Politologai: R. Karbauskio žvaigždė jau leidžiasi, o S. Skverneliui neverta tikėtis didesnės sėkmės

(4)

Mažai tikėtina, kad Sauliaus Skvernelio kuriama Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“ sulauks pasisekimo, tikina politologai.

Pasak politikos ekspertų, gandai, kad S. Skvernelis sprendimą kurti naują frakciją priėmė turėdamas intencijų vėliau laimėti Europarlamento rinkimus galimai yra teisingi, tačiau jo bendražygių tikslai turėtų būti ambicingesni, todėl buvęs premjeras gali patirti spaudimą.

„Spekuliacijų prie kurios politinės partijos galėtų jungtis ši frakcija jau būta viešojoje erdvėje.

Dažniausiai įvardijama buvo Lietuvos žaliųjų partija.

Ši partija dalyvavo Seimo rinkimuose, deja, nelabai sėkmingai.

Tikėti, kad ji galėtų būti konkurencinga kol kas nėra pagrindo“, – Alfa.lt sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Algis Krupavičius.

Jiems tikėtis didesnės sėkmės, matyt, būtų gana sudėtinga.

Politologas neatmeta galimybės, kad S. Skvernelio frakcija nuspręs kurti naują politinę jėgą.

Vis dėlto A. Krupavičius pabrėžia, kad tai nebus paprasta, nes jau esamas politinės konkurencijos laukas yra pakankamai didelis.

„Kitas šios frakcijos kelias būtų įkurti naują partiją, tame iššūkių būtų labai daug. Lietuvos partinė sistema ir taip yra fragmentiška.

Taip pat naujai partijai reikia turėti kiek skirtingą ideologiją nei jau turi esamos.

Pagal politikų, kurie paliko valstiečių-žaliųjų frakciją ir prisijungė prie šios naujos frakcijos, nuostatas galima tikėtis, kad tai būtų liberalios su tam tikros žaliosios politikos ingredientu partija, o liberalių partijų konkurencijos laukas yra didelis.

Jiems tikėtis didesnės sėkmės, matyt, būtų gana sudėtinga“, – teigė VDU politologas.

Archyvų nuotr.

Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis./ Fotobankas

Tų atskilėlių greitai niekas nebeprisimena, jie susiduria su išgyvenimo klausimais, nepaisant to, kas yra jų lyderiai.

Ekspertas pabrėžė ir tai, kad didžioji dalis politikų, kurie susibūrė į naują frakciją, nėra dirbę partijos organizavimo darbo ir esą jie stokoja tam tokių įgūdžių.

„Atskilusios grupės politinė ateitis yra sunkiai prognozuojama, nes šiuolaikinė Lietuvos politikos istorija rodo tendenciją, kad atskilusios frakcijos labai sunkiai išgyvena.

Tų atskilėlių greitai niekas nebeprisimena, jie susiduria su išgyvenimo klausimais, nepaisant to, kas yra jų lyderiai“, – sakė A. Krupavičius.

Prezidento ir Europarlamento rinkimai

Politologas mano, kad S. Skvernelis galimai bandys vėl dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau ir ten, pasak politologo, sėkmė jam nenusimato.

„Yra labai nemenka galimybė, kad S. Skvernelis galėtų vėl mėginti dalyvauti prezidento rinkimuose.

Tiesa, jis valstiečių partijoje buvo tas vadinamas „lizinginis“ politikas, todėl kiek jis yra pasiruošęs dirbti juodą partijos organizavimo darbą, tam kad to pasiektų, tai yra klausimas.

Vėlgi, Europarlamento rinkimuose varžosi politinės partijos, tad jeigu partija nebus pakankamai populiari – tai ir liks tik viltimi“, – tikino A. Krupavičius.

Archyvų nuotr.

Algis Krupavičius./ Alfa.lt

Aš duočiau daugiau šansų, kad po tam tikro laiko jie visgi bandys kurti savo jėgą, kuri suksis aplink S. Skvernelio asmenį.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas dr. Liutauras Gudžinskas antrina prieš tai išsakytai nuomonei ir tikina, kad yra galimybė, jog minėta naujai susikūrusi frakcija kurs naują politinę jėgą.

„Kol kas labai sunku prognozuoti, pats S. Skvernelis tarsi labai skeptiškai atsiliepė apie jungimąsi į kokią nors partiją. Sakė, kad nenori „pulti į glėbį“ kitai partijai.

Aš duočiau daugiau šansų, kad po tam tikro laiko jie visgi bandys kurti savo jėgą, kuri suksis aplink S. Skvernelio asmenį.

Tokiu atveju atsiras dar viena vieno asmens valdymu paremta politinė jėga“, – Alfa.lt sakė L. Gudžinskas.

S. Skvernelį palaiko daugiau šalies piliečių, nei R. Karbauskį

Anot politologo, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) greitu metu patirs reitingų kritimą. Taip nutiks todėl, kad S. Skvernelis sulaukia daugiau visuomenės palankumo, nei LVŽS lyderis R. Karbauskis.

„Reitingai tikrai turėtų kristi. Prisiminkime Seimo rinkimų rezultatus ir kaip valstiečių rinkėjai reitingavo R. Karbauskį ir S. Skvernelį. Jau ir 2016 m. S. Skvernelį gerokai daugiau palaikė, nei R. Karbauskį, o 2020 m. tas atstumas tarp jų dar labiau išaugo.

Taip pat ir apklausos liudija, kad S. Skvernelis yra gerokai labiau vertinamas politikas, nei R. Karbauskis. Manau, kad valstiečių rinkėjai turėtų neigiamai vertinti ne tik S. Skvernelio išėjimą, bet ir patį konfliktą“, – teigė VU TSPMI politologas.

L. Gudžinskas mano, kad jei S. Skvernelis ir bandys patekti į Europarlamentą – jo frakcijos nariai tam nepritars.

„Kuluaruose teko girdėti, kad jį visai domintu tokia galimybė. Manau, kad S. Skvernelis patirs spaudimą iš kitų bendražygių su kuriais jis kuria šią naują frakciją, jie norės kažką daryti – ar jungtis, ar kažkaip kitaip save realizuoti.

Galų gale šioje frakcijoje irgi yra politikų turinčių savo karjerą ir jie negali dirbti tik tam, kad S. Skvernelis būtų išrinktas į Europarlamentą.

Tokiu atveju, politinė logika diktuoja, kad jų programa ir tikslai bus gerokai ambicingesni, nei tik S. Skvernelio patekimas į Europos parlamentą“, – tikino politologas.

Archyvų nuotr.

Liutauras Gudžinskas / Fotobankas

Mes matome tokį sisteminės opozicijos kūrimą, lojalios valdančiajai politinei grupei.

VDU docentas Bernaras Ivanovas įsitikinęs, kad šiuo metu vyksta sisteminės opozicijos kūrimas, kuri bus lojali valdantiesiems.

„Šis dalykas brendo jau seniai, gal porą metų. Kažkas pristabdė tą procesą, bet dabar visi tie įvykiai suvaidino trigerio vaidmenį ir S. Skvernelis nusprendė žengti žingsnį.

Mes matome tokį sisteminės opozicijos kūrimą, lojalios valdančiajai politinei grupei“, – Alfa.lt sakė B. Ivanovas.

Pasak VDU politologo, valstiečių lyderio R. Karbauskio „žvaigždė jau leidžiasi“.

„Valstiečiai ir R. Karbauskis išgyveno ne vieną reinkarnaciją. Na, bet kokiu atveju jo žvaigždė vis tiek jau leidžiasi, bet kiek tai užsitęs nėra aišku.

Manau, šie keli ateinantys mėnesiai bus lemtingi, stebėsim, kaip R. Karbauskis save surinks po šio kritimo“, – teigė B. Ivanovas.

Jis, žinoma, tikisi iš sistemos kažkokio ar tai Europos parlamento mandato, ar dar kažko.

Politikos ekspertas įsitikinęs, kad S. Skvernelis turi tam tikrų asmeninių tikslų kurdamas minėta frakciją. Vis dėlto, pasak politologo, sėkmės naujosios frakcijos lyderis nesulauks.

„Kaip jau minėjau S. Skvernelis toks sisteminis žmogus, todėl jis, žinoma, tikisi iš sistemos kažkokio ar tai Europos parlamento mandato, ar dar kažko.

Viskas priklausys nuo to ar jam pavyks niveliuoti protestus, vienaip ar kitaip suvaldyti tokį visuomenės pasipiktinimą.

Manau, jam nepavyks, todėl, matyt, jis kažkokio bonuso negaus.

Per vėlai čia viskas vyksta, jei būtų anksčiau, viskas galbūt būtų buvę šiek tiek kitaip“, – sakė politologas.

Archyvų nuotr.

Primename, kad antradienį dešimt parlamentarų paliko LVŽS frakciją. Parlamentarai kartu su keliais politikais iš Seimo narių Mišrios grupės buria naują Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“.

Naujoji frakcija bus registruota prasidėjus rudens sesijai.

Naujosios frakcijos sudėtį sudaro Saulius Skvernelis, Rima Baškienė, Vytautas Bakas, Algirdas Butkevičius, Domas Griškevičius, Rūta Miliūtė, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis, Zenonas Streikus, Tomas Tomilinas bei Linas Kukuraitis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder