10 gudrybių, kurias sveikatingumo entuziastės visada naudoja apsipirkdamos parduotuvėje

Eiti pirmyn ir atgal per prekių eiles be jokio apsipirkimo sąrašo gali būti brangu ir laiko švaistymas. 

1. Planuokite prieš eidamos į parduotuvę

Sudarius apsipirkimo sąrašą ne tik išvengsite perteklinio maisto pirkimo, kurį galiausiai teks išmesti, bet ir padėsite nustatyti, kokius produktus galite naudoti keliems patiekalams, ypač jei perkate maistą tik sau. 

Be to, apsipirkdami būsite efektyvesni, o savaitės maisto gaminimo planas taps lengvesnis. Jei nemėgstate sudaryti dar vieno sąrašo, išbandykite programėlę, kuri tai padarys už jus, pavyzdžiui, AnyList arba Mealime.

2. Niekada neapsipirkite tuščiu skrandžiu

Visos esame buvusios tokioje situacijoje: uždarius kompiuterį dienai, artėja vakarienės laikas, tačiau suvokiate, kad namuose nėra maisto. Pabėgate į parduotuvę, tačiau grįžtate su atsitiktiniais pirkiniais (saldžiais ir sūriais užkandžiais, kad greitai numalšintumėte alkį), o ne su suderintais ingredientais, kuriuos galėtumėte panaudoti subalansuotam vakarienei. 

Norėdami išvengti tokių beprasmių apsipirkimų, kurių dauguma produktų bus nesveiki (ir sukels staigų gliukozės šuolį), stenkitės apsipirkti po to, kai būsite valgę maistingą patiekalą (tai bus naudinga ir jūsų piniginei).

3. Pirkite pagal sezoną

Mūsų kūnai natūraliai trokšta vaisių ir daržovių, kurios auga sezono metu, ir svarbu gerbti šią natūralią pusiausvyrą. Sezoninis maistas atitinka mūsų kūno poreikius, skaniau kvepia, yra maistingesnis ir kainuoja mažiau. 

Pirkdamos vietiniuose ūkininkų turgeliuose, o ne prekybos tinkluose, tikrai rasite vietinių ir tvarių produktų. Net jei perkate didžiuosiuose prekybos tinkluose, rinkitės ekologiškus sezoninius produktus, nes jie greičiausiai bus vietiniai ir turės panašios naudos, net jei nėra 100 % lokalūs.

4. Pirkite įvairių spalvų maistą

Ar kasdien valgote tas pačias kale salotas arba špinatų kokteilį? Deja, tai nėra taip sveika, kaip galite galvoti. Vietoje to, kad savaitę po savaitės vartotumėte tuos pačius sezoninius produktus, stenkitės valgyti bent 30 skirtingų augalų per savaitę, o jūsų apsipirkimo krepšelis turi tai atspindėti. 

Mityba, kurioje yra įvairių augalų, reiškia, kad suvartojate platų mikroelementų ir skaidulų spektrą, reikalingą bendram sveikatingumui ir optimaliam žarnyno funkcionavimui (kuo įvairesnį maistą valgysite, tuo daugiau bakterijų rūšių bus jūsų žarnyne, o tai pagerins jūsų žarnyno sveikatą). Be to, natūraliai valgysite mažiau perdirbtų maisto produktų (kai kurie iš jų siejami su padidėjusia uždegimo rizika).

5. Skaitykite maisto etiketes

…Bet kalbame ne apie kalorijų skaičiavimą (sveikiausios moterys žino, kad sveikata yra apie gausą maistinių medžiagų, o ne kalorijų ribojimą); kalbame apie maisto kokybės supratimą. Net jei produktas reklamuojamas su tradiciškai „sveikais“ žodžiais, tokiais kaip „natūralus“, „be glitimo“ arba „be cukraus“, jame gali būti kitų jums nepalankių ingredientų, kaip pridedami saldikliai ar pridėtinės medžiagos. 

Etiketės, kurios teigia esant sveikais produktais, gali būti klaidinančios, todėl galite manyti, kad produktas yra sveikesnis nei tas pats produktas be tokių reklaminio žodyno, nors iš tikrųjų tai nėra tiesa.

Gerai žinomas patarimas: peržiūrėkite ingredientų sąrašą (ypač pirmuosius kelis). Produktų ingredientai pateikiami pagal kiekį – nuo didžiausio iki mažiausio – taigi pirmas ingredientas yra tas, kurio gamintojas panaudojo daugiausiai. Jei sąraše yra rafinuotų grūdų, cukraus rūšių ar hidrintų aliejų, saugu manyti, kad produktas nėra toks maistingas, kaip galite galvoti. 

Rinkitės pakuotėse esančius produktus, kurių yra daugiausiai (arba visiškai) sveikų (tai yra, ingredientai, kuriuos galite turėti savo virtuvėje, o ne kažkas, kas turi būti pagaminta gamykloje). Jei nesate tikri dėl produkto ir negalite ištarti pusės ingredientų, patikrinkite, ar yra sveikesnė alternatyva.

6. Nenuvertinkite šaldytų produktų

Nors šaldytų produktų skyrius gali būti viena iš maloniausių prekybos centro vietų (šaldyta pica ir ledai visada kviečia mane), jis taip pat slepia kai kuriuos paslėptus lobius, kaip šaldytus vaisius ir daržoves. 

Nors galime manyti, kad švieži produktai yra geriausi, tyrimai rodo, kad šaldyti vaisiai ir daržovės gali turėti tiek pat vitaminų – o kartais net daugiau – nei šviežiai surinkti. 

Kadangi pamiršti šviežius špinatus, kuriuos nusipirkote, atsitinka dažniau, nei norėtumėme , turėti šaldytų daržovių ir vaisių yra patogu, kad greitai paruoštumėte sveiką patiekalą. Be to, jie ilgai nesuges (daržovės ir vaisiai gali išlikti iki metų, priklausomai nuo rūšies), taigi jums nereikės nerimauti dėl jų gėlimosi.

7. Rinkitės žolėmis šertus ir ekologiškus mėsos ir pieno produktus

Ar žinote posakį „Tu esi tai, ką valgai“? Tai niekada nebuvo taip aktualu, kai kalbame apie mėsos ir pieno produktų pirkimą. Ne visi gyvūnai yra šeriami ir auginami vienodai, todėl svarbu atsargiai rinktis gyvūninės kilmės produktus. Įprasti mėsos ir pieno produktai, tokie kaip bekonas, „netikra mėsa“ ir pienas, gali turėti pridedamų hormonų ir konservantų, kurie gali sutrikdyti žarnyno sveikatą. 

Kita vertus, gyvūnų baltymai iš laisvai besiganančių vištų, žolėmis šertos jautienos, laukinių žuvų ir kitų ekologiškų šaltinių turi daugiau maistinių medžiagų ir nesukelia uždegimo, kaip matome perdirbtose ūkinėse mėsose. 

Taip, žole šerta ir ekologiška mėsa yra brangesnė, tačiau daugelis ekspertų sutinka, kad šioje srityje verta leisti daugiau pinigų. Skaitykite etiketes ir rinkitės vietinius tiekėjus, kada tik įmanoma.

8. Žinokite, kur leidžiate pinigus, o kur sutaupote

Galbūt manote, kad sveika mityba turi būti brangi, tačiau tai ne visada tiesa. Kaip ir visur gyvenime, reikia išsirinkti, kur leisti pinigus, o kur sutaupyti. Apsvarstykite galimybę daugiau sumokėti už ekologiškus ir žole šertus mėsos ir pieno produktus, augalus ir aukštos kokybės aliejus (pvz., avokadų aliejus ir ekstra pirmo spaudimo alyvuogių aliejus). 

Kur galite sutaupyti: pirkite riešutus ir sėklas dideliais kiekiais, šaldytas arba konservuotas jūros gėrybes, taip pat parduotuvių prekių ženklų konservus ir prieskonius (ingredientai dažnai būna panašūs, jei ne tokie patys, kaip brangių prekių ženklų).

9. Rinkitės sveikus ir sočius užkandžius

Kai ruošiame maistą, paprastai galvojame tik apie pusryčius, pietus arba vakarienę, tačiau kai 15 val. ateina, o nieko nesiruošėme užkandžiui, ištrauksime maišelį traškučių. 

Nors visada turėtumėte valgyti, kai esate alkanas, o ne pagal dienos laiką (tai vadinama intuityviu valgymu!), užkandžiavimas dažnai yra perdirbti maisto produktai, kuriuose gausu cukraus, priedų ir druskos. 

Planuokite užkandžių laiką, turėdami pasiruošusių maistingų ir sočių užkandžių: humuso su krekeriais ar daržovėmis, kietai virtų kiaušinių, mišrių riešutų, graikiško jogurto su uogomis arba varškės.

10.  Apsipirkite pagal savo kūną

Apsipirkimas ir mityba nėra vienodi visiems. Renkantis prekes parduotuvėje, visada klausykitės savo kūno, o ne kitų patarimų. Produktai, kurie laikomi „sveikais“, ne visada gali suteikti jums gerų pojūčių. 

Sužinokite, kas jums tinka ir kas ne, ir apsipirkite pagal šią informaciją, o ne pagal tai, kas populiaru „TikTok“. Išbandykite naujus produktus, grūdus, riebalus ir kitus maisto produktus, pilnus maistinių medžiagų, tačiau stebėkite, kaip jūsų kūnas reaguoja.

Į savo krepšelį dėkite tik tuos produktus, kurie suteikia pasitenkinimą, pagerina energiją ir nuotaiką bei teikia džiaugsmą, o tuos, kurie nesuteikia, galite drąsiai palikti.

Šaltinis: www.theeverygirl.com

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder