Vytautas Čepas po inauguracijos: „Senstant pagarba nėra paskutinėje vietoje"

(5)

Penktadienį Klaipėdos universitete (KU) įvyko iškilmingas renginys - KU Senato posėdyje Garbės daktarų regalijos oficialiai įteiktos politikui, rašytojui, psichologui dr. Vytautui Čepui ir kultūros istorikei prof. habil. dr. Ingei Lukšaitei.

Dėl COVID-19 grėsmių iškilmėse galėjo dalyvauti tik patys artimiausi šių nusipelniusių asmenų žmonės, tačiau visi norintieji renginį galėjo stebėti tiesiogiai internetu. 

Tiesa minėta V. Čepo ir I. Lukšaitės inauguracija turėjo vykti pernai spalį, tačiau dėl tos pačios pandemijos ji buvo nukelta.

Tiek V. Čepas, tiek I. Lukšaitė šių regalijų išties nusipelnė. 

Dr. V. Čepas – vienas iš Klaipėdos universiteto steigimo iniciatyvinės grupės lyderių. Drauge su bendraminčiais, siekusiais stiprinti aukštąjį mokslą tuomečiame uostamiestyje, jis, Klaipėdos miesto tarybos pirmininkas, prieš 30 metų gebėjo įtikinti Lietuvos Respublikos politikus bei Vyriausybę Universiteto steigimo reikšmė bei nauda. 2020 m. spalio 1 d., jau minint Klaipėdos universiteto įsteigimo 30-ąjį jubiliejų, KU Senato nutarimu, jam suteiktas KU Garbės daktaro vardas už fundamentalų indėlį steigiant Klaipėdos universitetą, iniciatyvų Universiteto bendruomenės telkimą, ilgametį bendradarbiavimą, indėlį vystant aukštąjį mokslą ir ugdant jaunąją kartą Vakarų Lietuvoje, įvairiapusę mokslinę ir kūrybinę veiklą.

„Garbinga proga. Džiugu, kai pastebi, įvertina už atliktus darbus. Juk ne tiek jau daug ir turime tų garbės daktarų. Taip jau sutapo, kad aš tuo metu atsidūriau laiku ir vietoje ir atlikau tuos darbus. Galbūt kitas mano vietoje būtų atlikęs tą patį, tačiau man likimas tai davė ir tuo didžiuojuosi", - „Vakarų ekspresui" po inauguracijos sakė V. Čepas.

Jis neslėpė džiaugsmo, gavęs šias regalijas.

„Dėkoju ir rektoriui, ir Senato nariams, ir sąjūdiečiams. Neslėpsiu: senstant pagarba nėra paskutinėje vietoje, tačiau ir be jos galima puikiai gyventi. Juk pasaulis keičiasi neregėtai greitai: tai kas vakar buvo vertinga, po mėnesio ar metų jau praradę savo pirmapradį spindesį, o vėliau ir prasmę, ilgainiui išsitrina iš žmonių atminties", - sakė V. Čepas.    

Prof. hab. dr. Inėgi Lukšaitė – įdėjo didelį indėlį į Reformacijos istorijos Lietuvoje ir Prūsijoje tyrimus, Klaipėdos krašto istorijos šaltinių rengimą, atstovavimą lituanistikos interesams Lietuvos mokslo politikos baruose bei ilgametis bendradarbiavimas su Klaipėdos universitetu.

Tradicija Klaipėdos universitetui nusipelniusiems mokslo, politikos, verslo, visuomeninės ar kūrybinės veiklos šviesuoliams teikti Garbės daktaro vardus gyvuoja nuo 1995-ųjų. Per tą laiką šis vardas suteiktas 26 asmenims. Kandidatus šiam vardui teikia KU bendruomenės atstovai, svarsto ir sprendimą slaptu balsavimu priima Senatas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder