„Didžiojo šeimos gynimo maršo“ dalyviai piktinosi valdžia: vardino skirtingas priežastis, prieš ką reikia kovoti

(5)

Nuo pat ryto šalyje vykstantis „Didysis Šeimos gynimo maršas“, kurio dalyvių automobilių kolona keliavo nuo Klaipėdos iki Vilniaus, pasiekė sostinę. Tautine bei renginio atributika, vėliavomis ir lipdukais paženklinę savo transportą ir aprangą maršo dalyviai susirinko Vingio parke finaliniam protesto renginiui.

Nors savivaldybė buvo išdavusi leidimą renginiui iki 7 tūkst. žmonių, jame, preliminariai skaičiuojama, susirinko apie 10 tūkst. dalyvių.

Renginio organizatorių skaičiavimu dalyvavo per 31 000 žmonių, o iš viso renginyje aktyviai dalyvavo per 40 tūkstančių.

Žmonių parke daugėjo, o bene labiausiai džiaugėsi kavinių savininkai – mitingo dalyviai rikiavosi į eiles prie vandens, kavos, gaiviųjų gėrimų, tad lauko kavinėse buvo tikras anšlagas.

Archyvų nuotr.
delfi.lt nuotr.

Šiek tiek po 18 valandos į sceną žengė vienas iš mitingo organizatorių Artūras Orlauskas. Jam vesti protestą scenoje padėjo ir Neringa Nekrašiūtė.

Sugiedojus Respublikos himną, minia ėmė skanduoti „Lietuva!“. „Aš manau, kad šitą mūsų skandavimą Seimas jau išgirdo ir kažkam ten jau viduriuose nelaimė“, – scenoje kalbėjo A. Orlauskas.

Maršo metu ant scenos kalbėjo įvairūs aktyvistai, kurie ragino ginti tradicinę šeimą, priešintis Stambulo konvencijos ratifikavimui, saugoti vyro ir moters kuriamą šeimą.

Archyvų nuotr.

Viena iš maršo organizatorių kreipėsi į dalyvius, prašydama „nepasiduoti provokacijoms“ ir ragindama išlikti ramiems.

Ant scenos kalbėjo ir kunigas Robertas Grigas. Jis „Didįjį šeimos gynimo maršą“ lygino su nepriklausomybės kovomis, teigė, kad jo širdis nudžiunga, kai jis mato tradicines vyro ir moters poras.

Archyvų nuotr.

„Neslėpsiu ir dauguma turbūt sveikos prigimties žmonių pasakys, kad pajunti tam tikrą nejaukumą, nekelia pasigerėjimo, tam tikros atjautos, kai pamatai...

Na, mes jaučiame skirtumą tarp įprasto draugiškumo, draugų elgesio, ir vyras su vyru ar moteris su moterim kažkaip seksualiai besiglamonėjančius... Tai atstumia mūsų prigimtis“, – kalboje pažymėjo dvasininkas.

Archyvų nuotr.

Mintimis apie būtinybę kovoti už šeimą dalijosi ir Lietuvos prekyviečių ir turgaviečių asociacijos vadovas Vytenis Butkevičius, raginęs apriboti parlamento valdžią bei kalbėjęs apie oligarchų vykdomą politiką.

„Rinkimai vyktų tik 141 vienmandatėje apygardoje, daugiau jokių partinių sąrašų! Lietuvos žmonės turi teisę žinoti, kas juos atstovauja parlamente!“, – savo siūlymus, lydimus minios plojimais ir palaikymo šūksniais, dėstė V. Butkevičius.

Archyvų nuotr.
 

Mitingo metu paviešino Nausėdos sveikinimą

Tarptautinės šeimos dienos proga Renginio organizatoriai per didžiuosius ekranus Vingio parko estradoje parodė ir prezidento Gitano Nausėdos sveikinimą Tarptautinės šeimos dienos proga. Jo teigimu, valdžia privalo girdėti piliečių nuomonę.

„Žmonės iš įvairių Lietuvos kampelių šiandien renkasi Vilniuje, nes nori kalbėti apie tai, kas jiems svarbu – šeimą, paramą jai. Prisipažinsiu, šeimų labui mes vis dar padarėme per mažai.

Taip, turime vaiko pinigus, vienkartines išmokas, plačiau atveriame švietimo galimybes nepasiturinčių šeimų vaikams.

Tačiau jaunos šeimos susiduria su milžiniškomis problemomis derindamos darbą ir vaikų auklėjimą, ypač dabar, kai pandemija baigia išgręžti mūsų kantrybę ir jėgas.

Valstybė privalo joms padėti!“, – sveikinime sako G. Nausėda.

G. Nausėdos žodžiai mitingo dalyvių buvo palydėti masiniais aplodismentais

Šalies vadovo sveikinime sakoma, kad „įstabiausias šeimos pavyzdys“ – ratas, kuriame yra tėvai, seneliai, kaimynai, draugai. G. Nausėda pasisakė ir apie plačiai aptarinėjamą iniciatyvą įtvirtinti partnerystės institutą.

„Šiandien daug svarstoma, kaip teisiškai spręsime tos pačios lyties žmonių santykių klausimą.

Ar reikia šį klausimą apskritai spręsti? Žinoma, kad reikia!

Mes turime matyti, kokie įvairūs žmonės gyvena mūsų šalyje – visi mylintys savo Tėvynę, Lietuvos Respublikos piliečiai. Ir aš pripažįstu, kad mes dar turime ką nuveikti, kad visų teisės būtų lygiai užtikrintos.

Man nereikia gudrauti ir išsisukinėti, arba kaitalioti savo nuomonę. Sakiau tai per prezidento rinkimus, kuomet Jūs mane rinkote, sakau tai ir dabar.

Mes privalome teisiškai sureguliuoti vienos lyties asmenų bendro gyvenimo klausimus, gerbiant jų teisę gauti informaciją apie partnerio sveikatos būklę, teisę į paveldėjimą, kitus svarbius klausimus.

Tačiau tai turi būti daroma laikantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 straipsnio, kuriame teigiama, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Kaip Lietuvos Respublikos prezidentas, pasinaudosiu savo galiomis, kad taip ir būtų“, – kalbėjo prezidentas.

Archyvų nuotr.

Tokie G. Nausėdos žodžiai mitingo dalyvių buvo palydėti masiniais aplodismentais.

Renginyje buvo pripūstas ir didžiulis raudonas oro balionas, pažymėtas Vyčio simboliu. Taip pat iškeltas aitvaras su didele Lietuvos vėliava.

Renginio dalyviai taip pat buvo viešai paraginti atvykti prie Seimo, kai parlamente bus svarstomas partnerystės instituto įteisinimas.

Archyvų nuotr.

Po vieno iš mitingo dalyvių pasisakymo ant scenos, kad „Vyriausybė nuo pirmadienį turi atsistatydinti“, minioje nuaidėjo masiški palaikymo šūksniai ir plojimai.

Dideliu nepasitenkinimo nušvilpimu buvo pasitikti vėliau scenoje kalbėjusio mitingo dalyvio žodžiai apie konservatorių ir liberalų tandemą valdžioje.

Galiausiai, po dar vieno mitingo dalyvio aistringos kalbos, minia ėmė skanduoti „Seimą lauk!“.

Archyvų nuotr.

Renginio pabaigoje vienas iš protesto organizatorių Raimondas Grinevičius perskaitė kreipimąsi į prezidentą, ragindamas jį nepalaikyti Stambulo konvencijos ratifikavimo, pareikšti nepasitikėjimą teisingumo ministre Evelina Dobrovolska, sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu bei ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite.

Archyvų nuotr.
 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder