Klaipėdoje ir Palangoje – unikalūs “Gintarinio Vienuoliktuko” koncertai

Pandemijos laikotarpio nežinia nesužlugdė fortepijono akademijos „Klaipėda Piano Masters“ rengėjų planų. Jie grįžta į Lietuvos pajūrį projekto „intensyvus burbulas“ pavidalu; iš visos Lietuvos jam buvo atrinkti vienuolika talentingiausių jaunųjų pianistų, visą savaitę Klaipėdoje tobulinsiančių savo įgūdžius pagal unikalią programą. Su darbo rezultatais liepos 31-ąją dieną kviečiama susipažinti Klaipėdos publika, o rupgjūčio 1-ąją dieną – palangiškiai ir miesto svečiai.

2016 įkurta akademija „Klaipėda Piano Masters“ netruko išgarsėti visame pasaulyje. Didžiausia savo apimtimi ir studentų skaičiumi Baltijos šalyse, KPM akademija į Lietuvą kvietė jaunuosius talentus iš visos Europos, o taip pat – iš JAV, Meksikos, Kanados bei Australijos.

Akademijos sėkmės paslaptis – studentams pasiūlyta įvairialypė programa, lygiomis dalimis sudaryta iš fortepijoninių įgūdžių tobulinimo, koncertinės praktikos, asmeninės vadybos, sceninės psichologijos, stiliaus bei sveikatingumo.

Publikai įsiminė akademijos pianistų rečitaliai Jūros Šventėje, o taip pat – Pajūrio ir Žemaitijos salėse. Nemažai akademijos absolventų sėkmingai skinasi savo kelią pasaulio scenose ar kultūros renginių organizacijose.

Visgi jau antrus metus KPM organizatoriai atideda planus siūlyti sėkmės sulaukusią programą. Kaip teigia KPM meno vadovas, pianistas Gintaras Januševičius „tokio masto renginiai dėl daugėlio organizacinių priežasčių planuojami daug mėnesių ar metų į priekį.

Negalėdami garantuoti, kaip atrodys kultūrinis gyvenimas ar tarptautinės kelionės net po dviejų mėnesių, negalime rizikuoti ir kviesti savo pianistų į nežinią. KPM jau pelnė tarptautinės pianistų bendrijos pagarbą ir negalime sau leisti jos prarasti dėl neapskaičiuojamų ir pastoviai besikeičiančių priežasčių.

Tokio sudėtingumo renginys gali arba įvykti visas, arba nevykti visai – programos trumpinimas arba jos perkėlimas į nuotolinį mokymą būtų tarytum dalyvių apgaudinėjimas“.

Praėjusiais metais KPM akademiją atšaukę, šiemet organizatoriai pasiūlė visikai naują programą, pritaikytą prie šių dienų kultūrinės realybės. „Žinoma, būtų malonu su jais kalbėti apie asmeninę vadybą bei tinkamą karjeros strategiją, tačiau koncertinio štilio ar karantino laikotarpiu tai nėra prioritetas.

Per pastaruosius metus koncertų organizacija pasikeitė neatpažįstamai ir dar gerokai keisis. Rengdami programą visada siekiame maksimalios naudos mūsų studentams, taigi šiemet koncentruojames ties sritimis, kurių gilesnis išmanymas padės greičiau ir galingiau grįžti į koncertines scenas.

Pavyzdys – turime sportininkų, kurie po karantino laikotarpio dar labiau pagerino savo rodiklius, išnaudoję laiką asmeniniam tobulinimuisi. Taigi ir su mūsų pianistais dirbsime ties didžiausios svarbos jų produktyvume turinčiais elementais, tokiais kaip greitas ir efektyvus tekstų mokymasis, skaitymas iš lapo, bei techninio arsenalo plėtimas.“ – teigia G. Januševičius.

Dalyvavimui „burbule“ atrinkti atlikėjai – Lietuvos muzikinio gyvenimo ateitis. Tai – žymių muzikų dinastijų atstovai Elžbieta Liepa Dvarionaitė ir Jonas Benjaminas Balsys, Taline studijuojantys Medeinė Mickevičiūtė ir Lukas Gedvilas, daugiatalentis panevėžietis Arminas Abukauskas, Kaune gyvenimą kurianti ukrainietė Mariia Kurhuzova, jautriasielė alytiškė Skirmantė Kirkliauskaitė, o taip pat – ryškiausi Pajūrio perlai Marija Guščiūtė, Joris Mikužis, Saulė Norvaišaitė bei Izabelė Orlaitė. Keturiolikmetė Izabelė kartu yra ir jauniausia projekto dalyvė.

Būtent jaunus atlikėjus, anot G. Januševičiaus, pandemija paveikė labiausiai. Būdami pačioje muzikinio kelio pradžioje jie turi kasmet tobulėti ir įgauti kuo daugiau sceninės patirties. Koncertinio gyvenimo sąstingis ne vieną jauną atlikėją privertė iš naujo permąstyti savo karjeros pasirinkimą. Jam antrina ir proekto dalyvis, legendinio kompozitoriaus Eduardo Balsio vaikaitis Jonas Benjaminas Balsys: „pandemijos pradžioje turėjau labai stiprų, naivų užsispyrimą dar daugiau dirbti, tačiau po pusės metų pasaulio stagnacijos atėjo beviltiškumo banga, privertusi atrasti stiprų vidinį balsą, kuris stumtų pirmyn. Džiaugiuosi galimybe grįžti į sceną ir per muziką pasidalinti su publika tomis patirtimis, kurių, kiekvienas savo gyvenimo kontekste, šiuo laikotarpiu įgavo kiekvienas.“

KPM „intensyvus burbulas“ vyks Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje laikantis griežtų saugumo nuo COVID-19 normų. Dalyviams, norintiems per savaitę pasiekti geriausią savo formą, sudarytos bene idealios salygos – fortepijonas jiems pasiekiamas 24 valandas per parą vos už šimto metrų nuo lovos. Gyvas projekto transliacijas Facebook platformoje stebi tūkstančiai projekto gerbėjų visame pasaulyje.

Intensyvi savaitė pasibaigs dviem spalvų ir virtuoziškumo nestokojančiais koncertais. Šeštadienį, liepos 31 dieną vienuoliktukas koncertuos LMTA Klaipėdos fakulteto salėje, o sekmadienį, rugpjūčio 1 dieną – Palangos kurhauze.

Abiejų koncertų pradžia – 19.00. Koncertas Klaipėdoje – nemokamas, o į koncertą Palangoje bilietus įsigyti galima įsigyti adresu www.ticketmarket.lt/lt/renginys/gintarinis-vienuoliktukas-kurhauzas-palanga-bilietai-20210801.

Dvejose skirtingose programose publikai skambės Ferenco Liszto „Mefistofelio valsas“, Klodo Debiusi „Mėnulio šviesa“, Sergėjaus Rachmaninovo „Muzikiniai momentai“, Roberto Šumano, Johanneso Bramso bei Aleksandro Skriabino sonatos bei daugelis kitų fortepijoninės klasikos šedevrų.

Nuorodos į projekto puslapius:

https://www.facebook.com/klaipedapianomasters

https://www.instagram.com/klaipedapianomasters/

https://www.kpm.lt

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder