Lietuvių gurmanus vis dažniau žavi armėniški delikatesai: kaip pasigaminti vytintos jautienos basturmą?

(1)

Noras išbandyti gurmaniškus mėsos delikatesus lietuvius vis dažniau įkvepia paragauti egzotiško svečių kraštų kulinarinio paveldo. Vienas tokių sparčiai populiarėjančių Rytų virtuvės atradimų – armėniška vytinta jautiena – basturma.

Jos paruošimui naudojama daug druskos, aštrių prieskonių, o rezultatas stebina išorėje kieta, gausiai prieskoniuota mėsos plutele, saugančia minkštą, aromatingą ir burnoje tirpstančią mėsą.

Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima" atstovai kviečia pasimėgauti šiuo armėnišku jautienos delikatesu ir dalijasi lengvai namuose pagaminamos bei kiekvieną sužavėsiančios basturmos receptu.

Tradicinė armėniška basturma

Reikės:

1 kg jautienos kumpio ar filė,

200 g druskos,

3 pakelių kaukazietiškų prieskonių,

60 g maltos paprikos miltelių,

po arbatinį šaukštelį juodųjų pipirų ir druskos,

šaukšto malto kumino,

tiek pat maltų kvapiųjų pipirų,

5 skiltelių česnako,

šiek tiek vandens.

Jautienos mėsą perpjaukite išilgai, 3–4 cm storio juostelėmis.

Tuomet supjaustykite tokio pločio gabalėliais, kad būtų patogiau valgyti.

Mėsos gabalėlius sudėkite į indą, gausiai apipilkite druska.

Labai svarbu ja gerai ištrinti mėsą, nepalikti nė vienos nepadengtos vietos.

Tuomet 3 paras sūdykite.

Kasdien mėsą apverskite, o išsisūdžius, kruopščiai nuplaukite, užmerkite į indą su šaltu ir švariu vandeniu, palaikykite dar 10–12 valandų.

Taip nebeliks druskos pertekliaus.

Tada nuplautą ir nusausintą mėsą suvyniokite į audeklą, suslėkite, palaikykite dar 3 paras.

Tuo metu pasidarykite prieskonių mišinio pastą.

Visus turimus prieskonius sumaišykite su smulkintu česnaku, įpilkite šlakelį vandens, viską gerai išmaišykite. 

Šia pasta ištrinkite mėsos gabalėlius, vėl suvyniokite į audeklą ir, apvynioję virvele, pakabinkite vėsioje, drėgnoje vietoje.

Taip basturmą pakabinę palaikykite dar 2 savaites.

„Išlaukti tikrai verta, nes mėsa taps nepaprasto skonio, o supjaustyta plonomis juostelėmis tobulai tiks mėgautis viena arba pagardins, pavyzdžiui, kiaušinienę.

Patys armėnai basturmą valgo su tradicine ovalo formos duona matnakaš, patiekia su čečilu – virveliniu sūriu.

Tačiau ši vytinta jautiena puikiai papildys ir lietuviškus gaminius, pasidalindama saulėtos Armėnijos skoniais kiekvieno namuose", – paragauti delikateso kviečia B. Baratinskaitė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder