Nelegalų stovyklose – drama: užsieniečiai atvyksta sužadėtinių ir žmonų migrančių

(3)

Nelegalų stovyklose – meilės dramos. Iš kitų šalių atvažiuoja vis daugiau užsieniečių ieškoti savo mylimųjų ar net žmonų.

Štai į Kapčiamiestį atskubėjo Vokietijoje gyvenantis irakietis aplankyti savo sužadėtinės. Kitas – irgi Irako pilietis – Lietuvoje ieško savo žmonos. Meilės istorijos virpina lietuvių širdis, tačiau Migracijos departamentas įsimylėjėliams laimingos pabaigos nežada.

Lazdijų rajone, Kapčiamiestyje, pavyko užfiksuoti meilės sceną, kai vienoje tvoros pusėje irakietis, kitoje – irgi Irako pilietė. Jaunuoliai neslepia karštų jausmų. Nesivaržydami bučiuojasi, laikosi už rankų. Ibrahimu prisistatęs vyras sako, kad atvyko iš Vokietijos pas savo mylimąją Khalil. Ji du mėnesius gyvena nelegalų stovykloje.

„Mano mieloji. Mano mieloji gyvena čia, o aš atvažiavau iš Vokietijos, Hanoverio. Šiandien atvažiavau čia, kad nors pamatyčiau ją“, – sako irakietis Ibrahim. 

27-erių vyras pasakoja, kad Vokietijoje gyvena penkerius metus. Dirba vyriausiuoju padavėju kavinėje.

„Mes mokėmės vienoje mokykloje. Paskui aš išvažiavau į Vokietiją. Vėliau susiradau ją ir įsimylėjau“, – tęsia jis. 

Irakietis teigia, kad prieš porą mėnesių įsimylėjėliai nusprendė būti kartu. 25-erių Khalil ryžosi kelionei į Europą, pas Ibrahimą. Irakietei buvo pažadėta, kad galės keliauti į Vokietiją, tačiau pateko į Kapčiamiestį.

„Jei įmanoma, žinoma, aš norėčiau, kad ji keliautų su manimi. Ji yra mano sužadėtinė. Aš nesuprantu Lietuvos. Ji jau du mėnesius yra šitoje uždaroje stovykloje. Aš nesuprantu, kodėl“, – pasakoja jis. 

Ir tokių meilės dramų daugėja. Siblil irgi iš Irako, važinėjo po visas Lietuvos nelegalų stovyklavietes – ieško savo žmonos, kuri bandė laimę bėgti pas vyrą per Baltarusiją. Sako, Lietuvoje bus tol, kol ras ir ir galės išsivežti ją į Vokietiją.

„Buvau sustabdytas daug kartų, daugiau nei 10. Ten mano draugas, pažįstu jį dvi savaites, jį irgi tikrino policija, laikė septynias valandas. Esu nusivylęs Lietuvos policija“, – tikina irakietis Siblil. 

Kapčiamiesčio gyventojai, sužinoję apie dviejų irakiečių meilės istoriją, iš karto stojo į jų pusę. Mano, kad Migracijos departamentas įsimylėjėliams galėtų padaryti kokią išimtį.

„Man gaila, aišku. Migracijos tarnyba kažkaip tokius klausimus galėtų išimties tvarka spręsti. Na, vis tiek. Žmonės gyvena, myli vienas kitą.“

„Jeigu meilei bus lemta, tai vis vien kažkada išsispręs teigiamai, aš manau.“

„Galėtų leisti. Atrodo, nieko čia tokio, nieko blogo jie nedaro. Normalūs žmonės.“

Migracijos departamentas Ibrahimui ir Khalil neturi gerų žinių. Padėti galėtų tik tuomet, jei jie būtų susituokę. Yra kelios išimtys, kurios taikomos oficialioms nelegalų šeimoms, kai vienas jų legaliai gyvena Europos Sąjungoje.

„Yra tokia vadinamoji Dublino procedūra, pagal kurią, siekiant išsaugoti šeimos vienybės principą, Lietuva gali kreiptis į kitą valstybę paklausti, ar jūs sutinkate prisiimti ir šį asmenį, siekiant išsaugoti tą šeimos vientisumo principą“, – kalba departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė. 

Departamento direktorė tokiems kaip Khalil gali tik pasiūlyti grįžti į Iraką ir bandyti legaliai patekti į Vokietiją, pas Ibrahimą.

„Tas visas meilės istorijas reikėtų atsargiai vertinti, nes tai labai labai paplitusi pasaka, priedangos istorija, kurią dažnai būtent šie užsieniečiai mėgsta panaudoti. Aš labai daug jau tokių girdėjusi, tai kažkaip mano širdis nesušyla nuo jų“, – tikina ji. 

Migracijos departamentas iki šiol yra gavęs tik vieną oficialų prašymą. Irake gyvenantis vyras prašė padėti susisiekti su per Baltarusiją į Lietuvą atėjusia žmona. Dabar ji pati apsisprendė grįžti atgal į Iraką pas vyrą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder