Keturias valandas trukęs Monikos Dirsytės ir Agnės Sabulytės performansas „Ašies kodas“ sustabdė ne vieną praeivį

Praėjusį šeštadienį, gegužės 27 dieną, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) Jono kalnelyje organizavo Monikos Dirsytės ir Agnės Sabulytės performansą „Ašies kodas“. 

Performanso metu Monika Dirsytė nepaliaujamai sukosi ant penkių metrų aukščio ašies, demonstruodama  fizinę ir psichologinę ištvermę.

O Agnė Sabulytė, valdydama ašį, giedojo galingą maldą – Dezdemonos ariją „Ave Maria“ iš G. Verdi operos „Otelas“. Sodrus Agnės Sabulytės balsas buvo girdimas ir atokiau Jono kalnelio, pritraukdamas miestiečius išvysti renginį.

Atvykę žiūrovai buvo įkvėpti apmąstyti žmogiškos ištvermės ribas ir žmogaus ašies ir santykio su kitu klausimus.

Performanso sumanytojos ir atlikėjos Monika Dirsytė ir Agnė Sabulytė kviečia svarstyti, ar iš principo yra įmanomas neprievartingas santykis? Ar įmanoma patirti į egzistencines transformacijas vedantį ryšį, bet kartu išsaugoti savąjį tapatumą ir unikalumą? Galiausiai keliamas pamatinis klausimas: kokia yra paties žmogiškumo esmė – jo ašis arba kodas? Judėjimas į Kitą ar sugrįžimas į Save?

Anot Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro, šio renginio organizatorių, šis keturių valandų trukmės pasirodymas padarė įspūdį ir sužavėjo miestiečius, tačiau būta ir tokių, kuriuos performansas suglumino.

Performanso žanras yra nedažnas reiškinys Klaipėdoje, tad pastebima, kad platesnei visuomenės daliai trūksta žinių kaip apie šį žanrą, taip ir apie šiuolaikinį meną apskritai.

Žmonės dažnai yra linkę priešintis naujovėms arba tiems reiškiniams, apie kurios mažai žino, nesupranta. Nors šiuolaikinis menas ir performanso žanras pasaulyje nėra naujovė, jų supratimas neateina paprastai ir greitai.

Pirmiausia, reikia pripažinti, kad menas nėra tik tai, kas gražu ir malonu, tai nėra vien pramoga. Mene labai svarbu turinys, tai, kas priverčia susimastyti, skatina kritinį mąstymą, diskusijas.

Būtent šiems tikslams pasiekti Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras organizuoja įvairius susitikimus, diskusijas su menininkais, menininkų veiklos pristatymus, kurių metu miestiečiai turi galimybę susipažinti su šiuolaikinių menu ir suprasti menininkų kūrimo principus.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras dėkoja menininkėms Monikai Dirsytei ir Agnei Sabulytei jų drąsą, talentą ir pasitikėjimą pristatant šį ištvermės reikalaujantį performansą Klaipėdoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder