Dauguma žmonių daro klaidą: nustatytas geriausias laikas gerti kavą

Tyrimai parodė, kad kava, išgerta optimaliu laiku, o ne iš karto pabudus, yra naudingiausia. Pasak mitybos specialistės ir „Flourish with Zara“ įkūrėjos Zaros Hirijos, tinkamas kavos gėrimo laikas priklauso nuo natūralaus kortizolio kiekio organizme.

„Iš karto pabudus jūsų organizmas išskiria kortizolį - hormoną, susijusį su budrumu. Kavos gėrimas šio antplūdžio metu gali atrodyti nereikalingas“. Vietoj to rekomenduojama palaukti nuo 30 iki 90 minučių, kad kortizolis atliktų savo darbą. 

Zara sakė: „Po šio laikotarpio pradėjus vartoti kofeiną, jis papildo natūralų ritmą, o ne konkuruoja su juo, todėl padidėjimas yra sklandesnis ir labiau pastebimas".

Kavos vartojimas iš karto pabudus gali sukelti staigų energijos pakilimą, po kurio neretai po pietų prasideda nuosmukis. Tačiau pirmojo kavos puodelio gėrimo atidėjimas tam tikram laikui padeda išlaikyti stabilų energijos lygį visą dieną. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori išlikti produktyvūs ir energingi.

Kasdien pasaulyje išgeriama daugiau kaip 2,25 mlrd. puodelių kavos, todėl ji yra populiariausias gėrimas. Tačiau per didelis jos vartojimas gali neutralizuoti jos naudą sveikatai.

Ekspertė Zara rekomenduoja optimalų kavos kiekį kasdieniam vartojimui

„Trumpas atsakymas - universalaus skaičiaus nėra. Tačiau dauguma tyrimų rodo, kad trys-keturi puodeliai per dieną arba apie 300-400 mg kofeino yra pagrįsta viršutinė riba daugeliui sveikų suaugusiųjų“, - nurodo ji.

Ekspertė priduria, kad šiose ribose dažnai pastebima tokia nauda, kaip padidėjęs budrumas, pagerėjusi pažinimo funkcija ir galimas teigiamas poveikis medžiagų apykaitai.

„Jei pastebėjote, kad pablogėjo koncentracija arba po pietų jaučiatės pavargę, tai gali būti ženklas, kad peržengėte savo tolerancijos ribą. Kitas dalykas, kurio reikia saugotis, yra priklausomybė. Jei jums reikia kelių puodelių, kad pajustumėte pagrindinį funkcionalumą, tai gali būti signalas sumažinti dozę arba padaryti trumpą pertrauką nuo kofeino, kad atgautumėte jautrumą“, - sakė ji.

Piktnaudžiaujantiems kofeinu Zara pataria keletą strategijų. Vienas iš metodų - cikliškas kavos vartojimas, kuris apima „strategines pauzes“, kad būtų atstatytas organizmo jautrumas kofeinui. Šis metodas padeda po pertraukos vėl padidinti kavos veiksmingumą.

Arba ji siūlo bent vieną puodelį įprastos kavos pakeisti kava be kofeino, kad receptoriai pailsėtų. Be to, Zara pataria atkreipti dėmesį į kitus maisto produktus ir gėrimus, kurie gali sustiprinti kofeino poveikį ir suteikti papildomos naudos organizmui.

„Žalioji arbata, kurios sudėtyje yra junginio L-teanino, veikia sinergiškai su kofeinu, gerindama koncentraciją, padėdama sukurti ramią, bet budrią proto būseną, idealiai tinkančią produktyvumui“, - sakė ji.

Teigiamą poveikį gali turėti ir truputis riebaus pieno arba kavos sumaišymas su nesūdytu sviestu. Kaip pažymi Zara, „sveiki riebalai lėtina kofeino įsisavinimą, todėl energijos pliūpsnis yra tolygesnis ir ilgesnis, o ne staigus.“

Sudėtinių angliavandenių ir baltymų turtingo maisto vartojimas taip pat padeda palaikyti pastovų energijos lygį ir normalizuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai, pasak Zaros, „padeda išvengti staigaus energijos nuosmukio, kuris būdingas kavos mėgėjams“.

O jei persistengėte su kavos kiekiu arba norite greičiau neutralizuoti jos poveikį, mitybos specialistė siūlo praktiškų patarimų.

„Svarbiausia yra vanduo. Kofeinas yra lengvas diuretikas, todėl vandens gėrimas visą dieną, ypač kartu su kava, gali padėti išvengti dehidratacijos ir po jos galinčio atsirasti vangumo jausmo. Maisto produktai, kuriuose gausu magnio, gali padėti atpalaiduoti nervų sistemą ir neutralizuoti per didelį kofeino kiekį. „Bananai, migdolai, špinatai ir juodasis šokoladas yra puikūs magnio šaltiniai, o žolelių arbatos, pavyzdžiui, ramunėlių arbata, gali padėti kompensuoti per didelį susijaudinimą dienos pabaigoje“, - apibendrina ji.

Šaltinis: glavred.info

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.