Vidmantas Mačiulskis: „Jaučiu tautos atgimimą“

Klaipėdos Žvejų rūmų tautinių šokių sambūrio „Vėlunga“ meno vadovas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Šokio katedros vedėjas, prof. Vidmantas Mačiulskis už svarų indėlį į lietuvių ir lietuvininkų šokių tradicijų tyrimus, jų puoselėjimą ir plėtrą, originalią sceninę choreografiją, tautinių šokių specialistų ugdymą, Dainų švenčių tradicijų puoselėjimą Valstybės dienos proga buvo apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.

„Manau, kad kiekvienam malonu, kai kažkas pastebi ir įvertina. Manau, kad šis įvertinimas skirtas visai choreografų bendruomenei: šokėjams, vadovams, kurie dirbo Dainų šventėse iki manęs ir dirba dabar.

Džiugu, kad vertinamas tautinis menas", - kukliai apie apdovanojimą kalbėjo prof. V. Mačiulskis.

Jūs buvote šiųmetės Dainų šventės Šokių dienos meno vadovas. Kaip jaučiatės, kokiais įspūdžiais gyvenate šiam grandioziniam renginiui pasibaigus?

Man atrodo, kad tikrai vykusi buvo šventė, visos jos dienos. Labai gera, kad buvo tiek daug dalyvių ir žiūrovų, kad bilietai į Šokių dienos koncertą buvo šluote iššluoti per keletą valandų.

Mes galvojome, kad po pandemijos, šventės dalyvių bus mažiau, tačiau įvyko atvirkščiai. Dalyvių skaičius išaugo. Šokių dienoje anksčiau dalyvaudavo iki 8 tūkst. dalyvių, o šiais metais jų buvo daugiau kaip 9 tūkst. Net tūkstantis šokėjų atvyko iš užsienio. To nėra buvę. Niekada.

Anksčiau visi didžiavosi, kad aš - pasaulio žmogus, aš - europietis, o dabar žmonės atsigręžia į savo tapatybės ir šaknų paieškas. Kas aš, iš kur, kas mano tėvai?

Jaučiasi augantis susidomėjimas tautiniu menu ir tai nėra nacionalizmas, o pagarba savo šaknims, papročiams. Jaučiu tai kaip tautos atgimimą.

Jaučiasi augantis susidomėjimas tautiniu menu ir tai nėra nacionalizmas, o pagarba savo šaknims, papročiams.

Dėstote Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Šokio katedroje. Ar jaučiate tą atgimimą ir tarp studentų?

Taip, jaučiu. Kasmet vis daugiau abiturientų renkasi šokio studijas ir būtent tautinio šokio specializaciją.

Šiais metais į šokio specialybės studijas akademijoje buvo konkursas: trys į vieną vietą. Tad, tikiuosi, kad studijuoti ateis tikrai motyvuoti jaunuoliai.

Labai džiugu, kad ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija remia šokio studijas. Buvo suremontuotas pastatas, sukurtos tikrai geros sąlygos studijuoti šokį Klaipėdoje.

Jūsų iniciatyva Dainų šventės banga šią savaitę atsirito iki pajūrio. Klaipėdoje, Palangoje, Kretingoje buvo surengta tautinio meno šventė „Vėlunga“ kartu su išeivijos lietuvių tautinių šokių kolektyvais „Gintaras“ iš Toronto ir „Grandis“ iš Čikagos.

Dainų šventė buvo proga susitikti daug draugų - senų ir naujų. Vienas iš jų - tautinių šokių ansamblis „Gintaras“ iš Toronto, kuris šiais metais buvo apdovanotas „Aukso paukšte“.

Džiaugiamės, kad šis kolektyvas sutiko kartu pratęsti Dainų šventę pajūryje ir mus pakvietė atvykti kitais metais į jų 70-mečio šventę.

Jau šį rudenį, spalio arba lapkričio mėnesį, su „Vėlunga“ planuojame kelionę į Vokietiją. Hamburgo šokių grupė „Gintaras“ pas mus svečiavosi Kovo 11-osios koncerte, kurį organizavo Žvejų rūmai, o dabar kviečia pas save.

Tautinių šokių sambūris „Vėlunga“ prieš dvejus metus gimė reorganizavus ansamblį „Vėtra“. Kas pasikeitė?

Pasikeitė vadovas ir pats kolektyvas iš dalies pasikeitė. Liko pusė senųjų narių, pusė atėjo naujų. Tai natūralus procesas: kai keičiasi vadovas, keičiasi ir dalis šokėjų.

Šiuo metu sambūryje dalyvauja 26 šokėjai. Mūsų kolektyve šoka daug porų, vyrai su žmonomis, atsiveda ir vaikus. Kol tėveliai repetuoja - vaikai kartu žaidžia. Esame draugiška bendruomenė ir mūsų durys - visada atviros. Jeigu klaipėdiečiai nori šokti, kviečiame.

Kokios jūsų svajonės, lūkesčiai?

Dabar mano didžiausias noras - gerai išsimiegoti ir pailsėti.

O po to mano svajonė - ateinančias metais Žvejų rūmuose suorganizuoti tautinio meno šventę „Klumpakojis“. Paskutinį kartą šis festivalis vyko prieš dvejus metus.

Norisi garbingai su „Vėlunga“ atstovauti Klaipėdai ir Lietuvai užsienyje.

Sukasi jau mintys - daiginti ir auginti scenarijų naujai respublikinei Dainų šventei. Gal į naują šimtmetį įkopusi Dainų šventė jau vyks naujai pastatytame stadione.

Sukasi jau mintys - daiginti ir auginti scenarijų kitai Dainų šventei. Gal į naują šimtmetį įkopusi Dainų šventė jau vyks naujai pastatytame stadione.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder