žinote, kai tu nori būti aukštas ir gražus, tai iki lyderystės tau nešviečia, ir tu daryk, ką nori. Aš galiu lažintis iš ko nori, kad tai yra pirmoji, vienintelė ir paskutinė jo kadencija. Pasidžiaugėme, ir užteks“, – taip kalbėjo A. Valinskas.

Maldeikis: leisčiau sau spėti, kad jis kitaip įsivaizdavo patį prezidentavimą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Matas Maldeikis laidoje taip pat tikino, kad prezidentas tiesiog nedemonstruoja lyderio savybių.

„Visų pirma, klausimas, kam tas apklausas naudoti. Jeigu tai naudojama viduje, norint pažiūrėti nuotaikas, kad būtų galima žinoti, kaip maždaug dėlioti argumentus, tai viena, šiuo atveju mes matome gynybinę taktiką, neturint svarių argumentų. Iš šalies man atrodo, pritariant tam, ką pasakė ponas Arūnas, prezidentas tiesiog nedemonstruoja lyderio savybių. Lyderis yra tas žmogus, kuris veda paskui save į priekį, kurdamas naują politinę realybę, ypač kai kalbame apie žmogaus teisių klausimą, nes tokie klausimai yra esminiai ir jie dažnai gali būti nepopuliarūs, tačiau reikalingi“, – svarstė M. Maldeikis.

Anot jo, gali būti, kad G. Nausėda tiesiog nelabai įsivaizdavo, ką reiškia tapti prezidentu.

„Antras aspektas, kurį aš matau, tai politinių argumentų nebuvimas. Dabar negalėčiau pasakyti nei vienos aiškios prezidento pozicijos nė vienu žmogaus teisių klausimu, o reikia suprasti, kad tie klausimai, apie kuriuos mes kalbame, yra bendraeuropiniai.

Mes Europos Sąjungoje turime jau nusistovėjusį tam tikrų klausimų lauką ir tie klausimai yra priimami visų politinių partijų – ar tai būtų Europos liaudies partija, ar socialistai, liberalai ir žalieji, jie sutaria dėl tų bendrų dalykų, tiek dėl tos pačios Stambulo konvencijos, kitų aspektų, ir dėl to nelabai kyla ginčų, o pas mus tiesiog norima niveliuoti, nes nenorima sau atsakyti.

Čia svarbiausia išvada, kad prezidentas savęs dar tiesiog neranda. Leisčiau sau spėti, kad jis kitaip įsivaizdavo patį prezidentavimą, galvojo, kad tai yra labiau mėlyni žiburėliai, žmonių visuotinė meilė ir kaspinėlių kirpimas, tačiau staiga susiduria su sunkiais politiniais pasirinkimais, ypač tokiais vertybiniais politiniais pasirinkimais, o jo visa politinė kampanija buvo paremta tuo, kad kiekvienam sakė tai, ką jie nori girdėti“, – kalbėjo politikas.

Prezidento galvosūkis

A. Valinsko teigimu, susidaro įspūdis, kad prezidentas sprendžia rebusą, ar po šios kadencijos jam dar siekti antros kadencijos prezidento poste.

„Žinote, galiu pasakyti, kad pragyvenome prezidentavimą pažymomis, pragyvensime prezidentavimą ir apklausomis. Aš pritariu M. Maldeikio nuomonei, kad per dvejus metus prezidentas taip ir nesurado, nesuprato, kodėl jis juo tapo.

Toks vaizdas, kad jam likę tie treji metai yra galvosūkis, ar dalyvauti rinkimuose ir siekti antros kadencijos, ir kas bus, jeigu dalyvaus ir pralaimės. Politikas negali taip elgtis, prisiminkime politikos etaloną Vinstoną Čerčilį – net jis buvo po to rinkėjų nušalintas, taip sakant, politiškai pažemintas, o paskui vėl grįžo, nebijojo“, – sako A. Valinskas.

M. Maldeikio nuomone, prezidentas bando laviruoti ir įtikti visiems.

„Aš esu visiškai įsitikinęs, kad tai bus naudojama kaip pagrindinis argumentas, nes daugiau argumentų tiesiog nenorima traukti. Visgi bet kokiu atveju <...> tu turi turėti poziciją, o to jis nenori daryti. Puikus pavyzdys yra Stambulo konvencija tuo požiūriu, kad visi pamiršta, jog Konvenciją Seimui teikia prezidentas. Ir ją yra pateikusi Grybauskaitė, o dabartinis prezidentas šio sprendimo neatšaukė.

Realiai dabartinis prezidentas yra pateikęs Stambuo konvenciją ir taip jai pritaręs. Taigi mes turime prezidentą, kuris jai pritarė, o kartu jis daro apklausą, ar visgi žmonės jai pritaria, o gal nepritaria. Jis bando laviruoti ir įtikti visiems“, – tikina M. Maldeikis.

Laidoje taip pat prisiminta, kaip panašiose situacijose, kai reikdavo išreikšti savo poziciją, elgdavosi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Taip, galėčiau pasakyti, kad Dalios Grybauskaitės kova žmogaus teisių srityje nebuvo stiprioji jos pusė, bet nebuvo tokių dalykų kaip dabar. Jau visuomenė pribrendo ir mes žiūrėkime, ką sako dabartinė valdžia dabartinėje situacijoje. Mes negalime prisiminti, kaip Dalia Grybauskaitė kovojo su pandemija, nes jos valdymo metais pandemijos nebuvo. Kiekvienas lyderis turi kovoti su tais iššūkiais, kurie tenka jo metui. Jis turi būti lyderis, nes jį tiesiogiai išrinko tauta, tai vesk ją kur nors“, – svarstė A. Valinskas.

„Man net nebūtų keista, jeigu prezidentas dar nuspręstų dalyvauti „Didžiajame šeimos gynimo marše“. Būtų iš viso gražu“, – juokaudamas pridūrė buvęs Seimo pirmininkas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder