„Eglė žalčių karalienė" debiutuoja tarptautinėje lygoje

Lietuvoje pripažintas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektaklis debiutuoja pasaulinėje scenoje - „Mezzo" kanale. Šokio spektaklis „Eglė žalčių karalienė" daugiau nei 60 milijonų gerbėjų iš 80 šalių turinčiame Prancūzijos kanale pristatomas balandžio 27 dieną 21.30 valandą. Virtualios premjeros laukia tiek atlikėjai, tiek statytojai. 

Priartėti prie pasaulio 

2019 m. sukurtas Eduardo Balsio šokio spektaklis „Eglė žalčių karalienė" pripažintas Lietuvoje. Jis pelnė net du Lietuvos „Auksinių scenos kryžių" apdovanojimus: Martynas Rimeikis tapo geriausiu 2019-ųjų choreografu, o pagrindinio vaidmens atlikėja Julija Stankevičiūtė apdovanota kaip geriausia metų šokėja. Klaipėdoje šis spektaklis vadinamas ryškiausiu 2019-ųjų miesto ir visos šalies metų teatrinio gyvenimo įvykiu bei kaip geriausias spektaklis apdovanotas „Padėkos kauke".  

Choreografas M. Rimeikis sakė, kad virtualios premjeros laukimo negalima prilyginti pirmam susitikimui su publika. „Virtualus teatras niekada neprilygs tikram. Jausmas, kai jaudiniesi prieš pirmąją premjerą, su niekuo nesulyginimas. Artėjant virtualiai premjerai jautiesi ramiau, nes džiaugsmo daugiau nei jaudulio. Kad spektaklį išvys platesnė auditorija – džiugu, nes tai galimybė pasauliui pristatyti kompozitoriaus Eduardo Balsio muziką. Man labai svarbu, kad kuo daugiau žmonių pažintų šio kompozitoriaus kūrybą, išvystų unikalią mūsų šalies legendą. Taip mes tarsi dar labiau priartėjame prie pasaulio ir dar labiau galime pasijusti jo dalimi",- sako vienu geriausių šių laikų šalies choreografų vadinamas M. Rimeikis.  

Choreografui sunku įvardinti kuo jam išskirtinis šokio spektaklis „Eglė žalčių karalienė", nes visi jo sukurti kūriniai vienodai išieškoti ir brangūs. „Šis spektaklis man labai svarbus. Ir aš labai džiaugiuosi jo sėkme",- sakė M. Rimeikis. 

„Laukiant virtualaus „Eglė žalčių karalienė" pristatymo plačiai auditorijai jaučiu nerimastingą džiaugsmą bei labai didžiuojuosi spektaklio kūrėjais, šokėjais ir Lietuvos baletu, kuris vis pažinesnis pasauliui. Tai jau antras M. Rimeikio darbas pristatomas „Mezzo" kanale. Labai tikiuosi, kad ši nepaprasta lietuvių liaudies pasaka palies dar daugiau širdžių ir ras gerbėjų pasaulyje. Eglė man suteikė daug atradimų: padėjo geriau pažinti pačią save, atrasti jėgų ir prasmės išgyventi ne tik gražiausias emocijas, bet ir tas, kurių labiausiai bijau",- tikina baleto artistė J. Stankevičiūtė. 

Žilvino šokio partijos atlikėjas Mantas Černeckas sako, kad laukti virtualios pasaulinės spektaklio premjeros paprasčiau nei gyvo, pirmojo susitikimo su publika. „Jausmas tikrai lengvesnis nei laukiant kol pakels uždangą prieš spektaklio premjerą. Bet vienodai smagu, kad spektaklis toliau gyvena ir neapsiriboja tik teatro scenos rėmais. Žilvinas - man karalius, apipintas didelės tragedijos, laviruojantis tarp atsakomybės ir jai prieštaringų jausmų. Didžiausia Žilvino ypatybė įsiminusi ilgam - jo pasiaukojimas",- akcentuoja M. Černeckas. 

 

Aukščiausia lyga 

Scenografas Marijus Jacovskis kartu su choreografu M.Rimeikiu dirba dažnai, tad jie vadinami kūrybiniu tandemu. „Esame pastatę ne vieną spektaklį ir kuriame šiuo metu. „Eglės žalčių karalienės" debiutas tarptautiniame kanale man ne tik didžiulė garbė, bet ir kūrėjo veiklą įprasminantis prestižas. Jei meną sulyginti su sportu: patekti į „Mezzo" – aukščiausia lyga! Tai labai malonu, bet jauti ir atsakomybę. Kuriant nėra laiko gręžiotis ir galvoti apie buvusius kūrinius, nes daugiau dėmesio reikia skirti būsimiems. Tačiau šokio spektaklis „Eglė žalčių karalienė" man brangus, nes manau, jog gerai pavyko perteikti jo dvasią",- sako M. Jacovskis. 

„Šokio spektaklio „Eglė žalčių karalienė" pasirodymo tarptautiniame kanale laukiu su pasididžiavimu. Jaučiuosi, kad ir kruopelyte, bet prie jo gimimo prisidėjęs",- sakė kuklusis šviesų dailininkas Levas Kleinas. „Kad ir virtuali, bet premjera, tarptautiniame kanale tampa dvigubai svarbi dėl pandemijos, nes menas įšaldytas karantine. Beveik nebeatsimenu koks jausmas laukti „gyvų" premjerų. „Eglės žalčių karalienės" debiutas pasaulinėje scenoje – tarsi mini jausmų atgaivinimas",- tikino kūrėjas. 

Choreografo Martyno Rimeikio „Eglė žalčių karalienė" į Lietuvos šokio spektaklių istoriją bus įrašytas kaip antras lietuviškas spektaklis transliuotas Prancūzijos muzikos kanalu „Mezzo".  XX a. lietuvių muzikos klasiko Eduardo Balsio neoklasikinis baletas „Eglė žalčių karalienė" – populiariausias šio žanro nacionalinis veikalas. Kūrėjų komanda: choreografas Martynas Rimeikis, dirigentas Modestas Barkauskas, scenografas Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkė Elvita Brazdylytė ir šviesų dailininkas Levas Kleinas.   

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder