G. Nausėda: „Negalime taikyti sankcijų ir galvoti, kad šitos sankcijos niekaip mūsų nepalies“

(1)

Nuo penktadienio įsigalioja ES sektorinės sankcijos Baltarusijai: nuo kalio trąšų, naftos produktų ir tabako gaminių eksporto suvaržymų iki prieigos prie ES kapitalo rinkų ir finansinių paslaugų ribojimo. Kad jos atsilieps ir Lietuvai – niekam nekyla abejonių.

„Negalime taikyti sankcijų ir galvoti, kad šitos sankcijos niekaip mūsų nepalies.

Taip, jos paliečia, bet tiktai dėl to jos tampa skausmingos ir režimui“, – žurnalistams teigė ketvirtadienį-penktadienį Briuselyje vykstančioje Europos Vadovų Taryboje dalyvaujantis prezidentas Gitanas Nausėda.

Archyvų nuotr.

Prognozuojama, kad dėl sankcijų Baltarusijai labiausiai nukentės ir Klaipėdos uostas bei „Lietuvos geležinkeliai“.

Tačiau prezidento nuomone, šios sankcijos Baltarusijos ekonomikai yra adekvačios ir „pakankamai stiprios“, o jų nepakakus, bendrija galės įvesti naujus ribojimus.

„Aš manau, kad tai yra pakankamai stiprios sankcijos. (...)

Aš manau, kad sankcijos yra savalaikės, sankcijos yra adekvačios, o jeigu pasirodys, kad to yra per maža, mes visada turėsime galimybę dar kartą susitikti ir apsvarstyti naują sankcijų paketą“, – kalbėjo jis.

Kaip šią savaitę Alfa.lt rašė, apie naują sankcijų paketą kalbėta pirmadienį per ES užsienio reikalų tarybą ir jos narių susitikimą su Baltarusijos opozicijos lydere Svetlaną Cichanouskaja.

Ketvirtadienį galutinai patvirtintas ir penktadienį įsigaliosiančias sektorines sankcijas Aliaksandro Lukašenkos režimui ES paskelbė po civilinio lainerio priverstinio nutupdymo Minske  ir opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos arešto.

„Naujos tikslinės ekonominės sankcijos apima draudimą tiesiogiai arba netiesiogiai parduoti, tiekti, perduoti arba eksportuoti bet kam Baltarusijoje įrangą, technologijas arba programinę įrangą, kurių pirminė naudojimo paskirtis – stebėsena arba ryšių internetu arba telefonu perėmimas, taip pat dvigubos paskirties prekes ir technologijas, skirtas naudoti kariuomenei arba nurodytiems asmenims, subjektams ar institucijoms Baltarusijoje“, – BNS cituoja ES Tarybos paskelbtą pranešimą. 

Šios ekonominės sankcijos yra plačiausio masto kada nors Baltarusijai taikytos poveikio priemonės. 

Pirmadienį Bendrija paskelbė sankcijas dar 86 asmenims ir subjektams dėl keleivinio lainerio nutupdymo ir Minsko režimo platesnių represijų prieš opoziciją. 

Pirmadienį sankcijas Minskui taip pat išplėtė JAV; jų pavyzdžiu neilgai trukus pasekė Jungtinė Karalystė ir Kanada.

Nuo krizės, kuri įvyko A. Lukašenkai suklastojus prezidento rinkimų rezultatus rugpjūtį ir po to jėga išvaikius protestus, ES paskelbė iš viso keturis sankcijų Baltarusijos režimui paketus, neskaitant ketvirtadienį įvestų naujų priemonių. Suvaržymai taikomi iš viso 166 asmenims ir 15 juridinių subjektų.

Be to, ES praeitą mėnesį uždraudė Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti į Bendrijos šalis ir paragino savo oro vežėjus nesinaudoti Baltarusijos oro erdve.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder