Kokią kavą geriame ir kokias klaidas darome

(1)

Komercinės kavos kainai vejantis rūšinės kainą, vis daugiau lietuvių bando aukštesnės kokybės kavos skonį. Apie kavą plačiau kalbamės su UAB „Kavos pirklys" vadovu Arnu GUDELIU.

- Žmonės pamėgo kavą iš vadinamųjų kavos skrudintojų, papasakokite, kaip keičiasi lietuvių skonis.

- Bendrai kavos skrudintojų Lietuvoje yra apie 20. Lietuvai tai nėra mažai. Mes jau septintus metus esame įsitvirtinę Lietuvos rinkoj, užsiimame kavos skrudinimu ir dirbame su rūšine aukčiausios kokybės kava. 

Žmonės, matyt, atsikando tos komercinės, parduotuvių kavos ir ieško kokybės. Nes kainos skirtumas nebėra toks milžiniškai didelis.

Bendrai kava skirstoma į dvi kategorijas, tai komercinė ir rūšinė kava. Rūšinė kava - tai aukščiausios kokybės kava, ji pagal standartus yra įvertinama aukštesniu balu nei 80.

 Kavos žaliava, vertinama daugiau kaip 80 balų, laikoma aukščiausios kokybės, rūšinė kava. O žemiau balų turinti kava jau laikoma komercine kava. Jos kokybė yra prastesnė. 

Anksčiau komercinę kavą buvo galima įsigyti ir už 6 eurus už kilogramą. Nes žaliava būdavo pigi, būdavo maišoma arabika su robusta. Robusta visada buvo prastesnis kavos porūšis.

- Kuo robusta prastesnė?

- Ją lengviau išauginti, nes robusta auga žemesnėse vietose lyginant su jūros lygiu. Arabikai reikia bent 800 metrų aukščio, įprastai arabika auga pusantro kilometro aukštyje. O robustai pakanka kelių šimtų metrų virš jūros lygio.

- Kas dabar vyksta pasaulinėje kavos rinkoje?

- Robustos žaliavos kaina pasiekė rūšinės kavos, tokios kaip geros kokybės Brazilijos arabikos, kainą. Taip nutiko todėl, kad rinkoje pasijuto robustos stygius. 

Vietnamas yra labai svarbus regionas robustos auginimui, o ten - nenusisekęs derlius. 

Todėl pradėjo savo poreikiams importuotis kavą iš Brazilijos, taigi kilo Brazilijos kavos kaina. Rinkoje suirutė. Pastaruosius 4 metus kavos žaliavų kaina labai išaugo. 

Arabikos žaliavos kaina labai susijusi su Niujorko akcijų birža, nes kavos žaliava yra biržos prekė. Pastarasis augimas įvyko prieš tris mėnesius, sunku pasakyti, kodėl taip yra.

Yra daug ir spekuliacijų. Vieni sako, kad rinkoje spekuliacija, kiti sako, kad prastas šių metų kavos derlius. Kaina yra per didelė, tie, kas dirba su kava, yra laukime, kada ta kaina normalizuosis. Bet brango ne tik kava, ir šokoladas. 

Mes - skrudintojai - esame labai priklausomi nuo kavos biržos lygio. Dauguma Lietuvos skrudintojų ir dirba su aukščiausios kokybės rūšine kava.

- Kiek laiko kava būna šviežia?

- Kava šviežiausia išlieka 4-6 savaites po skrudinimo, vėliau pradeda prarasti skonio ir aromato savybes, nesvarbu, kaip tu ją pakuosi ar laikysi.

- Papasakokote plačiau, kas apsprendžia kavos kokybę?

- Yra specialistai, išsilaikę sudėtingas licencijas, jie turi teisę vertinti žaliavą. Yra imami kavos žaliavos mėginiai, žiūrima, kiek pupelėse defektų; kai kava paskrudinama, ji degustuojama, už kiekvieną niuansą (pvz., aromatas, rūgštelė ir pan.) rašomi balai. Viską susumavus kava įvertinama. Yra 100 balų sistema, tačiau idealios kavos nebūna, jeigu kavos žaliava pasiekia 88 balus, tai žaliava gali kainuoti 12-15 eurų už kilogramą. O 91 balų kavos žaliava gali kainuoti ir 50 eurų už kilogramą.

- Kokią kavą mėgsta lietuviai?

- Paprastai nori nerūgščios ir nekarčios. Lietuviai labai prisibijo rūgštelės kavoje, tai susiję su anksčiau vyravusia nekokybiška rūgštele. Kai žmonės atranda, kad rūgštelė gali būti skani ir maloni, tai požiūris keičiasi. Degustuojant pasiūlome pabandyti ir rūgštesnes kavas, pavyzdžiui, Afrikos kavos išsiskiria vaisiškumu, o vaisiai automatiškai duoda rūgštelės.

Lietuvoje populiariausia braziliška kava, tačiau tai nieko keisto, nes tokios kavos paprasčiausiai labai daug. Brazilijos arabikos kava užima 40 proc. visos kavos rinkos. Brazilijos kava yra labai klasikinė, lietuvių skoniui tinka.

Lietuviai daugiau perka pupeles, apie 70 proc. perka pupeles, apie 30 proc. - maltą kavą.

- Patarkite, kaip tinkamai paruošti kavą. Daug žmonių geria kavą su pienu, sakoma, taip neatsiskleidžia visas kavos skonis.

- Žinoma, geriant kavą su pienu, iš esmės geri gėrimą. Bet reikia visokiems skoniams įtikti. Latės ar kapučino mėgėjai nėra kuo nors prastesni vartotojai. 

Daug kas turi kavos aparatus namie, ruošia kaip nori. Yra žmonių, kurie ieško alternatyvių ruošimo būdų, tokių kaip filtrinių kavos ruošimo būdų. 

Aš pats namie nenaudoju kavos aparato, kavą ruošiu filtriniu būdu. Man taip ruošta kava skaniausia.

Būna, žmonės prašo rekomendacijos dėl kavos pasirinkimo, mes visada klausiame, kokiu būdu ruošiate kavą? 

Daugelis net gėdijasi, sako, mes tiesiog užpilame kavą. Nėra ko gėdytis, kavos užpylimas niekuo ne prastesnis kavos ruošimo būdas nei kiti. 

Tai yra kaip tik profesionalus kavos degustavimo būdas. Taip degustuoja kavos vertintojai. Nes kiekvienas kavos aparatas, filtrinis kavinukas duoda savo akcentą.

- Kokių klaidų ruošiant kavą nedaryti?

- Dažna klaida, kad kava užpilama verdančiu vandeniu. Taip sugadini, sudegini kavą, tada jaučiasi kartumas. Kai užverda vanduo, kokias dvi minutes palaukite, kol vanduo pravės.

Kita klaida - malimo būdas. Idealiu atveju kavą reikėtų malti stambiai, bet tada labai daug iškyla tirščių į paviršių. Taigi rekomenduojame rinktis vidutinį malimą. 

Jeigu sumalsite labai smulkiai ir užplikysite, tai labai daug kavos dalelių turės sąlytį su vandeniu. Kava turės daug kartumo ir bus nepageidautinai stipri.

Kalbant apie kavą, labai svarbu šviežumas, tai esminis dalykas. Visada rekomenduojame susimalti kavą prieš ją vartojant.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.