Giruliuose – galimybė pamatyti pokario atributiką

(1)

Trečiadienio vakarą Giruliuose atidaryta karo atributikos ekspozicija, vyko susitikimas su lietuviškų karinių uniformų rekonstruotoju Ramūnu Skvirecku ir Lietuvos kariuomenės vyr. leitenante Elmyra Baljanaite-Stanevičiene. Renginys organizuotas su tikslu paminėti partizanų nuopelnus pokariu – 2021-ieji paskelbti partizano Juozo Lukšos-Daumanto metais.

Besidomintys Lietuvos istorija pokario laikotarpiu ar atsitiktinai atklydę vietiniai gyventojai ir miesto svečiai iš arti susipažino su Lietuvos partizanų kasdienio gyvenimo buitimi, karo atributika ir įdomiais faktais iš išlikusių istorinių dokumentų ir prisiminimų.

„Siekiame organizuoti renginius, skirtus paminėti svarbius Lietuvai istorinius įvykius", – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos suaugusių aptarnavimo ir informacijos skyriaus vedėja Loreta Liutkutė, viena iš šio renginio organizatorių.

Karo istorijos rekonstruktorių ir teatralizuotų renginių klubo „Partizanas" nariai R. Skvireckas ir E. Baljanaitė-Stanevičienė renginio „Rekonstruota lietuvių tautos istorija" dalyviams priminė Lietuvos žymiausių partizanų istoriją, jų bei jų šeimų tragišką likimą.

„Malonu, kad susirinkę žmonės domisi šiuo laikotarpiu ir yra motyvuoti, klausia", – po renginio sakė R. Skvireckas.

Nors ir susirinkusiųjų nebuvo daug, brandesnio amžiaus auditorija išties buvo aktyvi: nepabūgo užduoti provokuojančius klausimus svečiams ar pasitikslinti neaiškumus.

Susitikime su lietuviškų kariškų drabužių rekonstruktoriais taip pat buvo galima apžiūrėti karo atributikos ekspoziciją: nuo galąstuvų, šalmų, nuotraukų iki amunicijos prietaisų ir partizanų uniformų.

Pasak parodos kūrėjų, dalis eksponuojamų daiktų yra autentiški, o likusiąją dalį sudaro atkurti. Visus parodos eksponatus dalyviai galėjo paliesti, o jei ir saugu – net išbandyti.

Be to, renginio svečiai patys dėvėjo autentiškai atkurtus drabužius: E. Baljanaitės-Stanevičienės moteriška kariško stiliaus uniforma atspindi 1934 m. modelį, o R. Skvirecko – 1947-1952 m.

Saulius, vienas iš renginio dalyvių, čia teigė užsukęs su šeima eidamas nuo jūros. „Aš pats sovietinėje armijoje tarnavau, tai daug kas žinoma, bet jau buvo primirštų dalykų", – mintimis dalijosi vyras.

Dar viena dalyvavusi klaipėdietė taip pat patvirtino, jog vakaras praleistas naudingai: „Viskas labai patiko: ir tie pasakojimai ir ekspozicija."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder