Vladislavas Adelkhanovas

Kviečia nemokamai pasiklausyti klasikinės muzikos

Po daugiau nei pusę metų trukusio karantino uostamiesčio gyventojai pagaliau turės galimybę išgirsti gyvai atliekamus didžiausių visų laikų kompozitorių kūrinius. Gegužės 12 dieną Klaipėdos muzikinio teatro smuikininkas Vladislavas Adelkhanovas ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos pianistė, doktorantė Marija Mirovska klausytojus džiugins Johano Sebastiano Bacho, Liudviko van Bethoveno ir Johaneso Bramso muzika.

V. Adelkhanovas teigia, kad šį koncertą surengti norėjo jau seniau, tačiau, kaip ir daugeliui veiklų, jam įvykti sutrukdė prasidėjusi pandemija. „Atidėti koncertą teko net keletą kartų. Todėl labai džiaugiuosi, kad sulaukėme karantino suvaržymų atlaisvinimo ir pagaliau galėsime koncertuoti“, - kalbėjo smuikininkas.

„Devynioliktame amžiuje šie muzikos genijai buvo vadinami trimis “B„, kurie savo muzika reprezentuoja 3 skirtingus istorinius periodus: J. S. Bachas - baroko, L. van Bethovenas pristato klasicizmo epochą, o J. Bramsas - romantizmo. Būtent šių kompozitorių kūrinius kartu su pianiste M. Mirovska pasirinkome ne tik dėl paties koncepto, bet ir dėl skirtingas epochas atliepiančios jų sukurtos muzikos. Ji nuostabi ir didinga“, - pasakojo V. Adelkhanovas.

Smuikininkas sako, kad turėdamas galimybę pats pasirinkti koncerto metu atliekamus kūrinius, visada renkasi tokią muziką, kuri jam yra labiausiai artima ir daug reiškianti. Viena iš jų - J. S. Bacho sonata. „Taip pat ir Trečioji J. Bramso sonata. Pasirinkome ją groti dėl to, kad iš visų trijų, sukurtų šio kompozitoriaus, šioji atspindi didžiausią aistrą“, - teigė V. Adelkhanovas.

Koncerte klausytojai išgirs ir vieną iš labiausiai žinomų, ilgiausią ir sudėtingiausią L. van Bethoveno 9-ąją sonatą.

Šis kūrinys smuikininkui turi ypatingą reikšmę.

"Šią sonatą pirmą ir vienintelį kartą grojau dar būdamas 23-ejų metų studentas. Tą dieną grojau konservatorijos kamerinės muzikos egzamine, vėliau nuėjau susitikti su vienu vyru, kuris turėjo mane supažindinti su Maskvos simfoninio orkestro, kuriame ketinau dirbti, direktoriumi.

Nors kartu su savimi pasiėmiau smuiką, nesitikėjau, kad turėsiu iš karto ką nors pagroti. Mane išvydęs koncertmeisteris pasakė: „Labai gerai, kad atėjai su instrumentu, dabar pagrok mums ką nors.“ Tai buvo labai netikėta, nes turėjau groti prieš visą orkestrą. Dar prieš pradėdamas paklausiau, ką konkrečiai norėtų išgirsti? Koncertmeisteris atsakė, kad galiu groti bet ką, kas man patinka. Taigi nusprendžiau atlikti 9-ąją L. van Bethoveno sonatą, kurią prieš valandą grojau savo egzamino metu. Ją atlikęs iš karto įsidarbinau orkestre", - prisiminimais dalijosi smuikininkas.

Klasikinės muzikos atlikėjai žymiausių pasaulio kompozitorių kūrinius atliks gegužės 12 dieną, 18 val., Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Klaipėdos fakulteto didžiojoje salėje, esančioje Donelaičio g. 4. Klausytojai į koncertą kviečiami nemokamai.

Koncerto metu būtina laikytis saugaus atstumo, dėvėti veidą dengiančias kaukes ir laikytis kitų būtinų apsaugos reikalavimų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder