Kvaišalai aklą klaipėdietį nuvedė klystkeliais

(4)

Būtų visai nebloga idėja kriminalinio filmo scenarijui, jei tai nebūtų ir taip likimo nepagailėto žmogaus gyvenimą sudaužiusi realybė. Visiškai aklas vyras nuteistas už didelio kiekio psichotropinių medžiagų kontrabandą, turint tikslą jas platinti Lietuvoje. Beveik visi bandymai įrodyti, kad neįgalus klaipėdietis yra nekaltas, baigėsi nesėkmingai. Nors dar yra mažytė viltis, jaunas vyras kartu su ja jau pasiųstas už grotų.

Šio pirmadienio rytą į 37 metų klaipėdiečio Kęstučio Pociaus namų duris pasibeldė policininkai. Jas pravėrusį vyrą teisėsaugininkai palydėjo iki tarnybinio automobilio, kuriuo jis nugabentas į Šiaulių tardymo izoliatorių.

Nors K. Pociaus laukia ilgi metai nelaisvės, pareigūnams jo labai akylai prižiūrėti nereikėjo. Vargu ar aklas vyras nuo jų būtų bandęs bėgti.

Tačiau ši negalia nesutrukdė Temidei klaipėdietį nuteisti už kelių sunkių nusikaltimų padarymą. Nors jis pat savo kaltę griežtai neigia.

Laisvės laikas ištiksėjo

Pirmąją šių metų rugpjūčio mėnesio dieną įsiteisėjo teismo K. Pociui skirta bausmė už didelio ir mažo kiekio psichotropinių medžiagų kontrabandą grupėje, turint tikslą jas platinti.

Sunkią regos negalią turintis jaunas vyras laisvės neteko 9 metams.

„Pirmadienį, apie 8.30 val., į Kęstučio namus atvyko policininkai ir jį išvežė į Šiaulių tardymo izoliatorių. Brolis jame lauks, kol bus nuspręsta, kur jis turės atlikti teismo skirtą bausmę“, - ašarodama „Vakarų ekspresui“ sakė K. Pociaus sesuo Daiva.

Moteris su broliu atsisveikinti neatvyko. Tikina, kad bijojo neatlaikysianti.

"Man paprasčiausiai būtų per skaudu tai matyti. Tačiau aš esu įsitikinusi, jog brolis yra nekaltas. Jis ir pats sako, kad nepadarė to, kuo apkaltinas ir už ką nuteistas.

Juk brolis yra visiškai aklas. Jam 10 procentų darbingumas nustatytas tik todėl, kad turi rankas ir kojas, gali vaikščioti.

Koks jis gali būti narkotikų kontrabandininkas ir pardavėjas. Jei Kęstutis tuo būtų užsiėmęs, iš karto būčiau pastebėjusi. Jis ir pinigų niekada neturėjo. Gyveno nuo algos iki algos. Iš manęs net kartais skolindavosi pritrūkęs.

Ryte sulaukęs policininkų, brolis buvo šokiruotas, nes visada tikėjo, kad įrodys savo nekaltumą ir neturės keliauti į kalėjimą", - tikino sesuo.

Kovos iki galo

K. Pociaus kaltę patvirtino net du teismai. Bausmę skyrė Klaipėdos apygardos teismas, nuosprendį paliko galioti Lietuvos apeliacinis teismas.

Nors verdiktas jau įsiteisėjo ir klaipėdietis pradėjo bausmės atlikimą, dar yra viltis, jog jis gali įrodyti savo nekaltumą.

Tačiau, pasak nuteistojo advokato Dainiaus Žiedo, ji yra labai maža.

"Kreipsimės su skundu į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Tačiau ši procedūra gali užtrukti ir dar neaišku, ar teismas apskritai šį skundą priims svarstyti. Juk gali atrodyti, kad tai tėra eilinė dėl narkotikų platinimo iškelta baudžiamoji byla.

Bet byloje iš viso nėra tiesioginių įrodymų apie K. Pociui inkriminuotas veikas, o netiesioginiai yra tiesiog interpretuojami taip, kad patvirtintų kaltinimus. Kokiu pagrindu teigiama turėjus tikslą platinti psichotropines medžiagas, iš bylos duomenų taip pat neaišku", - teigė D. Žiedas.

Pats K. Pocius savo gynėjui ne kartą sakė, jog pasiduoti nesiruošia.

Nepavykus nekaltumo įrodyti Lietuvoje, žada kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) Strasbūre, Prancūzijoje.

LAUKĖ. Policininkai jau žinojo, kad iš Vokietijos ir Ispanijos vaikystės draugams atkeliavusioje siuntoje bei registruotame laiške yra psichotropinių medžiagų.

Aklumas kalėti netrukdo

D. Žiedo įsitikinimu, jo ginamajam reali laisvės atėmimo bausmė negali būti paskirta ne tik dėl jo nekaltumo, bet ir dėl sveikatos būklės.

Neva dėl regėjimo negalios tokios bausmės atlikimas taptų ypač sudėtingas ir galėtų būti prilyginamas net kankinimui.

Šiuo metu visiškai nematančiam K. Pociui regos sutrikimai prasidėjo dar vaikystėje ir galutinai komplikavosi vos sulaukus pilnametystės.

Tačiau Kalėjimų departamento atstovė Irmina Frolova-Milašienė „Vakarų ekspresui“ patvirtino, kad bausmę skyrusiai Temidei tai negalėjo būti motyvas nuo jos atleisti ar atidėti jos vykdymą.

"Į nuteistojo turimą negalią bus tikrai atsižvelgta ir jam bus sudarytos visos sąlygos tinkamai atlikti teismo skirtą bausmę.

Tai nebus pirmas atvejis, kai bausmę mūsų įkalinimo įstaigoje atliks aklas nuteistasis. Tokių asmenų jau buvo ir anksčiau.

Manau, kad tokiam asmeniui bausmės atlikimo vieta taps Laisvės atėmimo vietų ligoninė Pravieniškėse. Tai atskira įkalinimo įstaiga, pavaldi Kalėjimų departamentui", - sakė I. Frolova-Milašienė.

Iš sostinės į Pravieniškes moderni Laisvės atėmimo vietų ligoninė iškelta prieš šešerius metus. Teigiama, kad joje nuteistieji turi tokias pačias gydymo sąlygas, kaip ir laisvėje.

Lietuvos apeliacinis teismas tikina, kad skiriant bausmę atsižvelgta į K. Pociaus sveikatos būklę ir iš darbdavio (bendrovė „Regseda“) bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos miesto filialo gautas tik labai teigiamas vyro charakteristikas.

Įvertinus jas bei tai, kad psichotropinės medžiagos nebuvo išplatintos, K. Pociui skirta minimali baudžiamojo įstatymo sankcijoje numatyta laisvės atėmimo bausmė.

Temidės įsitikinimu, 9 metai nelaisvės už padarytus nusikaltimus nėra aiškiai per griežta bausmė, todėl jos mažinti nėra jokio reikalo.

Skirti lygtinę laisvės atėmimo bausmę įstatymas neleido. To gali tikėtis tik penkerius metus už sunkius nusikaltimus kalėti nuteistas asmuo, išskyrus už nusikaltimus, susijusius su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

Pažymėta ir tai, jog turima regos negalia klaipėdiečio nuo nusikaltimų darymo nesulaikė.

Kvaišalai atkeliavo paštu

Kartu su K. Pociumi ant teisiamųjų suolo sėdo jo vaikystės draugas Arvydas Budrys, kuris negalią turinčiam vyrui kartais padeda.

Pastarasis taip pat pripažintas kaltu dėl jam inkriminuotų keturių sunkių nusikaltimų (bendrininkų grupėje per valstybės sieną gabeno didelį ir mažą kiekį psichotropinių medžiagų, turėdamas tikslą jas platinti) padarymo ir nuteistas devynerius metus kalėti.

Abu vyrai anksčiau neteisti. Teisėsaugininkai juos sulaikė 2020 metų rugpjūčio mėnesį.

A. Budrys iš Vokietijoje gyvenančio nenustatyto asmens internetu (naudojant vadinamąjį „tamsųjį internetą“) įsigijo 75 gramus psichotropinės medžiagos - amfetamino. Veikiant bendrai, ji paštu parsiųsta K. Pociaus vardu.

Kvaišalai atkeliavo į vieną Skuodo rajono kaimą, iš kurio K. Pocius kilęs ir jame iki šiol nekilnojamąjį turtą turi užsienyje gyvenanti jo mama.

Prie pavėsinės kurjerio paliktą siuntą pasiėmė A. Budrys. Psichotropinės medžiagos slėptos pakuotėje su kačių maistu.

Po valandos vienoje Skuodo degalinėje A. Budrį sulaikė policininkai.

Tą patį rugpjūtį A. Budrys iš nenustatyto asmens internetu Ispanijoje įsigijo 3,884 g kitos psichotropinės medžiagos - DMT (dimetiltriptamino) ir registruotu laišku K. Pociaus vardu paštu parsisiuntė į Skuodą, kuriame jį ir paėmė policininkai.

Patys vyrai laiško nepasiėmė. A. Budrys jau buvo sulaikytas, o K. Pociui paskambinusi paštininkė prasitarė, kad policija nurodė sulaikyti visas jam adresuotas siuntas.

Pateko į pasalą

Teisme teigta, kad anksčiau A. Budrys ne tik turėjo, bet ir pats vartojo narkotines medžiagas. Todėl viena iš versijų ir buvo, jog vyras galėjo visą šį „gėrį“ parsisiųsti sau, pasinaudodamas vaikystės draugo vardu.

Policija klausėsi K. Pociaus pokalbių telefonu. Juose užsimenama apie „sniegą“. Jį vyras siūlė pirkti kitam asmeniui.

Nors ir tikina, kad nemoka naudotis technologijomis, negalią turintis vyras kalbėjo ir su siuntą pristačiusiu kurjeriu bei laišką gavusia paštininke.

K. Pocius ir A. Budrys jau anksčiau buvo patekę į su organizuotu nusikalstamumu kovojančių Klaipėdos apskrities VPK pareigūnų akiratį.

Apie galimai daromus nusikaltimus gauta kriminalinės žvalgybos informacija.

Įtarta, kad tai nebuvo pirmieji vyrų iš užsienio parsisiųsti kvaišalai. Nors abu jie teigia nežinoję, kad siuntoje yra psichotropinės medžiagos, nes internetu užsisakinėdavo ir kitokias prekes.

Net ir sulaikius abu įtariamuosius, jiems iš Ispanijos atkeliavo anksčiau užsakyta dar viena siunta su beveik keturiais gramais to paties dimetiltriptamino.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder