„Ramybės“ galerijoje Palangoje – piešiniai, potėpiai ir autorinė juvelyrika

Vasaros sezoną pradedanti „Ramybės“ galerija Palangoje birželio 10 d. 18.00 val. kviečia į pirmojo šiais metais ciklo, tradiciškai apjungsiančio tris parodas, atidarymą. Pasirinkusieji vakarą praleisti galerijoje ir susitikti su kūrėjais išvys piešinius, tapybos darbus ir šiuolaikinę autorinę juvelyriką.

„Ramybės“ galerijos didžiojoje salėje veržlią ir spalvingą parodą „Skylantys paviršiai“ pristatys jaunas tapytojas Kazimieras Jackevičius. Šis 2017 m. Vilniaus dailės akademijoje Monumentaliosios tapybos ir scenografijos katedroje magistrantūros studijas baigęs dailininkas modernistas, pasak menotyrininko Alberto Vaidilos, erdvės vaizdavimą pakeičia  plokštuma.

„Kai kuriuose paveiksluose skirtingų spalvų plokštumos, sujungtos įvairiais rakursais, sukelia iliuzorinį erdvės įspūdį bei netikėtas konfigūracijas, laužančias perspektyvos dėsnius. Šios savitos struktūros pagyvinamos daiktų, žmonių figūrų užuominomis, spalvinėmis dėmėmis, abstrakčiomis geometrinėmis figūromis arba jų deformacijomis, taip pat neryškiais spalviniais niuansais, reljefiniais potėpiais“, – apie K. Jackevičiaus tapybą atsiliepia A. Vaidila.

Baltojoje „Ramybės“ galerijos salėje parodą „Šešėlių žaismas“ pristatys dar vienas jaunosios kartos menininkas Rolanas Stankūnas, 2017 m. baigęs tapybos magistro studijas Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete, ir nuo 2009 m. dalyvaujantis grupinėse ir personalinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje.

„Mane domina tai, kaip šešėliai transformuoja aplinką, suteikia jai savitą atmosferą, padaro ją išraiškingesnę, gyvesnę, mįslingesnę. O kai kuriais atvejais šešėliai drastiškai modifikuoja vaizdinį, paverčia jį neatpažįstamu, abstrakčiu, iliuziniu. Visus šiuos šešėlių žaismus „gaudau“ fotoaparatu ir perkeliu į piešinius“, – apie į piešinius perkeltą „pagautą“ šešėlių žaismą, vizualiai transformuojantį objektus, ant kurių jie krenta – iki pat visiško vaizduojamų objektų ištirpimo abstrakčių šešėlių žaismėje – kalba R. Stankūnas.

Kontrasto principu naudojamų medžiagų ir formų žaismą, įtraukiantį žiūrovą į diskusiją, savo parodoje pritaiko ir autorinės šiuolaikinės juvelyrikos kūrėjai Tadas Deksnys, Marytė Dominaitė, Ieva Grigienė, Dalius Ilginis, Rasa Ilginė, Vytautė Jankūnaitė, Kamilė Stanelienė ir Agnė Žaltauskaitė.

Ne pirmą sezoną savo naujausius darbus „Ramybės“ galerijoje pristatantys juvelyrai sako, jog parodos tema reflektuoja su šių dienų aktualijomis ir kviečia Ne/užsimerkti, kviečia tapti kūrėjų diskusijos apie patiriamas jausenas, šviesą ir tamsą, užfiksuotas patirtis ir požiūrius dalyviu.

„Būti stebėtoju ar įsitraukti? Šviesa ar tamsa? Tai metas, kai viskas išryškėja – gyvenimo trapumas, pasiaukojimas, valia veikti, atjauta, vidinė stiprybė ar noras užsimerkti prieš tiesą, godumas,– visa paletė šviesių ir/ar tamsių atspalvių“, – autoriams kylančius ir žiūrovams keliamus klausimus apibendrina parodos kuratorė R. Ilginė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder