Įvardijo 2 populiarias daržoves, kurios kepant tampa nuodais: beveik niekas apie tai nežino

(6)

Gydytojai ir mokslininkai įspėja, kad kepant bulves ir baklažanus gali kilti pavojus sveikatai, ir štai kodėl...

Ekspertai pabrėžia, kad dėl aukštos temperatūros bulvėse ir baklažanuose susidaro toksinių medžiagų, kuriomis galima apsinuodyti.

Bulvės yra akrilamido šaltinis

Kepant bulves, ypač jei jos kepamos giliai, susidaro toksiška medžiaga akrilamidas, kurią Pasaulio sveikatos organizacija yra pripažinusi kaip galimai kancerogeninę.

Kuo aukštesnėje temperatūroje ir kuo ilgiau kepama, tuo daugiau akrilamido susikaupia bulvėse. 

Šis junginys didina riziką:

vėžio;

nervų sistemos ligų ir demencijos riziką;

uždegiminių procesų organizme.

Baklažanai - solanino perteklius

Solaninas yra natūralus toksinas, kurio dideli kiekiai gali sukelti apsinuodijimą. Kepant baklažanus šio junginio koncentracija padidėja daug kartų. 

Tai gali sukelti:

pykinimą ir vėmimą;

galvos svaigimas ir silpnumas;

virškinimo sutrikimų.

Kaip šias daržoves padaryti saugias: naudingi patarimai

Norint išvengti akrilamido susidarymo, bulves rekomenduojama virti.

Baklažanus prieš virimą reikėtų pamirkyti sūriame vandenyje, kad sumažėtų solanino kiekis.

Gydytojai pataria mažinti kepto maisto vartojimą ir pirmenybę teikti sveikesniems daržovių gaminimo būdams.

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.