Klaipėdos meras V. Grubliauskas: "Kam reikalingi ribojimai, kurių niekas nesilaiko"

(26)

Liepos 1-ąją Lietuvoje baigiasi daugiau nei pusmetį trukęs karantinas. Tačiau kai kurie saugumo reikalavimai ir toliau išlieka. Ir toliau tam tikrose vietose turėsime dėvėti kaukes, išlieka apribojimai renginiams. Vis dėlto savivaldybių merai sako, kad kai kurie ribojimai jau yra taip išsisėmę, kad jų žmonės jau seniai nebepaiso, o ribojimų egzistavimas žmones tik demotyvuoja, - skelbia portalas tv3.lt.

Vienas iš ir po karantino išliekančių ribojimų – kaukės. Jos ir po karantino lieka privalomos viešajame transporte, prekybos vietose, viešojo sektoriaus institucijose.

„Nuo šiol kaukės privalomos ten, kur yra kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir paslaugos teikėjo.

Tačiau Vyriausybė, svarstydama į nutarimą taip pat įtraukė ir nuostatą, kad vis tik labai yra rekomenduojama ir uždarose erdvėse naudoti kaukes ten, kur yra vidinis įstaigų gyvenimas, ne tik, kur teikiamos paslaugos“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras A. Dulkys.
 

Ministras teigė, kad tikslesni reikalavimai dar bus nustatyti operacijų vadovo sprendimais artimiausiu metu.

Nesupranta reikalavimų

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas sako, kad dėl reikalavimo dėvėti kaukes reikėtų klausyti specialistų argumentų. Visa kita yra tik gyventojų patogumo klausimas.

„Tikrai nesutikčiau su tuo, kad kaukių dėvėjimas turėtų išlikti panašus kaip iki šiol, tai nėra vienintelė panacėja, stabdanti užkratą, aišku, viena iš jų“, – tv3.lt komentuoja V. Grubliauskas.

Meras pastebi, kad dažnas žmogus kaukių klausimu tapo ekspertu.

Dalis gyventojų vienkartines kaukes iš viso dėvi netaisyklingai, jas dedasi keletą kartų ir nešioja ne dieną ar ne dvi.

„Daug taisyklių galima prigalvoti ir daug ribojimų tęsti, bet reikėtų pažiūrėti, kurie jų duoda efektą ir yra realiai įgyvendinami, o kurie yra tik formalumas, kurio niekas nesilaiko ir niekas nekreipia dėmesio, tai kam jie tokie reikalingi?“ – klausia V. Grubliauskas.

Vis dėlto ir Klaipėdoje pastebima, kad kaukes jau dėvi tik retas gyventojas.

„Matau, kad kaukė jau tampa retenybe.

Jei būdavo įtemptas laikas, kada be kaukės buvo galima retai išvysti žmogų, dabar jau kaukė viešumoje, net žmonių susibūrimo vietose, yra retenybė.

Gerai tai ar blogai, nesiimu vertinti“, – sako V. Grubliauskas.

 

Meras sako nesuprantantis kitų reikalavimų, pavyzdžiui, renginiams.

Atšaukus karantiną dideli renginiai, kuriuose žiūrovai ne tik sėdi, bet ir stebi stovėdami, galės vykti tik tokiu atveju, jei renginių dalyviai turės Galimybių pasus.

Toliau reikalaujama dalyvius registruoti iš anksto, bilietus platinti elektroniniu būdu.

Be Galimybių paso renginiai galės vykti tik žiūrovams sėdint, viduje užpildant ne daugiau nei 75 proc. sėdimų vietų, o atvirose erdvėse dalyvių skaičius neribojamas.

„Klaipėda yra vasaros renginių sostinė. Didelių, milžiniškų renginių sostinė – Jūros šventė, įvairūs festivaliai.

Ten, kur ribojimai, kurie nedideliam regioniniam renginy suprantami ir įgyvendinami, bet kalbant, kad tokie pat reikalavimai bus taikomi, kur susirenka šimtai tūkstančių žmonių, o pajūryje tokių renginių yra labai daug, tai yra tema, kuria reikia kalbėti“, – sako V. Grubliauskas.

Toliau galioja ekstremalioji padėtis

Nuo liepos 1 d. šalyje baigia galioti daugiau nei pusmetį trukęs karantinas. Tačiau lieka galioti ekstremalioji padėtis ir tam tikri saugumo reikalavimai, - primena.portalas tv3.lt.
 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder