Personalinė Rimos Baukaitės grafikos paroda „Jungtys“

(1)

Po ilgo laiko į Klaipėdos „Rūtų“ galeriją sugrįžta grafika. Nuo balandžio 11 d. veiks Klaipėdoje gyvenančios grafikės, pedagogės, pieštuko virtuozės Rimos Baukaitės kūrybos paroda „Jungtys“. Susitikimas su autore vyks gegužės 5 d., 17.30 val.

Jau daugiau nei 3 dešimtmečius Klaipėdos Adomo Brako dailės mokykloje Rima Baukaitė moko jaunimą grafikos ir piešimo paslapčių. Tiesa, autorė atranda laiko ir individualiems meniniams ieškojimams.

Įkvėpimo semiasi ne tik ugdydama gabius vaikus, bet ir aktyviai dalyvaudama įvairiose tarptautinėse kūrybos stovyklose, keliaudama. Pasak autorės, produktyviausias laikas kūrybai - vasara.

Pagrindinis menininkės kūrybos įrankis - pieštukas. Būtent grafitu atlikti darbai pristatomi parodoje „Jungtys“. Grakščia pieštuko linija autorė kuria vizualiai turtingus ir daugiaprasmius kūrinius.

Pagrindinis darbuose vyraujantis naratyvas - žmogaus ryšys su pačiu savimi, kitais ir aplinka.

Daugiafigūrėse kompozicijose jungties motyvas perteikia autorės bendrystės ir prasmingo ryšio siekį, o štai jūrinio peizažo bei jo elementų integravimas liudija apie autorės jaučiamą meilę Klaipėdos miestui. Negana to, dažnas R. Baukaitės kūrinių palydovas - paukštis - yra simboliška nuoroda į minčių laisvės ir sielos skrydžio idėjas.

Kone chrestomatinis grafikės darbų motyvas taip pat nurodo vieną didžiausių inspiracijos šaltinių - Ričardo Bacho knygą „Džonatanas Livingstonas Žuvėdra“, prie kurios menininkė nuolat grįžta.

Šiandieniniame skubančiame gyventi pasaulyje grafikės R. Baukaitės kūryba priverčia stabtelėti ir įdėmiai įsižiūrėti.

Jos daugiaplaniam turiniui suprasti reikia laiko ir pastangų. Žvelgiant į grafikos kūrinius, galima pajusti kūrybinio proceso esmę - autorė pradeda piešti su aiškia pirmine idėja, tačiau vėliau pasikliauja improvizuotu piešinio vedimu.

Intuityviai jungdama elementus į vieną visumą, grafikė pademonstruoja savo amato išmanymą, sugeba išlaikyti balansą tarp sudėtingumo ir lengvumo. Tad ir žiūrovas, žvelgdamas į darbus, pajus, kaip jo žvilgsnis natūraliai seka pieštuko linijomis ir po truputį išnarsto autorės užkoduotas žinutes.

Rima Baukaitė gimė 1957 m. Šakiuose. 1974-1979 m. studijavo dailę Šiaulių Kazio Preikšo pedagoginiame institute. Daugiau kaip 35 metus dirba dailės pedagoge A. Brako dailės mokykloje. Moko vaikus grafikos ir piešimo. Dalyvauja respublikinėse ir tarptautinėse parodose - jų surengė daugiau nei keturiasdešimt, nuolat dalyvauja kūrybiniuose pleneruose Lietuvoje ir užsienyje.

FOTO APRASAS ĮKVĖPIMAS. Rima Baukaitė įkvėpimo kūrybai semiasi ne tik ugdydama gabius vaikus, bet ir aktyviai dalyvaudama įvairiose tarptautinėse kūrybos stovyklose, keliaudama.
R. Baukaitės kūriniai „Dviprasmybė“.
„Tylus susikalbėjimas“
„Partija“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder