Palangoje minimas skulptoriaus Antano Mončio gimimo 100-metis

Birželio 8 d. suėjo lygiai 100 metų, kai Mončių (dab. Mančių) kaime gimė pasaulinio garso menininkas Antanas Mončys. Ypatingą sukaktį Antano Mončio namai-muziejus minės visus metus vykstančiais Palangos miesto mero Šarūno Vaitkaus globojamos programos „Sveikinimai ir pasisveikinimai Antano Mončio gimimo 100-čiui“ renginiais.

Praėjusį antradienį, minint skulptoriaus A. Mončio gimimo 100-metį, vyko šventiniai renginiai, buvo perskaitytas skulptoriaus vyriausiojo sūnaus Jean-Christophe'o atsiųstas visų trijų vaikų: Sabinos, Andreas ir jo paties vardu parašytas laiškas, taip pat skambėjo ir muziejaus išsaugotas Antano Mončio balso įrašas.

„Visa programa buvo kiek neįprasta tradiciniams paminėjimams, be įprastinės pompastikos, tačiau viskas pavyko, net ir su oru labai pasisekė. Žinoma, kai nuvažiavome į kapines, ėmė lyti, prasidėjo perkūnija, tačiau tai tikrai nesutrukdė nei žmonėms dalyvauti, nei švilpynėms skambėti. Kaip tik įnešė tokio gamtos ženklo, o gamtą juk Antanas Mončys labai mylėjo“, - pasakojo Antano Mončio namų-muziejaus direktorė, menininko dukterėčia Loreta Turauskaitė.

Šimtmečio minėjimo iškilmės prasidėjo šv. Mišiomis su Antano Mončio sukurtų švilpynių muzika, kurią atliko DONIS (Donatas Bielkauskas) ir Viktoras Rubežas, Palangos Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Šioje vietoje iškart po šv. Mišių buvo pristatyta ir fotografijų paroda „Antano Mončio (1921-1993) Kryžiaus kelio stotys. Laonas“.

Joje pateikiamas tarsi pasakojimas apie vieną ankstyviausių ir įspūdingiausių menininko projektų, kurio metu buvo sukurta 14 Kryžiaus kelio stočių, kelio Madonos ir šv. Juozapo skulptūros Laone esančiai Šv. Marcelio bažnyčiai. Tokia parodos tematika buvo pasirinkta neatsitiktinai - yra žinoma, kad 1952 m. buvo parengtas šiai šventovei sukurtų kūrinių ekspozicinis pristatymas, kuris tapo pirmąja asmenine Antano Mončio kūrinių paroda.

Šimtmečio minėjimo dieną prie Antano Mončio namų-muziejaus įvyko ir simbolinis skulptoriaus A. Mončio skvero atvėrimas.

„Tai Palangos miesto mero vadovaujamos Tarybos dovana Antano Mončio šimtmečiui. Visada sakiau, kad reikia įamžinti ir įprasminti jubiliejus, juk atvažiuoja daug žmonių, turistų, ir tikrai labai džiaugiamės, kad muziejaus prieiga yra sutvarkyta ilgam laikui. Skverui suteiktas Antano Mončio pavadinimas, tad dabar, kai skveras jau sutvarkytas, tikimės, jog lauke atsiras ir Antano Mončio skulptūra“, - tikino L. Turauskaitė.

Tačiau tuo programos „Sveikinimai ir pasisveikinimai Antano Mončio gimimo 100-čiui“ renginiai dar tikrai nesibaigs.

Nuo penktadienio, birželio 11 dienos, Antano Mončio namuose-muziejuje pradės veikti menininko vaikų Sabinos, Jean-Christophe'o ir Andreas kūrybos paroda „Generacija“, prie kurios su savo kuriamu menu prisijungė ir skulptoriaus mylėta marti Daniela Spaniol Mončys.

„Sabina pristato scenografijos ir teatro kostiumų piešinius, Andreas - savo kūrybą, susijusią su architektūra ir taikomuoju menu, Jean-Christophe - koliažus, o Daniela daug metų praktikavo modernųjį šokį, tačiau paskutinį dešimtmetį ji užsiėmė skulptūra, tad sukūrė videofilmą, kuriame yra ir Danielos šokis, ir skulptūra“, - apie parodą pasakojo L. Turauskaitė.

Aplankyti parodą Palangos miesto gyventojams ir svečiams bus galima nuo birželio 11 d. iki liepos 28 d.


Šimtmečio minėjimo renginiai vyks iki šių metų pabaigos

Birželio 25 d. 19 val. vyks nuotolinis grupės WSPAK koncertas-performansas „Įtampos ir garsai“. Stebėti renginį bus galima socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje Antano Mončio namų-muziejaus paskyroje. Liepos mėnesį laukia kolektyvinio koliažo, dedikuoto Antanui Mončiui, kūrybinės dirbtuvės. Rugpjūčio 7-8 d. tarptautinio projekto „MailArt“ kūrybinės dirbtuvės. Rugsėjo 11 d. 10 val. vinilinės plokštelės „Švilpiai“ pristatymas. Palangiškių bei miesto svečių laukia ir daugiau projekto „Sveikinimai ir pasisveikinimai Antano Mončio 100-mečiui“ renginių. Su detalia programa galima susipažinti Antano Mončio namų-muziejaus interneto svetainėje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder