Klaipėdos rajono Vėžaičių gyventojai, sumokėję sąskaitas už šildymą, tapo Lietuvos rekordininkais

(5)

Klaipėdos rajono Vėžaičių gyventojai tapo Lietuvos rekordininkais. Pamatę sąskaitas už spalio šildymą silpnesnių nervų gyventojai vos nenualpo ir nervus ėmė raminti valerijonu. 88-erių Onutė Bartkevičienė gavusi sąskaitą už šildymą sako vos nenualpusi, praneša LNK žinios.

 

„Žinokite, man taip pasidarė bloga, aš dėl nervų vaistus gėriau. Galvoju, Dieve, Dieve, kodėl taip pasidarė? Jau pernai rudenį sąskaitos buvo irgi nemažos, bet šiemet dar šalčio nebuvo. O kodėl taip gali daryti?“, – klausė ji.

Už 45 kv. m. butą pensininkei teko sumokėti beveik 130 eurų. Klaipėdos rajono Vėžaičių gyventojai vienas per kitą rodo sąskaitas už šildymą.

„68 kv. m., trys kambariai 174 beveik eurai“, – sakė viena iš gyventojų.

Kiti už 50 kv. m. būstą paklojo 160 eurų.

„Siaubo filmas. Tikrai“, – tikino dar viena moteris.

„Gaila yra, o ką reikia daryti? Mano visi kaimynai, Jėžau, kaip brangiai, siaubas. Žmonės sako, kad šildymo kaina palyginti su pernykšte padidėjo tris kartus ir bijo pagalvoti, kas bus stipriai pašalus.

„Tai, o kaip bus žiemą? Mes paskaičiavome, jeigu žiemą būtų -20, mums mokėti po 500 išeitų. Tai rinkome parašus, vežėme į savivaldybę, kad atkreiptų dėmesį“, – komentavo Vėžaičių gyventoja Laima Žalgirytė.

Žmonės prašo mažinti šildymo kainą, ją tvirtino Klaipėdos r. savivaldybė. Vėžaitiškiai norėtų ir šilumos tiekėją keisti. Prašo, kad miestelio šilumininkai būtų „Klaipėdos energija“, o ne savivaldybei priklausanti „Klaipėdos r. energija“ kaip yra dabar. Anot rajono valdžios, keisti šilumininką nerealu.

„Jokio vamzdyno, kuris sietų <...> iki Vėžaičių nėra. Tai yra didelė trasa, bet į tolimą perspektyvą, kai einame link to vadinamo žaliojo kurso, kad bandome atsisakyti visų tų pavienių katilinių, bandome centralizuotis, galbūt atsiradus europiniam finansavimui, kažkokiom kitom priemonėms ir pagalbai, toks variantas galėtų būti realizuotas“, – komentavo savivaldybės administracijos direktorius Justas Ruškys.

Vėžaičiai vienintelis miestelis Klaipėdos r. turintis vietinį šilumos tiekėją ir čia patvirtinta rekordinė šilumos kaina. Kone 17,5 Eurocento už kilovatvalandę. Kai tarkime rajono centre, Gargžduose, gyventojai moka beveik 3,5 k. mažiau, 5,5 cento už kilovatvalandę.

Katilinės Vėžaičiuose valdytojai tvirtina atsidūrę spąstuose. Šilumos vartotojų teturi 110, būstus ir įstaigas gali šildyti tik dujomis, o jų kaina užaugo drastiškai.

„Šiais metais visi tapome įkaitais ne procentaliai, o kartais padidėjusių kainų. Mūsų, labai paprastai sakau, tiek 3,4 cento ir liko mūsų pastovioji dalis, o 3,5 karto išaugo kintamoji ir nuo 7 centų mes nukeliavome į 17 centų. Taip, tai yra didelė suma, bet nieko negalime šiuo metu pakeisti“, – teigė „Klaipėdos rajono energija“ direktorius Marius Žilius.

Vėžaičių šilumininkai svarsto ką daryti, bet įsitikinę, kad 14 m.veikiančios katilinės pertvarka vėl gultų ant šilumos vartotojų pečių.

„Investicija mes domėjomės, svyruoja nuo 300 iki 400 tūkst. eurų į biokatilinę perdarymą visos šitos katilinės. Mąstome ir apie saulės kolektorius, bet elektra pas mus sudaro tik keletą procentų tų sąnaudų. Pagrindinės sąnaudos yra dujos“, – nurodė jis.

Kol kas vėžaitiškiams žadėti mažesnes kainas šilumininkai teigia galintys tik vienu atveju, jeigu pigs dujos. Klaipėdos r. valdžia sako ieškanti būdų, kaip žmonėms padėti.

„Ieškome mechanizmų ir galimybių atsižvelgti į gyventojų tą prašymą. Jeigu toks mechanizmas arba galimybės bus atrasti, eisime į savivaldybės tarybą ir ji apsispręs, ar galime kompensuoti, ar negalime. Tai vis dėlto yra papildomos lėšos, papildomi ieškojimai“, – aiškino J. Ruškys.

Kiek atsieitų kompensuoti tokią didelę šilumos kainą vėžaitiškiams, valdininkai dar skaičiuoja.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder