Garso performansai ir laisvosios Baltarusijos palaikymo iniciatyva „Belkos triukšmas“ liepos 2 d. kviečia išreikšti savo balsą šalia buvusių SSRS radijo ryšio trukdymo stočių

30 metų – palyginus trumpas laikas pakankamai giliai įkvėpti taip ilgai slopinto nepriklausomybės oro. Dūstantys Sovietų sąjungos gyventojai laisvės bangas okupacijos metu gaudė savo radijo imtuvais – Vakarų balso buvo klausoma per nelegalias transliacijas, kurias blokuodavo Sovietų sąjungos radijo ryšio trukdymo stotys. 

XX amžiaus penktojo dešimtmečio pabaigoje VEF („ValstsElektrotehniskā Fabrika“) inžinieriai sukonstravo naują radijo imtuvo modelį „Spidola“ (lat. „ragana“). Siekiant sutrukdyti SSRS gyventojams klausytis vakarietiškų radijo stočių, tokių kaip „Laisvės radijas“, „Amerikos balsas“ ir kt., vidaus rinkai pagamintų VEF Spidolos imtuvų trumpųjų elektromagnetinių bangų diapazonas buvo sumažintas, o užsienio rinkoms skirti modeliai turėjo platesnį šių bangų diapazoną.

Vakarietiškos radijo stotys, norėdamos pasiekti Sovietų sąjungos gyventojų imtuvus, transliavimui dažniausiai rinkosi būtent trumpąsias radijo bangas – prastai sugeriamos jonosferos ir žemės paviršiaus, atsispindėjusios trumposios elektromagnetinės bangos sėkmingai keliavo iš vienos šalies į kitą.

Skirtingų veikimo dažnių Spidolos modelių gamyba savo ir užsienio rinkoms buvo viena iš priemonių, kurias SSRS režimas taikė kovoje su laisvomis užsienio radijo stotimis. Greitu metu SSRS gyventojai ėmė patys modifikuoti savo turimas „ribotas“ Spidolas arba stengėsiįsigyti sunkiai gaunamus, užsienio rinkai skirtus jų atitikmenis.

Pasitelkdamas radijo trukdymo stotis, sovietų režimas taikė vis išradingesnes strategijas – nuo paprasto cypimo iki daugiabalsių transliacijų, girdimų besiklausant Vakarų radijo stočių. Viena šias strategijas išpildančių stočių buvo ir Klaipėdosžydų kapinėse pastatytas objektas nr. 61. 

Dėl „Laisvės radijo“ derėjosi ir Vladimiras Putinas su JosephuBidenu neseniai vykusio jų susitikimo Ženevoje metu. Po Sovietų sąjungos griūties šį radiją dirbti pakvietė dar pirmasis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas.

Pastaruoju metu radijui vėl trukdoma veikti – dabartinio Rusijos prezidento priimtas užsienio agentų įstatymas apibrėžia „užsienio agentų“ kategoriją, kuriai priskiriamas ir „Laisvės radijas“.

Tokios grupės ar asmenys veikiantys Rusijoje privalo atskleisti savo finansavimo šaltinius ir žymėti savo publikacijas atitinkama žyme, antraip jiems gresia baudos.

Šios komiškos ir tragiškos situacijos – tai lemtingi simptomai tapę pavyzdžiais, kurie liudija, jog suvaržytos ir kontroliuojamos sistemos kaita neišvengiama, o laisvės troškimas nenuslopinamas – naujoji tikrovė atras spragų senojoje ir išmuš pastarąjąiš įsisenėjusių koordinačių sistemos.

Šiandien prodemokratiniai protestai ir vis didėjančios opozicijos gretos Baltarusijoje yra visomis pajėgomis slopinami neteisėto šalies prezidento A. Lukašenkos režimo, o pasitelktos represijos pažeidžia pamatines žmogaus teises.

Jėga nutupdytas Ryanair lėktuvas, ribojamas šalies gyventojų tarptautinis judėjimas, Romano Protasevičiaus, Sofijos Sapegos ir daugybės kitų opozicionierių įkalinimas bei persekiojimas, interneto ryšio atjungimas Minske ir keliuose kituose Baltarusijos miestuose – tik valstybės piliečių bauginimo ledkalnio viršūnė.

Akivaizdu, kad galimybė išreikšti savo balsą dar nėra savaime suprantama visų posovietinių šalių realybė ar teisė, o demokratinių ir autoritarinių galių trintis bei sovietinės retorikos, valdžios modelių strategijos gajos iki dabar. Tačiau tikime, kad laisvės troškimasnėrapareiškiamas tik užkimusiu prodemokratiškų baltarusių balsu ar palaikomas politinės retorikos srautu iš Vakarų – palaikyti yra viso laisvojo pasaulio reikalas ir pareiga.

Objektas nr. 61 šiandien nugriautas, o 2021 m. liepos 2 d. 18 val. Audrius Šimkūnas ir Juozapas Kalnius, pasitelkę „Belkos“ trumpųjų radijo bangų imtuvus, skleis triukšmą performanso metu prie buvusios radijo transliacijų trukdymo stoties.

Simboliškai pasirinktas Baltarusijoje gaminamas Belkos trumpųjų radijo bangų imtuvo modelis transliacijas šiandien prie objekto nr. 61 gaudo itin sklandžiai – ten gerokai mažiau trukdžių negu kitose Klaipėdos centro vietose.

Iki garso performanso, Facebook renginyje 16 val. bus transliuojami kitų savo poziciją norinčių išreikšti menininkų kūriniai, virsiantys triukšmu, kylančiu iš solidarumo Baltarusijoje tildomiems balsams ir nerimstančio noro priešintis neteisingumui.

Programa:

  • 16 val.vaizdo įrašų transliacija Facebook renginyje
  • 18 val. Audriaus Šimkūno ir Juozapo Kalniaus garso performanso pradžia Klaipėdos Žaliakalnio gimnazijos stadione (Galinio pylimo g. 17, Klaipėda).
    Pasirodymas bus transliuojamas Facebook renginyje.

Facebook renginio nuoroda: https://www.facebook.com/events/613022140101094

Performansus atliks Audrius Šimkūnas ir Juozapas Kalnius

Vaizdo įrašų autoriai: Agnietė Lisičkinaitė, Įkalčių slėpimo agentūra (CleaningServiceAgency), Vilma Pitrinaitė, Daina Dieva, PedroHurpia, Algirdas Šapoka

Renginio kuratorius – Juozapas Kalnius

Virtualiosios dalies kuratorė, teksto autorė – Karolina Sadlauskaitė

Organizatorius – asociacija „Menų zona“

Vertėjas į anglų kalbą – Markas Aurelijus Piesinas

Vaizdo įrašus montavo ir grafinį dizainą parengė Jonas Vaitiekūnas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder