VERT spręs, ar įpareigoti „Perlas Energiją“ valstybei grąžinti 4,2 mln. eurų

Prezidentūroje ir Seime bus aptariama situacija dėl „Perlas Energija“

(2)

Prezidentūroje ir Seime antradienį bus svarstoma situacija elektros energijos rinkoje, kai nepriklausoma elektros tiekėja „Perlas Energija“ nutraukė fiksuotos kainos sutartis su maždaug 180 tūkst. klientų.   

Kaip BNS sakė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis per susitikimą su energetikos ministru Dainiumi Kreiviu prezidentas Gitanas Nausėda aptars būtinus pokyčius elektros rinkoje apsaugant vartotojų interesus.  

Aptarti ir „Perlas Energija“ atvejį, ir kitas elektros rinkos liberalizavimo problemas Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija į posėdį kviečiasi Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininką Renatą Pocių. 

Seimo Ekonomikos komitetas bei Energetikos ir darnios plėtros komisija taip pat antradienį bendrame posėdyje analizuos situaciją ir spręs, ar siūlyti Vyriausybei iki 2025 metų pabaigos atidėti trečiąjį rinkos liberalizavimo etapą.

Į trečiąjį etapą patekusiems gyventojams ir nesudariusiems sutarčių su nepriklausomais elektros tiekėjais, elektra iki to laiko būtų tiekiama visuomenine kaina.  

Taip pat siekiant apsaugoti gyventojus nuo išaugusių elektros energijos kainų Vyriausybė raginama inicijuoti energijos kainos kompensavimo mechanizmą elektros vartotojams, suvartojantiems iki 150 kilovato (kW) elektros per mėnesį.

Komitetas spręs, kad reikalingos pataisos numatančios, kad nepriklausomų elektros tiekėjų įsipareigojimai neviršytų įstatinio kapitalo dydžio arba veikla būtų užtikrinama galiojančiu draudimo įmonės prievolių įvykdymo laidavimo draudimu, ar finansų įstaigos suteikiama finansine garantija, ar apdrausta finansiniais instrumentais.

Parlamentarai įsitikinę, kad VERT ir Energetikos ministerija turėtų parengti papildomas griežtesnes nepriklausomų elektros tiekėjų veiklos finansinių rodiklių vertinimo priemones. 

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba jau anksčiau buvo nustačiusi, kad kai kurios gyventojų sutarčių su „Perlas Energija“ sąlygos pažeidžia šalių teisių ir pareigų pusiausvyrą bei nepagrįstai riboja vartotojų teises ir interesus, nes jie įpareigojami vykdyti sutarties sąlygas, su kuriomis neturėjo realios galimybės susipažinti iki sutarties sudarymo.  

Parlamentarai aiškinsis, kodėl į šį signalą nebuvo tinkamai sureaguota bei žadama VERT įpareigoti nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų atsižvelgta į šį įspėjimą. 

Komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius BNS yra sakęs, kad prie žmonių nuostolių kompensavimo turėtų prisidėti ir kitos su „Perlas Energija“ siejamos įmonės.

Opozicijai priklausantis socialdemokratas Gintautas Paluckas BNS yra sakęs, kad  Seimo nariai sieks išnagrinėti sisteminius klausimus dėl nepriklausomų tiekėjų ir jų klientų ateities.    

VERT įsitikinusi, kad „Perlas Energija“ klientams siūlomos sutarties sąlygos dėl vienašališko nutraukimo yra nesąžiningos.

Už vienašališką sutarčių pakeitimą ar nutraukimą gali būti skiriama iki 10 proc. metinių pajamų siekianti bauda. Šiuo atveju – per 1 mln. eurų.

Nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ rugpjūčio 5 dieną pranešė keičiantis visų klientų sutartis – pasirinkusieji fiksuotas kainas bus perkelti į kintamos kainos planą „Birža“, tai yra mokės pagal realias biržos kainas. Įmonės vadovo Viliaus Juraičio teigimu, šį sprendimą lėmė tai, kad nuo praėjusių metų pabaigos nuolat auga energetinių resursų kainos, todėl teikti vartotojams fiksuotos kainos planus tampa nebeįmanoma.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder