Laimei, pomidorai nekelia mirtino pavojaus žmonėms, nes jie geba savo karčiuosius toksinus paversti saugesniais ir skanesniais junginiais. Kaip aiškina biologas Feng Bai iš Sičuano universiteto, jo komandai pavyko nustatyti genetinius mechanizmus, atsakingus už šį transformacijos procesą pomidorų vaisiuose.
Nakvišinių šeimos augalai gamina steroidinius glikoalkaloidus kaip natūralų gynybos nuo kenkėjų mechanizmą. Manoma, kad šie junginiai pažeidžia gyvūnų ląstelių membranų vientisumą, o tai gali sukelti ląstelių pažeidimus ir vėlesnę jų žūtį.
Bulvės taip pat priklauso nakvišinių šeimos augalams ir jose yra steroidinių glikoalkaloidų, tačiau dėl selekcijos jų kiekis gumbuose išlieka saugus vartoti. Tačiau pažeistas arba ilgai veikiamas šviesos augalas pradeda gaminti daugiau šių junginių.
Mokslininkai nustatė, kad bulvėse esantys likoalkaloidai yra stipraus kartaus skonio, o jų perteklius gali sukelti nemalonių simptomų. Galimas toks poveikis: burnos deginimas, pykinimas, mėšlungis, sumažėjęs pulsas ir kvėpavimo dažnis, vėmimas, viduriavimas, vidinis kraujavimas ir skrandžio gleivinės pažeidimas.
Tačiau augalams reikia gyvūnų pagalbos, kad jie sėkmingai išbarstytų sėklas. Todėl kai kurių rūšių vaisiams bręstant karčios ir toksiškos medžiagos virsta saugesniais ir skanesniais junginiais.
Naujajame tyrime Bai su kolegomis nustatė, kad pomidoruose šios cheminės medžiagos ne tik padaro vaisius minkštesnius, saldesnius ir sodriai raudonus, bet ir padeda suskaidyti toksišką glikoalkaloidą, paversdamos jį mažiau kenksmingu junginiu - eskulozidu A.
Tai padeda palaikyti pusiausvyrą: viena vertus, vaisiai lieka apsaugoti nuo žolėdžių, kita vertus, jie pasiekia visiškos brandos stadiją, būtiną sėkloms išbarstyti. DML2 baltymas atlieka pagrindinį vaidmenį reguliuojant genus, atsakingus už toksinų neutralizavimą, pašalindamas metilo grupes, kad jos taptų lengviau prieinamos ląsteliniam aparatui.
Atlikdami eksperimentą mokslininkai išjungė geną, atsakingą už DML2 gamybą pomidoruose, ir nustatė, kad tokiuose vaisiuose išliko didelis kiekis steroidinių glikoalkaloidų, o tai patvirtina šio baltymo svarbą detoksikacijos procese.
Tada mokslininkai atliko kitų tos pačios šeimos augalų genų lyginamąją analizę. Išvados rodo, kad domestikacijos metu pomidorų domestikacijos metu DML2, kuris atsakingas už DNR demetilinimą, aktyvumas labai padidėjo. Tai sudarė palankias sąlygas augalams, auginantiems mažas uogas, virsti veislėmis su dideliais raudonais vaisiais.
Kartu sumažėjo genų, atsakingų už steroidinių glikoalkaloidų gamybą, raiška, todėl net neprinokusius pomidorus tapo saugu valgyti.
Rašyti komentarą