Aidas Gedvilas

Statistikos departamentas: Seimo narys platina klaidingą informaciją apie vaikų skiepijimą

(3)

Parlamentaras, Darbo partijos atstovas Aidas Gedvilas socialiniame tinkle „Facebook“ platina klaidinančią informaciją apie vaikų skiepijimą, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Pirmadienį A. Gedvilas socialinio tinklo paskyroje pasidalino įrašu, kuriame nurodė, kad „Statistikos departamento atvirų duomenų suvestinėje apie COVID-19 vakcinavimą amžiuje iki 15 metų matoma, kad buvo paskiepyta 13 vaikų“.

„Generalinės prokuratūros paprašiau įvertinti, ištirti, ir, jei buvo padarytas nusikaltimas mažamečių bei nepilnamečių vaikų atžvilgiu, pradėti ikiteisminį tyrimą bei patraukti baudžiamojon atsakomybėn kaltus asmenis“, – rašė politikas.

Statistikos departamentas aiškina, kad dalis šių įrašų yra paprasčiausia klaida, o dalis yra išties paskiepyti vaikai, tačiau su tėvų sutikimu ir medikų žinia.

Amžiaus grupėje nuo 0 iki 4 metų atsidūrė keturi įrašai.

„Trys iš jų atsirado Klaipėdoje paskiepijus Lietuvoje dirbančius užsieniečius, neturinčius lietuviškų asmens kodų. Skiepijanti įstaiga, norėdama pažymėti, kad amžius nežinomas, amžiaus skiltyje įrašė nulius. Vienas klaidingas įrašas buvo iš Šiaulių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro: dokumento forma nepasirašyta, asmuo be asmens kodo, įstaiga patvirtino, kad tai klaida“, – nurodė departamentas.

Vienas vakcinacijos įrašas buvo 5–9 metų amžiaus grupėje.

„Įrašas rodė, kad paskiepytas 6 metų asmuo. Skiepijanti įstaiga Šiaulių centro poliklinika patvirtino, kad tai klaidingas duomenų suvedimas“, – rašoma pranešime.

Statistikų teigimu, aštuoni vakcinacijos įrašai buvo 10–14 metų amžiaus grupėje.

„Du iš jų 12-os metų: dėl vieno skiepijanti įstaiga jau patvirtino, kad tai suvedimo klaida, kito patvirtinimo dar laukiame“, – nurodė departamentas.

Pasak Statistikos departamento, šeši įrašai apie 14-os metų amžiaus paskiepytus asmenis yra teisingi.

„Šie skiepijimo atvejai susiję su sportininkais, norinčiais dalyvauti varžybose, sunkiai sergančiais vaikais, kurių skiepijimui tėvai davė raštiškus sutikimus“, – teigiama pranešime.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė patvirtino, jog prokuratūra pirmadienį gavo A. Gedvilo kreipimąsi. Anot jos, prašymas „bus išnagrinėtas įstatymų numatyta tvarka ir tuomet bus priimtas sprendimas, ar yra pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą“.

Europos vaistų agentūra (EVA) gegužės pabaigoje paskelbė, kad pritaria 12–15 metų amžiaus vaikų skiepijimui bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina nuo pandeminio koronaviruso. Iki šiol šia vakcina leista skiepyti žmones nuo 16 metų, o visomis kitomis patvirtintomis vakcinomis – nuo 18 metų.

Kaip BNS informavo sveikatos apsaugos ministro patarėja Aistė Šuksta, Lietuvai, kaip ir kitoms Europos Sąjungos šalims narėms, šie pakeitimai įsigalioja automatiškai.

„Lietuva kol kas nepradėjo šio proceso masiškai, tačiau jei ir buvo pavienių vakcinacijos atvejų, jie atitinka teisinį reglamentavimą. Lietuvai nereikia keisti teisės aktų dėl šio proceso“, – sakė ministro atstovė.

„Jei vakcinacija buvo atlikta prieš EVA sprendimą, toks modelis taip pat yra įmanomas gydytojų konsiliumo sprendimu, kuomet šis preparatas, kaip ir bet kuris kitas vaistas, gali būti naudojamas off-label (ne pagal gamintojo nurodymus – BNS)“, – pridūrė ji.

Iš viso Lietuvoje nuo COVID-19 pirma vakcinos doze paskiepyta 1 mln. 120 tūkst. 111 asmenų, abiem dozėmis – 678 tūkst. 83 žmonės.


Seimo nario A. Gedvilo atsakymas dėl mestų kaltinimų: „Statistikos departamentas tapo trolių ir melagienų gaminimo fabriku“

Sulaukęs Statistikos departamento atstovų kaltinimų dėl neva melagingos informacijos platinimo, norėčiau viešai į juos atsakyti ir pabrėžti, kad net ir suteikęs paaiškinimus dėl vaikų skiepijimo jiems netinkančiomis vakcinomis, Statistikos departamentas pripažino tokio skiepijimo faktus ir pateikė netikslius paaiškinimus dėl lentelėse atsiradusių įrašų.

1.    Statistikos departamentas ir Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad „Seimo narys Aidas Gedvilas skelbia klaidinančią informaciją“ apie 13 galimai paskiepytų vaikų. Šią informaciją aš buvau gavęs iš oficialios statistikos departamento suvestinės, viešai skelbiamos internete, kartu su manimi ją galėjo matyti visi Lietuvos žmonės kelis mėnesius ir jokių šios informacijos patikslinimų arba paneigimų iki šios dienos nebuvo. Argi tai galima vadinti klaidinančia informacija?

2.    Prieš kreipdamasis į Prokuratūrą, susisiekiau su Statistikos departamento atstovais ir paprašiau paaiškinti šią informaciją, man buvo pažadėta atsiųsti patikslinimą, tačiau iki pat kreipimosi į teisėsaugą jo negavau. Su departamento atstovais susisiekiau birželio 2 d., birželio 4 d. paviešinau informaciją savo profilyje socialiniuose tinkluose, ir tik birželio 7 d. kreipiausi į Prokuratūrą. Per šį laiką informacija nebuvo atnaujinta, jos niekas nekomentavo, prie jos neatsirado užrašas, kad ji yra tikslinama. Kiek reikia laukti dienų, kad tokia skandalinga informacija būtų išaiškinta - 20 d.d.? Laukiau 5 d.d. Deja, tik susidomėjus žiniasklaidai, pasikreipus į Prokuratūrą viskas aiškėja per 1 d.d.?

3.    Pateikti detalius paaiškinimus dėl oficialioje statistikoje pateikiamų duomenų Sveikatos apsaugos ministerija ir Statistikos departamentas sugebėjo per vieną dieną tik po to, kai kreipiausi į Prokuratūrą. Tiesa, jų sulaukiau ne asmeniškai, kaip buvo žadėta, o viešoje erdvėje, kartu bandant sumenkinti mano asmenį.

4.    Statistikos departamentas paaiškino, kad aštuoni vakcinacijos įrašai buvo 10–14 metų amžiaus grupėje. Du iš jų 12-os metų: dėl vieno skiepijanti įstaiga jau patvirtino, kad tai suvedimo klaida, kito patvirtinimo dar laukiama. Šešių įrašų apie 14-os metų amžiaus paskiepytus asmenis įrašų teisingumą patvirtino Statistikos departamentas, tačiau tuo pačiu pabrėžė, kad Europos vaistų agentūra pritarusi vakcinos „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer-BioNTech”) naudojimui 12–16 metų paaugliams.

Tačiau jis pamiršo paminėti, kad šios vakcinos tinkamumas vaikams buvo patvirtintas tik gegužės 28 d., tuo tarpu pateikiami įrašai byloja, kad 5 vaikai buvo paskiepyti nuo sausio 15 d. iki balandžio 10. t.y. Statistikos departamentas patvirtino, kad 5 vaikai Lietuvoje buvo paskiepyti jiems netinkančia vakcina (3 iš jų Pfizer ir dar 3 – AstraZeneca vakcinomis).

Tame tarpe ir šiandien nėra leista skiepyti su AstraZeneca vakcina. O tai yra labai svarbu. Europos Parlamento Asamblėjos Rezoliucijoje 2361 (2021) teigiama, kad „7.4  <...> turi būti užtikrinta visiškas vakcinos vaikams saugumas ir  efektyvumas, remiantis  Jungtinių Tautų Vaikų teisių konvencija“.

5.    Tarp pirminės statistinių duomenų lentelės ir šiuo metu pateikiamos, yra vieno įrašo neatitikimas (atsirado birželio 7 d. paskiepytas vaikas Vilniaus mieste, kurio nebuvo ankstesnėse suvestinėse). O tai reiškia, kad dėl vieno paskiepyto vaiko Statistikos departamentas paaiškinimų taip ir nepateikė. Tad nekantriai laukiame patikslinimo.

6.    Statistikos departamento darbuotojas (asmens pavardė man yra žinoma) dar iki oficialios Statistikos departamento pozicijos paskelbimo viešai, pradėjo mane žeminti, šmeižti ir įžeidinėti viešoje erdvėje, prašydamas reportinti mano „Fcb postą kaip FALSE INFORMATION, susijusį su HEALTH tema.

Reportinama paspaudus posto viršutiniame dešiniame kampe daugtaškį, tada "Find support and report post", tada "False information", tada "Health".” Manau, kad toks valstybinės įstaigos – Statistikos departamento atstovų elgesys yra nesuderinamas su jų užimamomis pareigomis.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder