Kruvinų darbų meistrai: kodėl uodai dažniau gelia saldumynų mėgėjams ir girtuokliams
Kaip uodai pasirenka auką?
Ieškodami aukos, jie orientuojasi pagal kvapą, drėgmę ir temperatūrą. Iš tiesų, vieni žmonės uodams yra patrauklesni nei kiti. Galima sakyti, kad tai sudaro apie 20 % gyventojų.
Mokslininkai jau seniai bando suprasti, pagal kokius požymius uodai teikia pirmenybę tam tikriems žmonėms. Ieškodami kraujo šaltinio – maitintojo – šie vabzdžiai analizuoja daugybę veiksnių. Ir skirtingomis sąlygomis lemiamu gali tapti vienas ar kitas veiksnys.
Kiekvieno žmogaus oda išskiria unikalų cheminių junginių rinkinį, kuris formuoja jo natūralų kvapą. Būtent į jį reaguoja uodai.
Mūsų kvapo sudėtis priklauso nuo odos mikrofloros, o ji, savo ruožtu, priklauso nuo daugelio veiksnių: kokius kosmetikos, priežiūros ir buitinius chemijos produktus naudoja žmogus, jo mityba, fizinio aktyvumo lygis, genetika.
Buvo atliktas įdomus eksperimentas su dvyniais, kuris patvirtino, kad genetika vaidina svarbų vaidmenį. Pasirodo, uodai nesiskiria vienakiaušinių dvynių – jų genai yra identiški – ir juos įkanda vienodai dažnai. O skirtingų kiaušinių dvynius, kurių genai skiriasi, jie puola skirtingai.
Vis dėlto kokie žmonės labiausiai traukia uodus?
Svarbu yra mityba, žmogaus svoris, jo medžiagų apykaitos greitis ir ligos. Pavyzdžiui, saldumynų mėgėjams ir diabetu sergantiems žmonėms kraujyje yra padidėjęs pieno rūgšties kiekis, o ji traukia uodus.
Jei žmogus mėgsta išgerti, jį taip pat dažniau gelia uodai – ne todėl, kad kraujasiurbiams patinka alkoholio kvapas, o todėl, kad alkoholis pagreitina kraujotaką ir padidina kūno temperatūrą, todėl žmogus tampa labiau pastebimas vabzdžiams. Be to, išgėręs žmogus išskiria daugiau anglies dioksido ir pieno rūgšties, kurios traukia uodus.
Svarbus ir svoris. Stori žmonės taip pat išskiria daugiau anglies dioksido ir labiau prakaituoja, o tai padidina jų tikimybę būti įkandžiotiems.
Galiausiai, į šią kategoriją patenka nėščios moterys. Jų CO₂ lygis ir kūno temperatūra taip pat yra padidėję.
Ar tiesa, kad uodai labiau mėgsta pirmojo kraujo grupės žmones?
Tokie duomenys yra apie Aedes albopictus rūšies uodus. Be to, yra uodų rūšių, kurios minta tik žmogaus krauju. Jos tikslingai renkasi žmones, ignoruodamos gyvūnus. Tai, pavyzdžiui, Aedes aegypti uodai. Jiems patrauklios daugiau nei 270 iš 300 žmogaus kūno išskiriamų lakiųjų junginių.
Žinoma, kad kraują geria tik uodų patelės. Kaip jas atpažinti?
atelės paprastai yra didesnės už patinėlius, jei lyginame tos pačios rūšies vabzdžius, jų antenos yra mažiau pūkuotos, o skraido jos skleidžia aukštesnį garsą nei patinėliai. Tiesa, nemanau, kad žmogus gali išgirsti garso aukščio skirtumą. Tai laboratorinių tyrimų, kuriuose buvo naudojami specialūs prietaisai, duomenys.
Kaip apsisaugoti nuo įkandimų
Visiškai apsisaugoti nuo įkandimų vargu ar pavyks, bet jų skaičių galima sumažinti. Tam reikia nešioti švarius, be prakaito kvapo, šviesius ir uždarus drabužius, naudoti moskitines, baldakimus, repelentus. Taip pat reikia laikytis asmeninės higienos – vėlgi, kad išvengtumėte prakaito kvapo – ir negerti alkoholio.
Beje, mūsų oda išskiria ne tik uodus traukiančias, bet ir atbaidančias medžiagas. Dėl jų sumažėja įkandimų skaičius. Be šio apsauginio mechanizmo kraujasiurbiai mus pultų dažniau.
Kokie augalai atbaido uodus
Uodų buvimas sodyboje turėtų būti laikomas savaime suprantamu dalyku. Tačiau juos atbaidyti, žymiai sumažinti jų skaičių visiškai įmanoma naudojant grynai augalines priemones. Iš visiems sodybininkams gerai žinomų augalų tai, pavyzdžiui, žydrūnės. Jos gamina kumariną – medžiagą, kurios uodai negali pakęsti, todėl ji yra beveik visų uodų repelentų sudėtyje.
Taip pat išsiskiria chrizantemos. Jų žieduose yra medžiaga, kuri veikia daugumą kenkėjų, įskaitant uodus, panašiai kaip nervus paralyžiuojančios dujos.
Panašiai veikia levandos, ramunės, pipirmėtės, melisa, citrinžolė, katžolė, pelargonija, šalavijas, bazilikas, pelynas, verbena, serenčiai, gvazdikėliai, pelynas. Juos galima naudoti tiek natūralioje, augančioje, tiek džiovintoje formoje.

Rašyti komentarą