Maisto produktai

Ką valgyti, kad greičiau numestumėte svorio: 12 maisto produktų, kurie turi daugiau baltymų nei kiaušiniai

Kiaušiniai yra populiarus ir lengvas baltymų šaltinis. Viename dideliame kiaušinyje yra 6,3 g baltymų, arba 13 % paros normos. Tačiau yra maisto produktų, kuriuose baltymų yra dar daugiau, rašo „Health“.

Baltymai yra viena svarbiausių maistinių medžiagų. Jie palaiko mūsų imuninę sistemą ir gamina hormonus, padedančius statyti ir palaikyti kaulus bei raumenis. 

Dieta, kurioje yra daug baltymų, taip pat gali padėti normalizuoti svorį.

Leidinys įvardijo 12 maisto produktų, kuriuose baltymų yra daugiau nei kiaušiniuose.

1. Vištienos krūtinėlė

Vištienos krūtinėlė yra populiarus liesas baltymas, turintis visas devynias nepakeičiamas aminorūgštis. 

Šioje mėsoje taip pat gausu B grupės vitaminų, seleno ir cholino.

B grupės vitaminai maistą paverčia energija, o selenas pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios gali apsaugoti ląsteles. 

Cholinas svarbus nuotaikai, atminčiai ir raumenų kontrolei. 

Jis ypač svarbus nėštumo ir žindymo laikotarpiu, nes reikalingas kūdikio smegenų vystymuisi.

Virtos vištienos krūtinėlės porcijoje, sveriančioje apie 85 g, yra 23,8 g baltymų.

2. Sūris

Sūryje gausu baltymų, jame yra B grupės vitaminų, seleno ir kalcio. 

Pusės puodelio porcijoje neriebaus (1-2 proc. pieno riebalų) sūrio yra 12,9 g baltymų, t. y. du kartus daugiau nei kiaušinyje.

Kai kuriose sūrio rūšyse gali būti daug natrio, todėl jei laikotės dietos, kurioje mažai natrio, rinkitės sūrį be pridėtinės druskos.

3 - Avinžirniai

Avinžirniai yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis. 

Juose taip pat gausu skaidulų, kurios padeda kontroliuoti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, gerina virškinimą ir suteikia sotumo.

Avinžirniuose gausu mangano, folio rūgšties ir geležies. 

Manganas palaiko kaulų sveikatą, imuninę sistemą ir energijos gamybą. Folio rūgštis padeda gaminti DNR, o geležis padeda pernešti deguonį iš plaučių į kitas kūno dalis.

Viename puodelyje virtų avinžirnių yra 14,5 g baltymų.

4. Jautiena

Saikingai vartojama liesa jautiena (ne daugiau kaip 7 % riebalų) gali būti geras baltymų šaltinis. 

Šioje mėsoje taip pat gausu geležies ir cinko, kurie gali paskatinti žaizdų gijimą, pagerinti imuninės sistemos veiklą ir sumažinti uždegimą.

Porcijoje liesos jautienos (apie 85 g) yra 23 g baltymų.

5. Tunas

Tunuose yra širdžiai naudingų omega-3 riebalų rūgščių, kalcio, vitamino D, B grupės vitaminų ir seleno. 

Tyrimai rodo, kad vartojant daugiau omega-3 rūgščių galima išsaugoti sveiką širdį, nes jos mažina cholesterolio kiekį, kraujospūdį ir uždegimo žymenis.

Konservuoti tunai yra patogus ir nebrangus būdas gauti šių sveikatai naudingų medžiagų. 

Vienoje konservuoto tuno porcijoje (apie 85 7) yra 21,7 g baltymų.

6. Kalakutienos filė

Kalakutienos krūtinėlėje yra daug baltymų, bet mažai sočiųjų riebalų. 

Joje gausu vitaminų ir mineralų, ypač B grupės vitaminų, seleno ir cinko.

85 g kalakutienos krūtinėlės yra 20,1 g baltymų.

7. Lašiša

Lašiša yra riebios žuvies rūšis, kurioje gausu širdžiai naudingų omega-3 riebalų, baltymų, geležies, seleno ir vitamino A. 

Pastarasis palaiko sveiką regėjimą. 

Tai taip pat vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriuose yra vitamino D.

85 g laukinės atlantinės lašišos yra 16,8 g baltymų.

8. Kvinoja

Kvinoja - tai glitimo neturintys neskaldyti grūdai, kuriuose yra baltymų, skaidulų, antioksidantų ir pagrindinių maistinių medžiagų. 

Joje ypač gausu kvercetino ir kaempferolio, kurie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Viename puodelyje virtos kvinojos yra 8,1 g baltymų.

9. Migdolai

Migdolai yra augalinės kilmės baltymų, skaidulų ir širdžiai naudingų riebalų šaltinis. 

Juose taip pat yra pakankamai vitamino E, magnio ir nedidelis kiekis kalcio.

23 gramuose migdolų yra 6 gramai baltymų.

10. Lęšiai

Lęšiai yra ankštiniai augalai, turintys didelę maistinę vertę. 

Juose gausu baltymų, skaidulų, magnio ir folio rūgšties. Į augalinę ar veganišką mitybą įtraukdami daugiau lęšių galite patenkinti kasdienį baltymų poreikį.

Viename puodelyje virtų lęšių yra 17,9 g baltymų ir 15,6 g skaidulinių medžiagų, t. y. daugiau nei pusė per parą reikalingų skaidulinių medžiagų.

11. Tofu

Tofu yra veganiškas maistas, gaminamas iš sojos pieno. 

Jis presuojamas į įvairaus kietumo blokus. 

Kadangi tofu gaminamas iš sojos pupelių, tai yra visavertis baltymas, turintis visas devynias būtinas aminorūgštis.

Jame taip pat yra kitų naudingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio, vitamino A, geležies ir antioksidantų.

85 gramuose kieto tofu yra 9 gramai baltymų.

12. Graikiškas jogurtas

Graikiškas jogurtas yra daug baltymų turintis tirštos, kreminės konsistencijos jogurtas. 

Jis yra šiek tiek aštresnio skonio nei įprastas jogurtas, daugiausia dėl jo paruošimo būdo. 

Po fermentacijos graikiškas jogurtas kelis kartus perkošiamas, kad būtų pašalintas skysčio ir išrūgų perteklius, todėl jis yra švelnios, kreminės tekstūros.

150 g graikiško neriebaus jogurto yra 13 g baltymų.

Šaltinis: unian.net

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.