Populiariuose bulvių traškučiuose - palmių aliejus vietoje saulėgrąžų
Tačiau šalia ant pakelio priklijuotas lipdukas, kuris praneša, kad gamyboje buvo naudotas ne saulėgrąžų, bet palmių aliejus. Ar tai - ne vartotojų klaidinimas?
„Vakaro žinioms" parašė vilnietė Jurga, bulvių traškučių mėgėja.
Moteris neslėpė supykusi, jog pirkdama įprastą prekę, ant kurios pakelio aiškiai užrašyta, jog traškučiams gaminti naudotas saulėgrąžų aliejus, namuose pamatė lipduką su kardinaliai priešinga informacija.
„Pasaulyje staiga tapo neįmanoma įsigyti saulėgrąžų aliejaus.
Jo didžiausia gamintoja buvo Ukraina, kuri šiuo metu drąsiai gina savo laisvę. Tikimės, kad netrukus įsivyraus taika ir Ukrainoje žydės saulėgrąžos.
Tuo tarpu šio produkto gamyboje saulėgrąžų aliejų pakeitėme atsakingai gautu alyvpalmių aliejumi," - skelbia gamintojas.
Moteris kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, ši užklausą dėl galimo pirkėjų klaidinimo perdavė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Pastaroji, Jurgos teigimu, neatsakė net praėjus pusantro mėnesio.
Alyvpalmių, o trumpiau palmių aliejus yra ne itin mėgstamas pasaulio gamtininkų, nes dėl šių palmių plantacijų Indonezijoje ir Malaizijoje iškertami miškai.
Dėl to nyksta orangutangai bei kiti reti gyvūnai. Indonezija yra didžiausia palmių aliejaus eksploatuotoja.
Palmių aliejus ilgai nesensta, yra malonaus skonio, išlieka kietesnės konsistencijos kambario temperatūroje, nes, skirtingai nei alyvuogių, saulėgrąžų, rapsų ar sezamų sėklų aliejai, turi daugiau sočiųjų rūgščių
. Tiesa, anot medikų, sveikiausi yra tie aliejai, kurių sudėtyje yra daugiausia polinesočiųjų rūgščių.
Ar palmių aliejus, kaip skelbia šių palmių augintojai, iš tikrųjų yra pigus? Gal, bet tik ne Lietuvoje.
Portalo www.kainos.lt duomenimis, 0,1 l palmių aliejaus Lietuvoje kainuoja 6,4 Eur, o 0,3 l raudonųjų palmių ekologiško aliejaus - 3,49 Eur, nors beveik tiek pat kainuoja visas litras rapsų aliejaus.
Komentuoja VMVT atstovas Rosvaldas GORBAČIOVAS:
„Alyvpalmių aliejus, skirtas maistui, yra tik tas, kuriame nėra teršalų (pavyzdžiui, gamybos proceso teršalų 3 -monochlorpropandiozolio (3-MCPD ir 3-MCPD riebalų rūgščių esterių).
Minėtais teršalais neužterštas alyvpalmių aliejus yra laikomas saugus naudoti maistui.
Maisto produktų ženklinimo reikalavimai parengti pagal tai, kokia informacija vartotojui yra reikšminga ir kaip atitinkama informacija suprantama.
Maisto gamintojai, pagaminę produktą, teikia informaciją apie maistą (ženklina), atitinkamai nurodydami sudedamąsias dalis.
Tai reiškia, kad tokia informacija turi būti pateikta vartotojui.
Ar nedraudžiama saulėgrąžų aliejų pakeisti į alyvpalmių aliejų?
Gamintojai, atsižvelgdami į galiojančius reikalavimus bei rekomendacijas, savarankiškai pasirenka žaliavas atitinkamo maisto gamybai.
Šiuo metu nėra reikalavimo maisto gamyboje naudoti vien tik saulėgrąžų ar vien tik alyvpalmių aliejų.
Rašyti komentarą