Žvejus nustebino iš vandens ištrauktos kirmėlės

(3)

Kuršių mariose savaitgalį žvejojusius klaipėdiečius nustebino netikėtas „laimikis“ - iš vandens ištraukė nematytų kirmėlių.

„Vakarų ekspresui“ žvejys Arnoldas pasakojo, kad žvejojant Kuršių mariose dugninėmis meškerėmis nuostabą sukėlė ištrauktos kirmėlės, kurios buvo aplipusios švino svarelius.

Žvejams pasidarė smalsu, kokios tai kirmėlės.

Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjas Saulius Karalius nesunkiai identifikavo Arnoldo užfiksuotus gyvius.

Pasak specialisto, tai - daugiašerės žieduotosios kirmėlės.

„Greičiausiai tai yra įvairiaspalvė nereidė, kuri gyvena Baltijos jūroje prie mūsų krantų.

Jos gyvena Baltijos pakrantės dugno smėlyje ir dumble. Tai jūrinė rūšis, bet dėl gamtinių aplinkybių jų yra ir mariose, kur sūresnis vanduo. Galbūt Klaipėdos universiteto mokslininkai galėtų tiksliau pasakyti, kuri marių vieta joms tinkama gyventi“, - pasakojo S. Karalius.

Mūsų pakrantėje gyvenančios įvairiaspalvės nereidės užauga maždaug sprindžio ilgio.

Tačiau, specialisto teigimu, vandenynuose gyvenančios kitų rūšių žieduotosios kirmėlės gali užaugti net iki 3 metrų ilgio.

Pasak S. Karaliaus, kirmėles prie meškerių, kaip ir žuvis, privilioja žvejų naudojamas jaukas - jos apkimba naudojamas šėryklėles, svarelius.

Jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjas džiaugėsi, kad žmonės vis dažniau domisi pamatomais vabzdžiais, kirmėlėmis, paukščiais, augalais.

„Feisbuke kuriasi įvairios gamtininkų grupės, kuriose žmonės kelia nuotraukas, smalsauja, ką pastebėjo. Tokiose grupėse ir aš pats dalyvauju, patariu, papasakoju, kas užfiksuota.

Šitos grupės labai plinta, vienija kelias dešimtis tūkstančių smalsautojų, kuriems įdomu, koks paukštis gieda, koks vabalas ropoja ir panašiai.

Jie sužino, kaip elgtis pamačius gyvūnų jauniklius, radus saugomas rūšis ir taip toliau. Toks žmonių domėjimasis yra labai gerai“, - džiaugėsi S. Karalius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder