89-jame sezone Klaipėdos dramos teatras ir toliau kurs tai, kas skauda

Klaipėdos dramos teatras rugsėjo 11 dieną naują sezoną žiūrovams pristatė trijose šio teatro scenose, kur susirinkusiųjų laukė pažintis su artimiausiomis premjeromis bei pokalbis su teatro vadovais. 89-ojo sezono visus teatro kūrybinius metus koduojanti tema - „Įmanoma“.

Teatro sezono atidarymo metu žiūrovams buvo parodytos ištraukos iš trijų būsimų spektaklių premjerų. Teatro vadovas Tomas Juočys akcentavo, kad jų komanda niekada nemeluos publikai ir kurs tik tai, kas skauda.

„Mes labai tikimės, kad tai, ką mes darome, paliečia jūsų jautrias stygas, dėl kurių jūs norite ateiti į teatrą žiūrėti spektaklių. Mes nenorime jums parduoti, kas yra apgaulė ar pramoga. Galbūt dėl to mums bus sunkiau pardavinėti bilietus, bet šis kelias ilgalaikėje perspektyvoje padeda labai rimtus pagrindus bei leidžia išgyventi daugybę metų“, - tikino T. Juočys.

Spektaklis „Sugrįžimas“ bus atliekamas žiopčiojant

<text>Didžiojoje teatro salėje buvo pristatyta ištrauka iš artimiausios premjeros, vyksiančios rugsėjo 27 dieną - tai Nauberto Jasinsko režisuotas spektaklis „Sugrįžimas“ pagal to paties pavadinimo Roberto Bolaño novelę. 

Sezono atidarymo proga režisierius atėjusiems žiūrovams sudarė sąlygas pamatyti kaip atrodo spektaklio kūrimo procesas: repeticijos metu buvo įrašinėjamas aktoriaus monologas bei vykdoma jo perklausa.

„Šiuo metu mes repetuojame ir įrašinėjame monologus prie scenų, kurios yra įrašytos. Spektaklis turės savitą formą: bus atliekamas žiopčiojant arba angliškai lipsync. Visi spektaklio tekstai yra įrašinėjami ir atliekami negyvai. 

Žiopčiojimas scenoje naudojamas tam, kad redukuoti scenoje vykstančias situacijas, į kurias žiūrovai turės galimybę pažvelgti iš dar didesnio atstumo“, - dalinosi režisierius N. Jasinskas.

R. Bolaño „Sugrįžimas“ pasakoja apie netikėtai mirusį jauną vyrą, kurio dvasia po mirties lieka šalia kūno ir lydi jį labai netikėtu ir nusistovėjusias nuostatas sukrečiančiu maršrutu. 

„Sugrįžimas“ siūlo radikalios transformacijos galimybę, įmanomą tik visiškai atsisakius visus ir kiekvieną varžančios socialinių taisyklių ir vertinimo sistemos.

„Bildukas“ – teigiamas teatro atsakymas į žiūrovų prašymus

Mažojoje salėje žiūrovus gąsdino ir juokino pagrindinis premjerinio spektaklio vaikams „Bildukas“ herojus, vyksiančio spalio 12 dieną,  kurį vaidina Vaidas Jočys. 

Spektaklį kūrė du Klaipėdos dramos teatro aktoriai Karolis Maiskis bei Samanta Pinaitytė, jau ne vienerius metus dirbantys su vaikais bei vadovaujantys šiame teatre veikiančios Vaikų teatro studijos paauglių grupei.

Teatro vadovas Tomas Juočys žiūrovų paklaustas retai statomų spektaklių vaikams priežasties, įvardijo kelis dalykus.

„Spektakliai vaikams - nėra mūsų teatro stiprioji pusė. Paskutinė vaikiško spektaklio premjera teatre vyko prieš du metus. 

Spektaklius vaikams anksčiau kurdavome kartą į sezoną, bet juos vaikai pažiūrėdavo kokį dešimt kartų, o po to jie tapdavo nebelankomi. 

Tikimės, kad situaciją ištaisysime ir sukursime tokius spektaklius, kuriuos būtų gera žiūrėti vaikams ir antrą kartą“, - sakė T. Juočys.

„Mane vadina Kalendorium“ premjerai aktoriai dar neatrinkti

Kamerinėje salėje savitai pristatyta vasario 14 dieną vyksianti latvio režisieriaus Elmaro Senkovo (Elmārs Senkovs) spektaklio „Mane vadina Kalendorium“ premjera: aktorius Karolis Maiskis ir teatro meno vadovas Gintaras Grajauskas skaitė ištraukas iš spektaklio pamatu tapusio neįtikėtino populiarumo Latvijoje sulaukusio Andrio Kalnozolo romano tuo pačiu pavadinimu.

T. Jočys žiūrovams negalėjo atsakyti, kokie aktoriai vaidins šiame spektaklyje, nes režisierius Elmars Senkovs atsirinks sau komandą atvažiavęs į uostamiestį lapkričio mėnesio pabaigoje. 

Teatro vadovas intrigavo, kad muziką premjerai kurs labai stiprus kompozitorius, kuris dažnai rašo muziką ir gyvam orkestrui, todėl ji turėtų būti tikrai įtaigi bei paveiki.

Augantis papildomų teatro veiklų laukas

T. Juočys akcentavo, kad teatras be repertuarinių ir premjerinių spektaklių, turi ir daug kitų papildomų veiklų. Vienas jų - praėjusį sezoną startavęs „Esminių mazgų“ renginių ciklas.

„Per „Esminių mazgų“ renginius  mes bandome labiau pažinti žmones su negalia, prisitaikyti prie jų poreikių bei kurti teatrą tokį atvirą, kad jie galėtų pas mus kuo dažniau lankytis. Per metus mes planuojame tokių renginių padaryti virš 40“, - sakė T. Juočys.

Šalia jau pritaikytų spektaklių, žmonėms su klausos ir regos negaliomis bus pritaikytas ir vienas naujausių spektaklių, „Vakarų krantinė“. Spalio 12 d. jis pirmą kartą bus rodomas su pritaikymu turintiems regos negalią, o spalio 13 d. su pritaikymu turintiems klausos negalią.

Teatro vadovas teigė, kad „Esminiai mazgai“ 89-ąjį sezoną tęs ir didžiulio susidomėjimo sulaukusius teatro mylėtojų klubo „Teatras be uždangos“ susitikimus, kurių pirmasis vyks jau rugsėjo 18 dieną.

Taip pat bus rengiamas 88-ojo sezono metu startavęs ir didžiulio pasisekimo sulaukęs aktorių vedamų kūrybinių dirbtuvių žmonėms su įvairiomis negaliomis ciklas. Reguliariai bus rengiamos ir išvykos už teatro ribų. Šiuo metu tariamasi dėl kelių spektaklių socialine tematika iš Lietuvos ir užsienio rodymo.

Paminėjimo nusipelno ir teatre veikiančios Vaikų teatro studija, šiais metais burianti dvi 1–6 klasių mokinių grupes ir vieną 6–12 klasių mokinių grupę, bei ukrainiečių vaikų kūrybiškumo ugdymo studija, veikianti nuo 2022 m. 

Vaikų teatro studijoje su jaunaisiais teatro mylėtojais dirba net keturi teatro aktoriai, o ukrainiečių vaikų veiklas rengia ir koordinuoja jų tautietė, su šia studija esanti nuo pat jos įsteigimo.

Sezono kulminacija – „TheATRIUM“ festivalis

Baigiantis 89-ajam sezonui, jį vainikuos jau 9-asis tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“.

„Savo festivaliu jau kažką atrakinome, sunku apibūdinti, kas tiksliai įvyko ir kodėl, bet jau pajutome, kad pilnai pasitikime savimi ir tuo, ką darome, – dalinosi T. Juočys.  

Ateinančio festivalio programos šviesulių teatro vadovas kol kas neatskleidė, bet intrigavo, kad ji ir šįkart nepaliks abejingų.

<foto-autor>Domo RIMEIKOS nuotr.
<isnasa>Per „Esminių mazgų“ renginius  mes bandome labiau pažinti žmones su negalia, prisitaikyti prie jų poreikių bei kurti teatrą tokį atvirą, kad jie galėtų pas mus kuo dažniau lankytis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder