Konservuojant agurkus, jie užpilami vandeniu, įdedama prieskonių (krienų šaknų, krapų, česnakų) ir druskos, tada atidedami į šalį, kad prasidėtų natūralus rūgimo procesas. Dėl to susidaro pieno rūgštis. Kartais agurkai marinuojami su vandeniu ir actu.
Gautas agurkų sūrymas gali turėti naudos sveikatai, todėl jo nereikėtų išpilti pasimėgavus traškia daržove. Jį taip pat galima efektyviai naudoti.
Kodėl verta gerti agurkų sūrymą: nauda sveikatai
Raugintų agurkų sultyse, kaip minėta anksčiau, yra pieno rūgšties. Tai natūralus probiotikas, nors kai kurie žmonės ją klaidingai sieja su raumenų skausmu po sunkių fizinių treniruočių. Iš tikrųjų rūgpienis su ja neturi nieko bendra.
Agurkų, kopūstų ir kitų maisto produktų fermentacijos proceso metu susidarančioje pieno rūgštyje yra daug probiotinių bakterijų. Gydytojai teigia, kad tokie natūralūs probiotikai, kaip agurkų sūrymas, teigiamai veikia žarnyno mikroflorą, virškinimo procesą ir bakterijų pusiausvyrą.
Marinuoti agurkai ir sūrymas - galingas vitaminų (A, C, E, K) ir mikroelementų (kalcio, kalio, magnio, fosforo, natrio) bei skaidulinių medžiagų šaltinis.
Tačiau kai kuriems žmonėms vis dėlto reikia būti atsargiems su sūrymu. Jis nerekomenduojamas sergant hipertenzija, nes jame yra daug druskos. Jo geriau vengti žmonėms, kuriuos vargina rėmuo, padidėjęs skrandžio rūgštingumas. Tokie agurkai ir sūrymas padidins skrandžio sulčių išsiskyrimą, o tai gali pabloginti būklę.
Agurkų sūrymas: kur dar vartoti
Agurkų sūrymą galima naudoti kitiems marinuotiems agurkams ruošti arba kaip salotų padažo pagrindą. Pavyzdžiui, šis skystis puikiai tinka mėsai marinuoti arba kaip padažo, kuriame troškinsite daržoves, priedas.
Sūrymo galima drąsiai pilti į sriubas, net į ukrainietiškus barščius, kad patiekalas įgautų rūgštesnį skonį. Iš agurkų sūrymo galima pasigaminti veganiškos varškės.
Sūrymas taip pat tinka sodui. Juo rekomenduojama papildyti kai kurių rūgščią dirvą mėgstančių augalų, ypač magnolijų, aukštaūgių mėlynių, azalijų, rododendrų ir kt.
Šaltinis: tsn.ua
Rašyti komentarą